user
Hamilelikte (gebelikte) şeker hastalığı zararları belirtileri

Sıradaki içerik:

Hamilelikte (gebelikte) şeker hastalığı zararları belirtileri

e
sv

Hamilelikte bebeklerde yetişkinlerde hidrosefali belirtileri

278 okunma — 09 Ekim 2013 09:09
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Nöral tüp yapı insanda beyinden başlayarak tüm omuriliği kapsayan yapıdır. Bu yapı yumurtanın döllenmesinden sonraki iki ya da üç hafta içinde gelişimini tamamlamaktadır.

Nöral yapının tamamlanması esnasında yaşanan herhangi bir sorun nöral tüpün açık kalmasına neden olmaktadır. Bu durum tıp literatüründe nöral tüp defekti olarak adlandırılır. Nöral tüp defekti en sık rastlanılan doğum bozukluklarından bir tanesidir.

Ülkemizde her bin bebekten üçü nöral tüp kusuru ile doğmaktadır. Daha önce böyle bir doğum yapmış bir annenin ikinci doğumunun bu şekilde olma riski % 2-3 civarındadır.

Daha önce böyle bir doğum yapmış olanlar insüline bağlı şeker hastalığı olanlar havale nöbeti için ilaç kullanan anneler obez olanlar gebeliğin ilk zamanlarında ateşli hastalık geçirenler nöral tüp defekti riski taşımaktadır.

Nöral bozuklukta ortaya çıkan açıklık omurgada ise spina bifida diye adlandırılır. Şayet nöral tüpteki açıklık kafatasında ise ensefalosel veya anensefali söz konusu olmaktadır. Spina bifida ayrık omurga anlamına gelmektedir. Spina bifida omurganın kapanamaması ve ayrık kalmasıdır.

Açıklık genellikle bel bölgesinde olmaktadır. Gebelik esnasında yapılan ayrıntılı ultrasonografi incelemesi ile teşhis edilebilir. Kafatasında şekil bozukluğu arka çukur denilen bölgenin daralması gibi belirtiler doktorun şüphelenmesine neden olur.

Büyük kusurlarda ise hidrosefali göze çarpar. Kafa içinde bulunan sıvının artması olarak adlandırılan hidrosefali gebelik ilerledikçe dikkat çeken boyuta ulaşır. Spina bifida ile doğan bebekler için yapılacak en önemli şey fıtıklaşma olan bel bölgesinde fıtıklaşan bölgenin içeri itilerek üzerinin kapatılması enfeksiyon riskini azaltır.

Hidrosefali ile doğan bebeğin kafa basıncını azaltmak için şant adı verilen uygulama ile beyin içinde biriken sıvı boşaltılır. Hidrosefali hastası bebeklerin kafa basıncını düşürmek beyin dokusunu korumaya yardımcı olmaktadır.

Yapılan tüm tedaviye rağmen büyük defektler nedeni ile kalıcı sakatlıklar ortaya çıkmaktadır. Anensefali nöral defektin en ağır şeklidir. Anensefalili bebeğin yaşaması mümkün olmadığı için gebelik esnasında fark edilir edilmez gebeliğin tıbben sonlandırılması gerekmektedir.
jeux casino gratuit en ligne sans inscription

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.