user
1 – 3 Aylık Bebek Beslenmesi ve Tavsiyeler

Sıradaki içerik:

1 – 3 Aylık Bebek Beslenmesi ve Tavsiyeler

e
sv

1 Yaşında Bebek Beslenmesi Nasıl ve Neleri Yiyebilir

363 okunma — 26 Mayıs 2013 09:28
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

1 yaşında bebek beslenmesi

9. aydan itibaren bebeğin temel besin kaynağı artık anne sütü değildir. 12 –15 ay ya da en geç 2 yaşında ve anne için uygun olan bir zamanda anne sütü kesilmelidir. Bu dönemde ailenin diğer bireylerinin çocuk ile daha fazla ilgilenmesi ve anneye yardımcı olması gerekir. Çocuk 13 – 14 aylık olduktan sonra kaşık kullanmaya başlamalıdır.

Çocuk aile bireyleri ile sofraya oturmalı ve beslenmeye böyle devam etmelidir. En sık yapılan hatalardan biri çocuğu yemek sularıyla beslemektir. Hiçbir besleyici değeri olmayan bu beslenme biçimi uygulanmamalıdır. Bu dönemde çocuklar 4 öğün beslenmeli, temel besin gurupları; Süt ve süt ürünleri, kırmızı et, beyaz et, yumurta, baklagiller, sebze ve meyveler, unlu ve nişastalı besinler olmalıdır. Bu besinler seçeneklere göre belirlenip yeterli ve dengeli beslenme sağlanmalıdır.

Her gün en az bir su bardağı süt veya yoğurt verilmelidir. Bu besinler kemik gelişimi için önemli olan kalsiyumun en iyi kaynağıdır. İki kibrit kutusu peynirde de bir bardak sütteki kadar kalsiyum vardır.

Vücuttaki kan yapımında görevli olan demir’in en iyi kaynağı olan tavuk, balık, yumurta ve kuru baklagillerin bir veya birkaçından en az iki porsiyon bulunmalıdır. Yumurta, yiyen çocuklara gün aşırı, diğerlerine her gün verilir. Yumurta rafadan veya katı pişmiş olarak sandviç içinde veya omlet şeklinde de tüketilebilir.

Meyve ve sebzeler, vitaminler açısından zengindir, ayrıca kalsiyum ve demir emilimine de yardımcıdır. Bu yaşta çocuklara 3 – 4 porsiyon sebze ve meyve verilmelidir.

Vücudun esas enerji kaynağı olan ekmek ve diğer unlu nişastalı yiyeceklerden günde en az 6 porsiyon yenmesi gerekmektedir. Belirlenen bu miktarın 3 porsiyonu 3 dilim ekmek, diğerleri çorba, pilav, makarna, patates, börek şeklinde verilebilir.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.