user
Hamilelikte (gebelikte) Suyun Erken Gelmesi Nasıl Anlaşılır

Sıradaki içerik:

Hamilelikte (gebelikte) Suyun Erken Gelmesi Nasıl Anlaşılır

e
sv

Rahim İçi Gelişme Geriliği – İUGG Nedir İUGG Tedavisi

323 okunma — 15 Haziran 2013 12:46
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Rahim içi gelişme geriliği: Henüz doğmamış olan bebeğin haftalık gelişimi ile olmasını beklediğimiz gelişimi arasında çok fark olması durumuna denir.

Doktorunuz aksini söylemedikçe ultrason kontrollerinde bebeğin tahmini ağırlığı ile haftalık gelişimine göre gelen ağırlığı arasındaki küçük farklar gelişim geriliği olduğu anlamına gelmez.

Normal şartlar altında fetusun hangi boy ve kilo aralığında doğacağı gebeliğin ilk dönemlerinde bellidir. Gelişme ve büyümeyi etkileyecek bir sorun olmadığı sürece beklenen boy ve kiloda doğar buna bebeğin gelişme potansiyeli denir.

Bebeğin doğumda bu potansiyele ulaşmamış olması durumunda Rahim içi gelişme geriliği’nden bahs edilir. Bu gelişme geriliği bebek, anne ya da ikisi arasında bağlantı kuran plasenta kaynaklı olabilir.

Bebekten kaynaklı sorunlar: Kromozom anomalileri, bebekteki yapısal kusurlar (nöral tüp defektleri, renal agenezi (böbreklerin olmaması), mikrosefali, anensefali, gastrointestinal sistem defektleri), gebeliğin başında anneden bebeğe geçen enfeksiyonlar, çoğul gebelikler Rahim içi gelişme geriliği yapan etkenlerdir.

Anneyle ilgili nedenler: Annenin gebeliğin başlangıcı döneminde beslenmesinin ileri derecede aksamasına bağlı bebekte gelişme geriliği olabilir.

Hipertansiyon ve diğer ciddi kalp ve damar hastalıkları, preeklampsi, annenin kanına yeterince oksijen geçmesini engelleyen ağır solunum sistemi hastalıkları, uzun zamandan beri kontrolsüz kalmış diabet, çeşitli kan hastalıkları, böbrek ve karaciğer hastalıkları ve diğer kronik hastalıklar Rahim içi gelişme geriliğine neden olabilirler.

Plasentayla ilgili nedenler: Plasenta previa, uzun zamandan beri var olan ablatio placenta, kordonun plasentaya anormal girmesi ve diğer plasental anomaliler plasenta işlevini bozarak Rahim içi gelişme geriliği oluşumuna neden olabilirler.

Bebeğin tüm bedenini ve organlarını etkilerse simetrik gelişme geriliğinden, sadece karın çevresindeki yağ dokularının azalmasına neden olursa asimetrik gelişme geriliğinden bahsedilir.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.