user
Anne Karnındaki Bebeğin Boyu Kilosu

Sıradaki içerik:

Anne Karnındaki Bebeğin Boyu Kilosu

e
sv

Anne Karnında Bebeğin Boynuna Kordon Dolanması

413 okunma — 28 Ağustos 2013 02:26
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Kordon (umblikal kord) bebek ile plesanta arasında uzanarak bebeğin büyüme ve gelişmesi için gerekli olan besin maddelerini, oksijeni anneden bebeğe aktarır ve bebeğin kanındaki maddeleri de plesentaya taşır. Bu işlevsel kordonun uzunluğu genelde 55-75 cm uzunluğundadır.

Eğer kordon bu normal değerlerden daha uzun ise bebeğin boynuna dolanma riski de o ölçüde artar. 100 cm üzerinde uzunluğu olan kordonlar bu konuda çok riskli kabul edilir.

Yapılan çalışmalara göre miadında doğum yapan annelerin % 30’unun bebeğinde kordon dolanması görülmüştür. Genellikle bir tur dolandığı gözlenen kordon bazen 1-2 tur nadiren de 5-6 tur dolanabilir. Rutin gebelik muayenelerinde ultrason ile görüntüleme yapılırken bebeğin boynunda kordon dolanması saptanabilir.

Kordon sadece boyun etrafına dolanmaz bazen de bacak, göbek, kol gibi organlara da dolandığı gözlenmiştir. Kordon dolanması bazı durumlarda bebeğin hayatını tehlike altına sokabilir. Bu dolanmanın nedeni ne yazık ki bilinmemektedir. Ama nedenini araştıran çalışmalar tıp alanında devam etmekte.

Kordon dolanması daha net olarak gebeliğin son dönemlerinde yapılan ultrason muayenelerinde gözlemlenir. 2 tür kordon dolanması vardır; Kilitlenmiş kordon dolanması ve Kilitlenmemiş kordon dolanması. Ne yazık ki kordon dolanmasını düzeltmek ya da engellemek için yapılacak bir müdahale bulunmamakta. Fakat hangi durumlarda daha sık kordon dolanması görüldüğünü saptamış durumdayız.

Rahim arka duvarına yerleşen plasentalı gebeliklerde, rahim ön yüzüne yerleşen plesenta gebeliklerine oranla daha çok kordon dolanması olduğu görülmüştür. Bunun dışında daha önce kordon dolanması hikayesi olan bir gebelikte eğer diğer gebelik tek yumurta ikizi ise erkek çocukta boyunda kordon dolanma oranının daha yüksek olduğu görülmüştür.

Kordon dolanması olan bebeklerde bazen kordonun boyu kısa olduğu için normal doğumda sorun yaşanabilir. Bu duruma engel olmak için sezeryanla doğum yakmak gerekir.

Boynuna kordon dolanan bebeklerde anne doğum sancısı çekerken bebeğin kalp atışlarında azalma olduğu gözlenebilir. Bu alanda yapılan araştırmalara göre bebeğin boynuna kordon dolanan bebeklerde doğum sonrası bir sıkıntı görülmezken. Bazı bebeklerde doğumdan sonra asfiksi gibi sıkıntıların ortaya çıktığı gözlenmiştir.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.