user
Bebeklerin Gülümseme Refleksi

Sıradaki içerik:

Bebeklerin Gülümseme Refleksi

e
sv

Bebeklerin El ve Ayakları

747 okunma — 23 Mart 2019 00:28
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Bebekler ilk doğduklarında ellerini, sıkma refleksi dışında, çok fazla kullanamayacaklardır. Fakat zamanla el kasları gelişecek; ilgilerini çeken nesnelere doğru ellerini uzatacak ve tutmaya çalışacaklardır.

Bebeğiniz tutuğu nesneleri araştırmak için ağzına sokması gayet normal bir davranıştır ve ilerleyen zamanda parmaklarını daha detaylı bir şekilde kullanmayı da öğreneceklerdir.

 

Bebeğin İlk El Hareketleri

Bebeğiniz doğduğunda elleri yumruk pozisyonunda olacaktır; 6 haftalık olduğunda bir eli ile diğer elini çekmeye çalışacaktır ve 8 haftalıkken ellerini açıp kapama egzersizlerine başlayacaktır. Tepesinde dönen ve sarkan oyuncaklara vurmaya çalışacaktır.

 

Bebeklerde Avuçlama Refleksi

Bebeğiniz 12 haftalık olduğunda el kontrolü daha fazla gelişmiş ve nasıl çalıştığını keşfetmeye başlamış olacaktır. Tepesinin üstünden sarkan objelere artık elleri ile vurabilecektir.

Bebeğiniz 16 haftalık olduğunda artık objelere doğru iki eli ile hamlede bulunabilecek ve onları kendine doğru çekmeye çalışacaktır.

20. haftaya girdiğinde bebeğinizin avuçlaması daha da güçlenmiş olup objeleri artık rahatlıkla ağzına götürebilecektir.

 

Bebeğinizin Elleri ile Kavrayıp Bırakması

Bebekler 7 aylık olduklarında el becerileri iyice gelişmiş olmaktadır; artık tahta küp ve benzeri oyuncaklar ile oynayabilmektedirler. Elinde tuttuğu objeleri bir elinden öbür eline olarak değiştirebilirler.

8 aylık olduklarında ellerini ağızlarına götürerek ilk beslenme girişiminde bulunabilirler. Aynı zamanda artık verilen objeleri ellerinde tutma becerisini de göstermektedirler.

Birinci senin sonunda artık bebekler kitap sayfalarını kendileri çevirebilirler. Ellerini ve parmaklarını daha kontrollü bir şekilde kullanabilecek ve kaşık ile kendi kendine yemek yiyebilecek duruma gelmiş olacaklardır.

Bebeklerin parmak izleri doğmadan önce oluşmaktadır, genellikle anne karnındaki 3 ile 5. aylar arasında oluşurlar. Her insanın parmak izi farklıdır, bebeklerin elleri büyüdükçe herhangi bir değişime uğramazlar sadece boyut olarak büyürler.

 

Bebeklerde El Aktiviteleri

Bebeklerin el gelişimleri ilk sene için de bir sürü değişimden geçmektedir. Bu süre boyunca bebeklerin el kullanma tercihleri sürekli değişmektedir, bir elden öbür ele sürekli geçmektedirler ve sonunda hangi eli güçlü el olarak kullanacaklarına karar verirler.

 

İlk El Tercihleri

Bebeklere 3. aylarında, herhangi bir nesne sunulduğunda genellikle iki elini birden uzatırlar. Herhangi bir el tercihi yapmamışlardır. Bu tercih ilk önce biri ondan sonra da öteki olacaktır.

Bebekler 4 aylık olduğunda bir nesne uzatıldığında genellikle tek bir el ile uzanırlar ve genellikle bu el sol eldir. Bu yaştaki el seçimleri ilerisi için herhangi bir ışık tutmaz ve bebek 6 aylık olduğunda sol elini kullanma merakı kaybolacaktır.

 

El Seçimi Gelip Gitmeleri

Bebekler 7 aylık olduklarında sağ ellerini de kullanmaya başlayacaklardır. Bebeğiniz artık iki elini de kullanıyor olacaktır; fakat genellikle bu dönemde sağ el tercih edilmektedir.

9. aya girildiğinde ise tekrar tersine dönecek ve sol elini kullanmaya başlayacaklardır. Fakat 10. ayada sağ elli kullanma ihtimali daha yüksek olacaktır.

Bebeğiniz 11. aya girdiğinde tekrardan sol elini kullanmaya başlayabilir; fakat genellikle bu dönemde de sağ ellerini kullanmaktadırlar.

Bu el değişimi 1 yaşına kadar devam edecektir ve bundan sonra artık seçtiği tarafın kalıcı olduğu düşünülse de durum böyle değildir.

Bebekler 20. aya geldiklerinde tekrardan iki elini birden kullanmaya başlarlar ve belirgin bir tarafı kullanma tercihleri ortadan kaybolur.

İki yılın sonunda tekrar sağ el üstün çıkmaktadır; fakat iki buçuk ve üç buçuk yaşları arasında tekrar son bir el seçim aşamasına girerler.

4 yaşında el seçimlerini tamamlamış olacaklardır. Bu eli kullanmaları yıllar geçtikçe güçlenir ve 8 yaşına girdiklerinde artık belirgin bir hal almış olur ve ömrlerinin sonuna kadar seçmiş oldukları tarafı “güçlü eli” olarak kullanırlar.

 

Bebeklerin Ayakları

Bebeklerin ayakları, doğumda yetişkin boyutunun üçte biri kadardır ve bir yaşına girdiklerinde yarısı kadar olacaktır. Yetişkinlerin ayaklarından birçok farklılıklar göstermektedirler.

Bebeğinizin ayakları çok daha fazla yağa sahiptir; böylelikle daha yumuşak ve yuvarlaktır. Kemikleri henüz sertleşmemiştir; bu yüzden de çok daha esnektirler. Fakat yürümeye başladıklarında kemikleri çok daha sertleşmiş olacaktır.

Bebeklerin yürürken içeri doğru dönük ayakları yavaş yavaş düzleşmeye başlayacaktır. İlk başlarda bu acemice gözüken yürüme zamanla düzelecektir.

Eskiden anne ve babalar bebeklerinin yürümelerini hızlandırmak için özel ayakkabılara ihtiyaç olduğunu düşünürlerdi.

Fakat günümüzde yapılan araştırmalar bunlara ihtiyaç olmadığını ortaya koymuştur. Yavaş çekimde bebeklerin yürümeleri izlendiğinde aynı, yetişkinler gibi topuktan ayak parmaklarına basarak yürüdükleri görülmüştür. Aynı zamanda ayak bilekleri de denge sağlamalarına yetebilecek kapasitedir.

Yapılan araştırmalarda, yalın ayak yetişen çocukların, ayakkabı giyenlere oranla daha az ayak problemleri yaşadıklarını ortaya çıkarmıştır.

Bebeklerin yalın ayak yürümeleri, ayaklarının doğal gelişimine fayda sağladığını göstermiştir. Yalın ayak yürüyenlerin daha güçlü ve koordineli olarak kasları geliştirmektedir. Ayakkabılar evin içinde giyilmemelidir, dışarıda olduğu zaman giyilmelidir.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.