user
Mol gebelik/Üzüm gebeliği yaşayanlar geçirenler tedavisi

Sıradaki içerik:

Mol gebelik/Üzüm gebeliği yaşayanlar geçirenler tedavisi

e
sv

Vajinada kuruluk nedenleri, belirtileri, tedavisi ve ilaçları

315 okunma — 26 Nisan 2014 18:41
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Dış genital organdan başlayıp rahime kadar olan bölgeye vajina denir. Bu bölge arası 10-15 cm uzunluğundadır. Ön ve arka duvar devamlı birbiriyle temastadır. Bayanlar günlük yaşamlarında hep hareketlidir. Hareket halinde olunca duvarlarda sürtünme gerçekleşir. Teması önlemek için mutlaka bir sıvı akıntının o bölgeden geçmesi gerekir. Sıvı akıntısı olmazsa eğer o zaman tahriş olur. Cinsel ilişki esnasından daha çok ıslaklık olması lazımdır.

Vajinadan kuruluk nedir? dersek cinsel ilişki esnasında vajinadan kayganlık yeterli gelmez buna da vajina kuruluk denir. Bu durumlarda cinsel ilişki istenilen gibi olmaz ve kaşıntı, vajina da ağrı yaşanabilir.

Vajinada kuruluk yani yeterli olmayan ıslanma her yaştaki kadının sorunudur. Genelde menopoz ve sonrasında vajinal kuruluk ortaya çıkmıştır. 40 ve 60 yaşları arasında bayanların büyük bir kısmı bu sıkıntıyı yaşamaktadır. Cerrahi operasyon geçirmiş, menopozda olan bayanlarda ve menopozdan dolayı hormon tedavisine başlanmışsa ve de aniden de tedavisini bırakılmışsa vajinal kuruluk ciddi olarak şiddetli ağrı yapar. Strese bağlı yada doğumdan sonrası geçen zamanda da vajinal kuruluk yaşanabiliyor.

vajinal kuruluk nedenleri;

-Östrojen düzeylerinin azalması

-Yeteri kadar cinsel uyarının yaşanmaması ön sevişmenin çok kısa tutulması

-Cinsel soğukluğun ve isteksizliğin olması

-Depresyonun cinsel isteğe etki etmesi

-Cinsel ilişki esnasından ağrının olması

-İlaçların etkisi

-Vajinada olan enfeksiyonlar

-Emzirme dönemi

-Bayanlarda yumurtalıkların da alındığı cerrahi operasyon sonrası

-Bazı cilt kremleri

-Kanser tedavileri Östrojen düzeylerinin azalması en önemli sayılan sebebidir.

Vajinal kuruluk tedavisi;

İlk önce vajinadaki kuruluğun nedeni tesbit edilir. Sonra ise bu nedene doğru tedavi gerçekleşir. Eşine karşı duyulan cinsel isteksizlik ise o zaman cinsel terapi önerilmektedir.

Kanda bulunan süt hormonu yüksek seviyelerde ise buna hiperprolaktinemi denir. Hiperprolaktinemi de östrojen seviyesinde azalışa geçerse o zaman vajinal kuruluk yaşanır. Tedavisi ise süt hormonu için ilaçlarda östrojen seviyesi yükseltilir.

Emziren bayanlar bu ilaçları kullanmaz. Vajinanın içine direk uyguladığınız östrojen içeren kremler veya fitiller kullanabilirsiniz. Haftada 2-3 kere kullanmanız size yeterli gelecektir. Eğer vajinadaki kuruluk menopoz ile bağlantılı ise ağızdan alınacak olan haplarla hormon tedavisi yapılabilir.

Vajinal kurulukta dikkat etmeniz gereken ilişkiye kendinizin hazır olduğunuza inanmadan, vajinal ıslaklık hissetmeden cinsel ilişkide bulunulmamalısınız. Cinsel ilişkiye girmeden önce vajinal lubrikan yani kayganlaştırıcı jeller kullanılmalıdır. Kesinlikle köpüklü küvette banyo yapmamalı ve de vajinal duş yapılmaması doğru olur.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.