user
Kızamıkçık (rubella) ve VZV (Suçiçeği-Zona) enfeksiyonu

Sıradaki içerik:

Kızamıkçık (rubella) ve VZV (Suçiçeği-Zona) enfeksiyonu

e
sv

Nöral tüp defekti nedenleri, bozuklukları, tedavis ve riski nedir

364 okunma — 07 Ekim 2013 09:50
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Nöral tüp defekti bebeğin omurilik ve beyin kısmının anormal şekilde gelişmesi sonucu oluşur. Genelde 4. Haftaya kadar olan nöral tüpün kapanma süreci bu zaman dilimini aşarsa nöral tüp defekti meydana gelir.

Ülkemizde sık görülen bir rahatsızlıktır. İstatistiksel olarak az bir oranda da görülse ilk bebeklerinde bu tür bir rahatsızlıkları olan çiftlerin daha sonraki çocuklarında da nöral tüp defekti oluşması ihtimali yükselmektedir.

Her kadında bu rahatsızlığın görülme ihtimali bulunmakla beraber bu riski arttıran bazı unsurlar da bulunmaktadır. Örneğin annenin obezite rahatsızlığının bulunması diyabet hastalığı hamilelik döneminde veya öncesinde geçirilmiş aşırı yüksek sıcaklıklar ateşli hastalıkları önlemek için kullanılan ilaçlar vs. bebekte bu rahatsızlığın görülmesine yol açabilmektedir. 

Ayrıca folik asit eksikliği olan annelerin bebeklerinde bu tür rahatsızlıkların daha sık görüldüğü gözlenmiştir. Bu nedenle hamilelik öncesi ve süresince vitamin desteği almaları tavsiye edilmektedir.

Elbette bu tür vitamin takviyeleri muhakkak doktor gözetiminde alınmalıdır. Zira fazlalıklar da bu rahatsızlığın görülme riskini arttırabilmektedir.

Yapılan bir diğer araştırma içme suyunun dezenfektesinde kullanılan klorun çeşitli tepkimelere girmesi ile oluşan bazı maddelerin bebeklerde nöral tüp defekti oluşması riskini arttırdığı görülmüştür.

Bunun yanı sıra çevresel faktörler birtakım diğer kimyasallar da bu riski normalin 3,5 katına kadar arttırmaktadır. Üstelik anne adayının alkol kullanması bebekte nöral tüp defekti oluşmasını çok daha fazla kolaylaştırmaktadır.

Gebelik öncesi folik asit kullanımının arttırılması beslenme programının folik asitlerce zenginleştirilmesi ile annenin aşırı şişman olmaması şeker hastası olmaması bu riskin azalmasını sağlayacaktır.

Ancak hamilelik döneminde yapılacak çeşitli testlerle de nöral tüp defekti oluşma riskleri ölçülebilmektedir. Buna göre alınacak tedbirler ve uygulanacak tedavilerle önleyici çözümler sağlanabilmektedir. Alkol kullanmama ve iyi beslenme riskleri azaltacaktır. 

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.