user
Hamile (gebe) kalmak için en uygun günler ve zaman

Sıradaki içerik:

Hamile (gebe) kalmak için en uygun günler ve zaman

e
sv

Myom (Miyom) nedir neden oluşur, ameliyatı ve tedavisi

454 okunma — 14 Aralık 2013 19:50
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Miyom rahim kasında üreyen ve büyüyen iyi huylu tümörlerdir.

Çapları genellikle 1 ile 15 cm arasında değişebilir. 35 yaşın üzerindeki bayanların yaklaşık olarak % 40’ında görülebilir.

Miyomlar yerleşim yerlerine göre isimlendirilirler. miyomlar tek tek ya da birden fazla olabilir.
Miyom belirtirli: Rahim miyomları çoğu zaman rahatsızlık vermezler. Ancak bu miyomların % 10-20 arasındaki bir kısmı ciddi sağlık sorunlarını ortaya çıkarabilir.

Miyom olan hastalarda en sık görülen şikayetler, adet kanamalarının uzun ve sancılı geçmesidir. Bu kanamalar bazı durumlarda çok ve pıhtılı olur. Bu aşırı kanama durumuna bağlı olarak miyom olan hastaların çoğunda anemi (kansızlık) görülebilir.

Bunlar dışında görülecek belirtiler; Karın bölgesinde ağrı ve dolgunluk hissi, sırt ve bacaklarda ağrı, cinsel ilişki esnasında duyulan ağrı, miyomların idrar torbasına baskı yapmaları sonucunda sık idrara çıkma, miyomların kalın bağırsak ve bölgesine baskı yapması sonucunda aşırı gaz ve kabızlık gözlenebilir.

Miyom varlığını tespit etmenin en güvenli yolu MR cihazı ile yapılan görüntülemedir. Bunun dışında radyoloji uzmanlarınca yapılan ultrasonografi de miyomların bir kısmını görmede faydalı olacaktır. Fakat MR görüntüleme yöntemi ile rahim çeşitli açılardan daha net gözleneceğinden bütün miyomları görebiliriz.

Miyom tedavileri: miyom tedavisinde asıl amaç hastanın ağrı ve kanamalarını hafifletmek ya da ortadan kaldırmaktır.

Bunlar;
Hormon tedavisi: ilaçlar verilerek yapılan tedavidir.

Miyomektomi: Genel anestezi altında yapılır. Operasyonla rahimdeki miyomlar tek tek dışarı alınır. Rahim alınmadan tedavi sağlamak amaçlanır. Bu işlem genelde karından açık cerrahi işlem ile yapılır. Ama bazen de histeroskopik ya da laparoskopik olarak da uygulanabilir.

Histerektomi: Genel anestezi altında hastanın tüm rahimi dışarı alınır. Hasta 40 yaşın üzerinde ise genellikle yumurtaların alınması da gerekebilir. Bu yöntem genellikle çok sayıda miyomu olan, menopoza girmiş ve artık gebelik istemeyen kadınlara uygulanır.

Embolizasyon: Lokal anestezi altında yapılır. Kasıktan ince bir kataterle rahimi besleyen atardamarlara girilerek burası tıkanır ve beslenmeleri bozulan miyomlar doku ölümü nedeniyle gitgide küçülürler ve bunun sonucu olarak ağrı ve kanama şikayetleri ortadan kalkar. Normal rahim dokusu karın bölgesindeki diğer damarlardan beslendiği için bu operasyondan etkilenmez.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.