user
Azospermi nedir – Azospermi ile hamile kalanlar ve tedavisi

Sıradaki içerik:

Azospermi nedir – Azospermi ile hamile kalanlar ve tedavisi

e
sv

Biyopsi Nedir nasıl yapılır, iğnesi ve embriyo transferi

364 okunma — 05 Temmuz 2013 09:43
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

BİYOPSİ
Hastalık neticesinde ya da  hastalığa bağlı kalınmadan vücuttaki herhangi bir organın içinde bulunan bir kitle ya da kitleye benzer görünümlere tomografi veya ultrasonografi eşliğinde iğne yardımıyla lezyonun olduğu bölgeden alınan parçanın biyopsosidir.

Bu işlem gerçekleşirken organ içerisindeki kitlenin en iyi hangi yöntemle görülebildiği tespit edilir ve bu yöntem sayesinde organ içindeki lezyonunun yeri tam olarak belirlenmiş olur ve daha sonra acının hissedilmemesi için cilt ve cilt altına local anestezi uygulanır.

Uygulanan anestezinin ardından iğneyle  istenilen lezyona girilir ve küçük parçalar alınır. Alınan parçaların patoloji laboratuvarına yollanarak tahlil yaptırılır, 15-20 dk arasında gerçekleşen bu operasyonda herhangi bir kesme ya da dikiş işlemi yapılmaz. Biyopsi uygulaması vücuttaki farklı bölgeler için uygulanabilir.

Mesela meme biyopsisi: Ultrasonografi  yardımıyla memedeki kitlenin yerinin belirlenmesi sonucunda Local anestezi uygulanılarak söz konusu bölgenin ağrısız hale getirilir. Bu işlem için genel anesteziye ihtiyaç duyulmazken ultrasonografide belirlenen bölgeden küçük bir parça alınır.

İşlem sırasında hastanın sırt üstü yatması sağlanır ve işlem sonrasında göhüste biyopsi yerinde morarma olabilir. Fakat işlem sonrasında hasta hemen ayağa kalkabilir yani normal hayatına gündelik işlerini yapmaya devam edebilir.

İşlem öncesinde yapılması gereken en önemli şey biyopsi yapacak doktorun deneyimli biri olması ve bu işlemi daha önce birçok kez yapmış olması beklenir. Aksi taktirde alınan küçük parçaların lezyon dışından olması durumunda doktorun yanlış tanı koymasına neden olacaktır. Çoğu lezyonun tespit edilmesinde cerrahi biyopsiler de tercih edilebilir.

Cerrahi müdahalelerde ağrı,sızı veya kesi izi olabilir ya da işlem sonrasında yaşanan dikiş izlerinin rahatsızlık vermesi. Bu karar verilmeden önce hangi uygulamanın daha iyi olacağı konusunda doktorla istişare edilir.

EMBRİYO
Yumurtadan meydana gelen dişi yumurtanın erkek spermiyle döllenmesi sonrasında oluşan yedi günlük genç organizmaya Embriyo denir.

Embriyo oluşumunda en önemli ve ilk basamak döllenmedir yani dişi üreme hücresi ile erkek üreme hücresinin birleşme olayıdır.

Yumurta ve sperm hücrelerinin birleşmesiyle oluşan zigot,çift sarmallı DNA moleküllerini oluşturur. Zigotun mitozla bölünmesi sonucunda çok hücreli canlılar meydana gelir.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.