user
Bebeklerin Yürümeyi Öğrenmesi

Sıradaki içerik:

Bebeklerin Yürümeyi Öğrenmesi

e
sv

Bebeklerin Ağlama Sebepleri

663 okunma — 23 Mart 2019 10:53
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Bebekler bir yaşına kadar sözlü herhangi bir iletişim kuramadıkları için anne ve babalarından yardım istemek için sadece ağlayabilirler.

Ağlama sesi eskilerden beri insanlarda güçlü bir tepki yaratmayı başarmıştır. İlk başlarda ağlama sesini, anne ve babalar, bebeklerinin huzursuz olduğunun bir göstergesi olarak algılarlar. Fakat zaman geçtikçe değişik ağlama tonlamaları sayesinde anne ve baba sorunun açlık mı, altının ıslak olması mı, yoksa başka bir huzursuzluk mu olduğunu anlayabilirler.

Bebeklerin ilk ağlaması doğumdan hemen sonradır ve bu ilk ağlamayı anne ve babalar genellikle coşku ile karşılarlar. İlk ağlama bebeklerin akciğerlerinin çalışmaya başladığını gösterir. İlk 3 ay bebeğiniz düzenli bir şekilde ağlayacaktır ve bu süre sonunda düzenli ağlama kaybolacaktır. Bebeğinizin gözyaşı kanalları 6 hafta sonra açılacaktır.

Bebekler Neden Ağlar ?

Bebeklerin ağlamalarına 7 sebep vardır: Acı, rahatsızlık, açlık, yalnızlık, aşırı uyarılma, eksik uyarılma ve gerilmedir. Dikkatli anne ve babalar ağlamaları ayırt ederek hangi neden için ağladığını anlayabilirler.

Genellikle bebeklerin acı hissettiklerindeki ağlama keskin ve sert bir şekildedir. Bebekler hissettikleri acının ufak bir şeyden mi?

Yoksa daha büyük bir sorundan dolayı mı? Kaynaklandığını bilmediği için ağlayarak, anne ve babasının, en ufak şeyde bile dikkatini çekmesi gerekmektedir.

Genellikle acı yaratan sorun giderildiğinde ağlamada kesilir. Sürekli hiçbir sorun bulunmadığı zaman ağlaması kolik olmasının bir göstergesidir.

Bebekler tuvaletlerini yaptıklarında, sıcak, soğuk hissettiklerinde veya ciltlerinin sert bir yüzeyle temas ettiği zaman, rahatsızlık dolu bir ağlama ile anne ve babalarını çağırırlar. Genellikle bu tarz ağlamalar ilk önce alçak ve sonra rahatsızlık artmaya başladıkça yükselerek devam etmektedir.

Bebeklerin açlık için yaptıkları ağlama çağrısı, ritminden ve ağlama zamanından tahmin edilebilir. Bebekler çok acıktıklarında ağlamaları nefes almak için aralıklı olarak gürültülü ve ısrarlıdır.

En kolay anlaşılabilen ağlamalardan biri de bebeğin kendini yalnız hissettiğindeki ağlamasıdır. Bu genellikle hüzünlü ve tekrarlı bir şekildedir. Bebeğinizin kucaklanmaya, gülümseyen anne veya babasını görmeye ihtiyacı vardır.

Bebekler çok fazla uyarıldıklarında veya hiç uyarılmadıklarında da ağlayabilirler. Çok yorgun oldukları zaman genellikle güçsüz bir şekilde ve gözlerini ovarak ağlarlar.

Uyku Zamanı Ağlaması

Bebekler ilk ayalarında annelerine çok bağlı olurlar ve ayrıldıklarında ağlamaya başlayabilirler. Annelerinin yanında kıvrılıp uyumak isterler fakat bu tehlikeli olabilir. Anne ve babalar uyku sırasında hareket ederek bebeğe zarar verebilirler.

Anne ve babanın bebeğin ağlamasını sürekli olarak görmezden gelmesi, bebekde güvensizlik duygusunun gelişmesini sağlalar. Anne ve babası tarafından terk edilme duygusu aklından çıkmayacaktır ve derin bir güvensizlik duygusunun oluşmasına sebep olacaktır.

Bebek büyüdüğünde, kendini ne kadar geliştirirse geliştirsin yetişkinlik döneminde öz güven eksikliği yaşamasına sebep olabilir.

Bu tarz sorunları engelleyebilmek için anne ve bebeğin, birbirlerine yakın bir şekilde, en azından birkaç ay uyumalarını sağlamak gerekebilir.

Bebekler sarılmadan ve beslenmeden de kendi kendilerine uykuya dalabilirler fakat bu anneden tamamen ayrı olmalarını gerektirmez.

Anne ve babanın odasında, beşiğinin birkaç ay durması bebeğe annesine yakın olma hissi verecektir ve yaklaşık 6 ay sonra başka bir odaya geçmesi böylelikle çok daha az travmatik olacaktır.

Diğer Ağlamalar

Bebeklerde gerilim ve hüsran ağlamaları diğerlerine göre daha sonra oluşmaktadır; bu tarz ağlamalar genellikle bir şeyi başarmaya çalışıp başaramadığı zamanlar görülmektedir.

Bu tarz hüsranları ileri seviyede yaşayan çocuklar olabilir. Nefeslerini bayılana kadar tutmaya çalışanlar görülmüştür. Genellikle bu tarz durumlar sinir krizi geçirdiği anlarda olmaktadır.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.