user
Evde yapılan gebelik testi kaç günde ve nasıl yapılır

Sıradaki içerik:

Evde yapılan gebelik testi kaç günde ve nasıl yapılır

e
sv

Yeni doğan bebekte Kalça Çıkığı nasıl anlaşılır belirtileri

360 okunma — 16 Mayıs 2014 10:31
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Dokuz ay bekledikten sonra artık bebeğinizi kucağınıza gelmiştir. Anneler artık bebeklerini evlerinde götürmek isterler. Fakat hastaneden çıkmadan önce bebeğe bazı testler yapılmaktadır. Bu testler bebeğinizin hastalığını önceden tespit edip acil müdahale edilmesi gereken testlerdir.

Doktorların bakması gereken bir de yeni doğan kalça testidir. Kalça çıkığı genellikle % 80 i kızlarda görülmektedir.

Uyluk kemiğinin üst ucu ile kalça ekleminin kapsülün gevşek olmasından dolayı birbiri ile uyum bozulur. Bu yüzden kapsülden dışarı çıkar. Yani olması gereken değişik bir pozisyonda olduğu için buna Doğuştan Kalça Çıkığı denmektedir. Kalça çıkığı eğer ki erken teşhis konulup tedavi olunmazsa kalıcı sakatlıklara yol açabilmektedir.

Yeni doğan kalça çıkığı testi bebek doğduktan ilk 3 ay içinden ultrasonla bakılıp teşhis konmalıdır.

Doğumsal kalça çıkığı olan bebeklerde riskli olan durumlar ;

-Eğer ki ailenizde ya da akrabalarınızda daha önceden kalça çıkığı olmuşsa,

-Bebek makattan gelmiş ise,

-Doğumsal yönden ayaklarında ortopedik bozukluk görünüyorsa,

-Bebek anne karnındayken hamileliğinin sonuna kadar başı yukarıya bakar şekilde kalmışsa,

– Doğumdan sonra boynunda yana doğru bir eğrilik olmasıdır,

Yeni doğan bebeklerde kalça çıkık derecesi eğer çok ağır değilse yürüyene kadar teşhis konulamayabilir. Ancak doktor muayene sırasında görebilir. Bebeğinizin ayaklarındaki şekil değişikliği, sağ bacak ile sol bacak arasında boy farkı, bacaklar arasında diğer bacağa göre esneklik ve hareketlilik var ise mutlaka doktora götürmelisiniz.

http://www.hamilelikte.com/ Araştırmalarına göre kalça çıkığında yapılmaması gereken en büyük hata bebeğin kundağa sarılmasıdır. Kalça sorunun ortaya çıkmasında bir etkendir. Yanlış şekilde bez bağlanması, bebeğe dar ve küçük olan kıyafetler giydirilmesi, emzirme esnasında bebeğinizi tutma şekli, bebeğiniz zamanından önce yere erken bastırma ve de yürütecin kullandırılması gibi durumlar çıkıklığı etkileyen faktörlerdendir.

Yeni Doğan Kalça Çıkığı Tedavisi ;

Bebeğiniz doğduktan hemen sonra tedaviye başlanmalıdır. Çünkü ne kadar erken başlarsanız tedavinin % 100 ulaşması kolaylaşır. Yaşın ilerlemesiyle tedavi zorlaşır ve oranda düşer.

Kesinlikle önce kundak şekilde bebek sarılmamalıdır. Genellikle kalça çıkığı sorunu “Pelvik Bandajı” denilen yöntemle tedavi edilmektedir. Kesinlikle bebeğinizi rahatsız edecek şekilde bir bandaj değildir. Bandaj ile bebeğinizin dizleri birbirinden ayrılmaktadır. Bu şekilde karnına doğru çekilmesini sağlamaktır. Doktorunuz bebeğinizi muayene ederek uyluk kemiğin kalça kemiğinin içine girmesini kontrol edecektir. Kemikler eğer yerleşmişse gene gündüz gece 2-3 ay kadar kullanılır.

Yapılan bandaj tedavisi eğer ki bir sonuç vermezse bu durumda bebeğinizin alçı ile bacağının askı alınması gerekmektedir. Bazen de anestezi ile yerine oturtulmaya çalışır. Küçük cerrahi işlemlerde gerekebilir.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.