user
Bebeklerde Korku ve Fobi

Sıradaki içerik:

Bebeklerde Korku ve Fobi

e
sv

Bebeklerin Cilt Yapısı ve Bakımı

459 okunma — 23 Mart 2019 10:42
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Bebek vücudunun en büyük organı ciltleridir ve sağlıkları için çok önemlidir. Diğer tüm organlar için bir koruma görevi görmesinin yanında, temel psikolojik bir rolde üstlenmektedir.

Bebeklerin Dokunuşları Algılaması

Dokunuşları algılamak için zengin sinir uçları ile donatıldığından, cilt her türlü dokunuşa çok duyarlıdır. Annenin okşaması, öpmesi ve sarılması sevgi göstergelerinin en eski halleridir.

Yapılan araştırmalar, bolca dokunarak sevgi gösterilen bebeklerin diğer gösterilmeyenlere göre yetişkinliğinde daha az agresif olduğunu ortaya çıkarmıştır. Aynı şekilde araştırmalar kızların, erkeklere oranla sevgi dokunuşlarına daha duyarlı oluğunu saptamıştır.

Sevgi dokunuşu bebeklerin daha az ağlamalarına ve daha sağlıklı olmalarını sağlamaktadır. Ayrıca dokunuşların bebeğinizin beynini daha çok uyaracağından zeka gelişimlerine de faydalı olacaktır.

Bebeklerin Cilt Yapısı

Bebeklerin ciltleri yetişkinlere göre daha az yağlı, pigmentli ve terlidir. Zararlı maddelere ve bakteri enfeksiyonlarına karşı daha zayıftır.

Yapı olarak da yetişkinler ile kıyaslandığında daha incedir. Cildinin kuvvetlenmesi birkaç yıl almaktadır. Bu yüzden de anne ve babasının, bu zayıf olduğu dönemlerde daha fazla ilgisine ihtiyacı vardır.

Bebeklerin cildinin dışını oluşturan epidermisin hücreleri hem daha zayıf, hem de daha az sıkılık ile birbirine bağlıdır. Bu yüzden de tahriş olmaya daha elverişlidir.

Epidermisin hemen altındaki iç deri yetişkinlere oranla 4 kat daha incedir ve yetişkinlere göre daha az kolajen ve elastik lifler içermektedir.

 

Yeni doğan bebeklerin ter bezeleri gelişmiştir; fakat onları kontrol eden sinir sistemi henüz 100% çalışır halde değildir. Bundan dolayı ter bezelerini henüz efektif bir soğutma sistemi olarak kullanamamaktadırlar. Bu yüzden bebeğinizin çok fazla sıcağa maruz kalmamasına dikkat etmeniz gerekmektedir.

Cildine, yağlı yapısını kazandıran yağ bezeleri, ancak birkaç ay sonra aktif hale gelecektir. Çalışmaya başladıkları zaman bile bir yetişkininden çok daha az oranda olacaklardır.

Bebeğe kokusunu verecek kadar çalışmaktadırlar ve her bebeğin kokusu kendine mahsus ve özeldir. Böylelikle annesi tarafından rahatlık ile tanınmaktadır.

Bebeklerin Cilt Bakımı

Bebeğinizin cildi bir yetişkine göre çok daha zayıf olduğu için özel bakıma ihtiyacı vardır. Bebeklerin cildini en fazla etkileyen sorun ıslak bezlerin yarattığı tahriştir.

Bu tahrişin ana sebebi bebeklerin altının çok uzun bir süre ıslak olarak bırakılmasıdır ve bezlerin yeteri kadar sıklık ile değiştirilmemesidir.

İdrarın oluşturmuş olduğu amonyak bebeğinizin cildini tahriş edecektir ve cildin enfeksiyonlara karşı olan direncinin azaltacaktır. Bu durum, katı dışkının içerdiği bakteriler ile temas ettiğinde ve bebeğin cildi ile sürtündüğünde, daha da kötü bir hal alacaktır.

Bebeğinizin poposunu sıcak ıslak su ile yıkamanız hem bebeğinizi rahatlatacaktır; hem de anne ve bebek arasında özel bir bağ kurulmasına aracılık edecektir.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.