user
Ovitrelle – yumurta çatlatma iğnesi fiyatı yan etkileri, kullanımı

Sıradaki içerik:

Ovitrelle – yumurta çatlatma iğnesi fiyatı yan etkileri, kullanımı

e
sv

En İyi Doğum Kontrol Yöntemleri

1008 okunma — 03 Ocak 2020 01:20
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

En İyi Doğum Kontrol Yöntemleri

En İyi Doğum Kontrol Yöntemleri

Aileler doğurganlık davranışları konusunda bilgiye sahip olmalı, bilinçli bir seçim yapmalıdırlar. En iyi doğum kontrol yöntemi ile istenmeyen hamileliklerden sağlıklı ve etkili bir biçimde korunabilirler. Çok çeşitli doğum kontrol yöntemleri bulunmaktadır. Sizin ve eşinizin için bu yöntemlerinin hangisi olumlu, hangisi olumsuz olduğu önemlidir.

En iyi doğum kontrol yöntemi olarak prezervatifleri önermektedirler. Çünkü ilişki yoluyla bulaşan hastalıklara karşı koruma sağlar. Kendinizi ve eşinizi hastalıklara karşı korumak için ilişkiye girdiğiniz her seferde, hem tercihinize uygun doğum kontrol haplarını, hem de prezervatifi kullanmanızda fayda bulunmaktadır.

Prezervatif %98 oranında koruma sağlamaktadır. Prezervatifin ucunda bulunan hazne, içinde spermleri durdurarak rahme ulaşımını engellemekte ve gebeliği önlemektedir.

Doğum kontrol yöntemlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

DOĞAL YÖNTEMLER;

Servikal mukus yöntemi, bazal vücut ısısı yöntemi, servikal palpasyon ( Rahim ağzını parmakla muayene ) yöntemi, takvim yöntemi, geri çekme, vajinal yıkamadır.

Servikal mukus yöntemi, bu yöntemi açıklarsak rahim ağzı salgısıdır. Yani kadının vajinadaki salgıyı kontrol etmesidir. Yumurtlama yaklaşırken mukus artar, incelir, rengi de beyazlaşır. Elastik ve kaygan olmaktadır. İki parmağınızla salgı uzar bu da mukus spermlerini yaşamasını sağlar. Yumurtlamadan önceki ve sonraki zamanda mukus azalır ve yapışkanlaşır. Mukusun arttığı bu zamanlarda cinsel perhiz uygulanır.

Bazal vücut ısısı yöntemi ise yumurtlamadan sonra salgılanan progesteron hormonun ısı artırıcısıdır. Yumurtlama olduktan sonra vücut ısısı düşer, progesteron hormonu salgısı ile birlikte derecenin onda biri kadar yükselme olur. Tabii bu yöntem için vücut ısısını ölçmeye uygun bir termometre lazımdır. Bu yöntem servikal mukus veya elle muayene yöntemi ile beraber kullanılır.

Rahim ağzını parmakla muayene veya diğer adı ile Servikal palpasyon yöntemi de, sizin kendi kendinizi elle muayene etmeniz ve rahim ağzındaki değişiklikleri tespit etmenizdir. Güvenli bir şekilde ilişkiye gireceğiniz dönem elle, rahme ulaştığınızda serviksin dış ağzının kapalı olduğu dönemdir.

Takvim yöntemi, normal adet düzeni olan bir kadında periyodu 30 gün ise yumurtlama, adetinden 16-18 gün sonra olur. Adetinizi 1.gün olarak sayarsak adet başlangıcından sonraki 14 ile 21.gün arası döllenme olmaması lazımdır. Güvenli bir yöntem değildir.

Geri çekme yöntemi, ilişkide erkeğin organının, boşalmadan önce vajinadan çekmesi ve meninin vajinanın dışında boşaltmasıdır.

Vajinal yıkama yöntemi ise, kadınlar, vajina duvar ve kanalındaki spermleri yıkarlar. Bu şekilde hamilelik önlenir. Bu yöntem etkili değildir. Sperm birkaç saniye içinde servikal mukusa geçebilir.

EMZİRME VE HAMİLELİĞİN ÖNLENMESİ

Bu yöntem genellikle doğumdan sonraki ilk aylarda, süt veren anneler içindir. Emzirdiklerinden dolayı hamile kalmayacaklarını düşünürler. Belli koşullarda, belli bir süre için korunabilir ama emzirmenin her koşulda hamilelikten korumadığı bilinir.

BARİYER YÖNTEMLER

Rahim boşluğuna spermin geçmesini engelleyerek hamile kalmamanızı sağlar. Bariyer yöntemleri en güvenli yöntemdir. Yan etkileri kesinlikle olmaz. Prezervatif, diyafram, spermiştler bariyer yöntemleridir.

Prezervatif, ilişkide erkeğin organına takılan bir kılıftır. En iyi doğum kontrol yöntemidir. Hastalıkların cinsel yolla bulaşmasını engeller.

Diyafram ise rahim ağzını örten, kenarı sert, kauçuk bir araçtır. Kadın ilişkiden önce genellikle spermisitle beraber diyaframı hazne içine rahim ağzını kapatacak şekilde uygulanmaktadır. Beraberlikten en az 6 saat en çok 24 saat kalması gerekmektedir.

Spermisitler, spermlerin rahim kanalına ulaşmadan etkisiz hale getirilmesini sağlamak için vajinaya konmaktadır. Krem, köpük, tablet şekliden olmaktadır. Etkinliği daha azdır ama etkinliğini arttırmak için ise kondom ve diyafram ile birlikte kullanabilirsiniz.

ORAL KONTRASEPTİTLER ( HAPLAR )

Haplar, kadınlık hormonu içermektedir. Bu haplar her gün düzenli aynı saatte alınması gerekir, yoksa etkisini kaybeder. Haplar, yumurtanın oluşmasının engeller. Çok etkili bir yöntemdir. Beraberlik yaşanmasa da bu hapları kullanmalısınız.

RAHİM İÇİ ARAÇ (RİA, Spiral)

Bu araçlar esnek metaryallerden oluşmaktadır. Sağlık personeli rahim içine yerleştirirler. Hemen beraberlik yaşanabilir. 10 yıl etkilidir. RİA ise spermlerin kadının tüplerine geçişi engeller. Çıkarıldıktan hemen sonra hamile kalabilirsiniz. RİA’nın çeşitleri vardır. Katkı maddesi olmayanlar, bakır olanlar ve hormonlulardır.

İĞNELER

(enjekte edilen hormonlar, aşı) Bu iğneler hormon içermektedir. Bu iğnelerin her ay ya da 3 ayda bir yapılanları vardır. İğne yapıldıktan sonra kana yavaşça hormon salınır. Rahim ağzındaki salgıları kalınlaştırıp spermin geçip rahme ulaşmasını engellemektedir.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

avatar