user
Akut Kolesistit ppt nedir, nedenleri belirtileri ve tedavisi

Sıradaki içerik:

Akut Kolesistit ppt nedir, nedenleri belirtileri ve tedavisi

e
sv

Kan uyuşmazlığı nasıl olur testi iğnesi tedavisi ve fiyatı

368 okunma — 16 Ekim 2013 23:01
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Kan uyuşmazlığı; anne kan gurubunun rh(-) ve baba kan gurubunun ise rh(+) olmasına denir. Bu durumda doğacak bebek rh(+) ya da rh(-) olabilir. Bu iki olasılıktan bebeğin rh(+) olması durumunda annenin savunma mekanizması bebeğin kan hücrelerini yabancı bir madde gibi algılayarak onları parçalamaya başlar.

Buna bağlı olarak bebekte hızlı bir alyuvar yıkımı ve dolayısıyla anne karnındaki bebekte aşırı bir kansızlık meydana gelir. Bu durum kalp yetmezliğine ve vücutta su birikmesine yol açar. Doğum sonrasında ise bebekte sarılık hastalığı görülür.

Hem annede hem de bebekte meydana gelebilecek bu rahatsızlıklar tedavi edilmediği taktirde öldürücü olabilir ya da kalıcı sakatlığa neden olabilir. Bu rahatsızlığa Eritroblastosis fetalis denir.

Eğer annenin savunma sistemi ilk kez bu durumla karşılaşıyorsa (ilk gebelik de) bebek kurtulabilir. Fakat anne vücudu bebeğin rh(+) hücrelerini tanımış olur. Gerekli önlemler alınmaz ise sonraki gebeliklerde annenin savunma hücreleri bebeğin kanındaki rh(+) hücreleri ile karşılaşır ve savunma durumuna geçer bu durumda bebeğin hayatı tehlike altına girmiş olur.

Bu durumu önlemek için yapılması gereken annenin rh(+) hücrelerine karşı antikor üretmesini engellemektir. Bu nedenle kan gurubu rh(-) olan anne ile kan gurubu rh(+) olan babadan meydana gelen fetusada rh uyuşmazlığını önlemek için gebe anneye 28. Haftada anti-D iğnesi yapılmalıdır.

Dünyaya gelen bebek eğer rh(+) ise ona da ilk 72 saat içinde mutlaka anti-D iğnesi yapılmalıdır. İlerleyen gebeliklerde dünyaya gelen bebeklerin kan gurubu rh(+) ise anti-D iğnesi tekrar dozları ilk 72 saat içerisinde mutlaka yapılmalıdır.

Bunun dışında gebeliğin her hangi bir döneminde düşük, küretaj, dış gebelik, amniosentez, kordosentez sonrasında ilk 72 saatte anti-D iğnesi yapılmalıdır.

Bu konuda toplum genelinde gerekli eğitimler verilerek anne adayları bilinçlendirilmeli ve gebelik dönemlerinde mutlaka rh uyuşmazlığı yönünden değerlendirilmelidir.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.