user
Bebeklerde Ek Besin Ek Gıda Tarifleri Önerileri

Sıradaki içerik:

Bebeklerde Ek Besin Ek Gıda Tarifleri Önerileri

e
sv

Bebeklerde Göz kayması (şaşılık) ve Göz Tembelliği

351 okunma — 03 Haziran 2013 10:32
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Çocuklarımızın göz sağlığını korumak için uyarılarda bulunmanın yanı sıra belli aralıklarla göz muayenesinde götürmek gerekir. Bebeklerde ve çocuklarda genel olarak görülen üç çeşit göz rahatsızlığı vardır. Şaşılık, göz kayması, göz tembelliği..

Şaşılık: Gözlerin tam karşıya bakarken paralel olmaması durumudur. Bu hastalık her bir gözde bulunan altı kastan bazılarının düzgün bir şekilde çalışmamasından kaynaklanır. Böylelikle şaşılık olur. gözün bu kayma rahatsızlığı içe, dışa, yukarı ve aşağı şekilde olabilir.

Bebeklerde sık olarak karşılaşılan yalancı şaşılık rahatsızlığı vardır. Bu durum burun kökü basıklığından dolayı yan bakışlarda içe kayma izlenimi verir. Bebeğin yüzünün tam simetrik olmaması ve göz kapağındaki anormalliklerde böyle bir görünüm sağlayabilir. Yalancı şaşılıkta uygulanan bir tedavi yöntemi yoktur.

Şaşılığa sebep olan nedenler; Gözü hareket ettiren kaslarda meydana gelebilecek sorunlar, tedavi edilemeyen kırılma kusurları(miyop, hipermetrop, astigmat), nörolojik hastalıklar ve karşılaşılan travmalı durumlarda ortaya çıkabilir.

Şaşılığın belirtileri; gözlerin farklı yönlere bakması, çift görme, parlak ışıkta tek gözün tepki vermesi, bulanık görme, bir yöne bakarken başı eğme gibi durumlar şaşılık belirtileridir. Bu durumların tedavisinde uygun olan yöntemler kullanılmalıdır. Tedavi şekilleri; kapama tedavisi, ortoptik tedavi, cerrahi tedavi uygulanan tedavi çeşitleridir.

Göz tembelliği: Gözün tek taraflı görme yeteneğinin azalmasıdır. İki gözden biri diğerine göre daha az çalışır. Şaşılık, yüksek göz numarası, doğumsal katarakt gibi nedenlerle bir gözden beyindeki görme merkezine yeteri kadar uyarı gitmezse o gözün görme yetisi diğerine göre zayıf olur.

Göz tembelliğinin tedavisinde yaklaşım sağlam gözün kapatılarak tembel gözün çalıştırılması esastır. İlk üç yaş göz tembelliğin yakalanması ve tedavinin en etkili olduğu dönemdir. Tedavi, sağlam gözün kapatılması ve tembel olan gözün çalıştırılarak gözün görmeye zorlanması esasına dayanır.

Gözlük ve kapama tedavisine ne kadar erken başlanırsa başarı şansı o kadar yüksek olacaktır. Şaşılıkla birlikte gelişen göze tembelliği en erken teşhis edilen rahatsızlıktır. Şaşılık nedeniyle muayeneye giden çocukta göz tembelliğinin anlaşılması ile tedavi süreci hemen başlar ve bu sayede ileri ki yaşlarda tedavi şansı olmayan hastalıktan kurtulmuş olunur.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.