user
Hamileliğin (Gebeliğin) 11. Haftası

Sıradaki içerik:

Hamileliğin (Gebeliğin) 11. Haftası

e
sv

İstenmeyen Gebeliklerin Sonlandırılması

397 okunma — 19 Nisan 2013 08:09
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

http://www.hamilelikte.com

İstenmeyen gebeliklerin sonlandırılması ölü gebelik ve boş gebelik vakalarında kullanılan yönteme kürtaj adı verilir.

Türkiye’de isteğe bağlı gebeliğin sonlandırılması işlemi yalnızca 10 haftalığa kadar olan gebeliklerde uygulanabilir. 18 yaşından küçük olan kadınların evli olsalar dahi bu işlemi yaptırabilmeleri için ebeveynlerinin onayı gerekmektedir.

15 yaşından küçüklerin ise bu işlemi yaptırmaları için ebeveyn onayı yeterli değildir. Durumun adli mercilere rapor edilmesi gerekir. 18 yaşından büyük olan kişiler evli iseler işlemin yapılabilmesi için eşlerinin imzası gereklidir.

18 yaşından büyük bekar kadınlar için şahsi rızaları yeterlidir. 10 haftalıktan büyük olan gebeliklerde ancak bebekte ciddi bir sağlık problemi varsa veya annenin hayatı tehlike altındaysa kurul kararı bu yönde olduğu takdirde gebeliğe son verilebilir.

İnternet ortamında birçok video kürtaj nedir konusunda bilgi vermektedir. Ancak bu işlemi yaptıracak olan kadınların bilgi veren videolar dışında operasyon videolarını izlemeleri psikolojik açıdan olumsuz etki yapacaktır. Günümüzde uygun şartlarda yapıldığı takdirde bu operasyon son derece risksizdir.

Daha önce böyle bir işleme ihtiyaç duymamış olan kadınlar için kürtaj nasıl yapılır sorusu cevabı çok merak edilen bir sorudur.

Tıbbın gelişmesi ile bu operasyonda kullanılan kazıma yönteminin yerini vakumlama yöntemi almıştır. Vakum yöntemi birçok açıdan avantaj sağlar. Bu yöntem hızlıdır ve az ağrılıdır. Ortalama 5-10 dakika süren operasyon için lokal veya genel anestezi uygulaması yapılabilir. İşleme hastanın jinekolojik muayene masasına alınması ile başlanır.

Hasta lokal anestezi tercih etmişse rahim ağzına iğne yapılarak anestezi gerçekleşir. Genel anestezi tercih edilmişse anestezi uzmanı damar yolu ile hastayı uyutur. Vakum yöntemi ile gebelik sonlandırılır. Genel anestezide işlem sonrasında hasta uyandırılır. Hastanın uyanması maksimum 10 dakika sürer. Lokal anestezide ise hasta 5 dakika sonra ayağa kalkabilecek durumdadır.

Kürtaj sonrası rahim içi ultrason ile tekrar muayene edilir. İşlemin başarısından emin olunduktan sonra hasta normal hayatına rahatlıkla dönebilir. İşe gidebilir yürüyebilir ve fazla ağrı çekmez. Kasık bölgesinde hafif sızı ve çok az kanama meydana gelebilir.

Yoğun olmayan kanama 1 haftaya kadar sürebilir. Maksimum 5 gün de ağrı veya sızılar devam edebilir. Ağrı ve kanama hiç olmayabilir veya 1 gün de sürebilir. Endişe edilmemelidir. Ancak yoğun kanama veya aşırı ağrı durumlarında vakit kaybedilmeden doktora gidilmelidir.

İşlem sonrasında duş alma yasağı yoktur. Aksine hijyen çok önemlidir. Kanama durumu söz konusu ise tampon kullanmak hijyenik değildir. Bu nedenle ped kullanılmalıdır.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.