user
Bebeklerin Cilt Yapısı ve Bakımı

Sıradaki içerik:

Bebeklerin Cilt Yapısı ve Bakımı

e
sv

Bebeklerin Yürümeyi Öğrenmesi

385 okunma — 23 Mart 2019 10:45
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Dik yürümek insanları diğer memelilerden farklı kılar. Dünya üzerinde 4000’e yakın memeli canlı bulunmaktadır, bunlardan sadece bir tanesi gerçek anlamda iki ayaklı yürüyücüdür.

En yakın olan kangurular iki ayakları üzerinde dururlar fakat yürümek yerine hoplayarak ilerlerler. Maymun ve ayılar arka ayaklarında birkaç adım atabilirler fakat bir tek insanoğlu iki ayak üzerinde yaşamını sürdürür.

Bebeklerin yürümeyi öğrenmeleri hayatlarının en önemli dönüm noktalarından biridir. Yaklaşık 12 ile 15. aylar arası yürümeye başlayacaklardır ve artık biraz daha özgür olacaklardır. İlk adımları güç, denge ve koordinasyonlarının gelişmesi ile ortaya çıkmaktadır.

Bebeklerin Yürümeyi Öğrenmesinin 6 Aşaması

Bebeklerin yürümek için programlı olduklarının ilk kanıtı doğduktan sonra görülmektedir. Anne ve babasının yardımı ile dik bir şekilde duran bebek ayaklarını ileri iterek ilerlemeye çalışacaktır.

Bu otomatik refleks hareketi 2 ay sonra ortadan kalkacaktır. Fakat bu hareket, iki ayak üzerinde yürümenin insanların beyinde çok eskiden beri gelen gömülü bir refleks olduğunun kanıtıdır.

Yürümedeki 2. Aşama

Bu ikinci aşama bebeğin 2. ayından itibaren başlar. Anne ve baba tarafından dik olarak kaldırıldığında artık refleks olarak ayaklarını öne doğru atması geçmiştir, ayakları yere basmaktadır fakat dizleri henüz kuvvetli olmadığı için vücudunu taşıyacak durumda değildir ve kolaylıkla bükülür.

Yürümedeki 3. Aşama

Bebekler 3. aya girdiklerinde artık dik olarak tutulduklarında dizleri daha zor bükülmektedir ve bacakları vücudunu dik tutmak için kasılmaya başlamaktadır.

Haftalar geçtikçe bebeğinizin bacak kasları daha fazla gelişecektir ve sonraki aşamalar için hazır hale gelmesini sağlayacaktır.

Yürümedeki 4. Aşama

Bu aşamada bebeğinizin destek alarak kendini dik duruma getirebilmesidir. Fakat destek almadan tek başlarına dik duramazlar.

Bu aşama yaklaşık 4 ile 6’ıncı aylar arasında gerçekleşmektedir. Bu aşamaya gelen bebekler dik durarak etraflarını incelemeye başlalarlar ve bir süre sonra tekrar yere düşerler.

Dik durma dürtüsü artık çok daha ileri bir hal almıştır ve ayrı bir haz vermektedir. İlerleyen zamanda bacaklarının kuvvetlenmesi ile daha fazla dik durmaya başlayacaktır.

Yürümedeki 5. Aşama

Bu aşamada bebeğiniz anne ve baba desteği ile ileri doğru yürümeye başlayacaktır. Bu genellikle 9. -12. aylar arasında görülmektedir.

Birkaç adım attıktan sonra dengesini kaybetmesi ile sonuçlanmaktadır fakat destek olan anne ve babası düşmesini engelleyecektir. Bu takılmalar bebeğinizin kontrolü geliştikçe kaybolacaktır.

Yürümedeki 6. Aşama

Bebeğiniz kolları ile dengesini sağlamaya çalışarak adımlar atmaya başlayacaktır. Adımları henüz dengesiz olacaktır fakat dengesi geliştikçe kolları ile kendisini dengelemesi azalacaktır.

18. aya varıldığında çoğu bebek gayet güzel bir şekilde yürüyebiliyor olacaktır.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.