user
Ertesi gün hapının yan etkileri zararları ve fiyatı

Sıradaki içerik:

Ertesi gün hapının yan etkileri zararları ve fiyatı

e
sv

Adet kanaması nedir nasıl olur ve adet düzensizliği

437 okunma — 11 Nisan 2013 10:59
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

http://www.hamilelikte.com

Her sağlıklı kadın düzenli olarak her ay yenilenme sürecine girer. Bu süreç hormonsal ve genital sistem için son derece önemlidir. Her ay 1 ile 5 gün arasında süren adet kanaması çoğu kadın için bir sorun teşkil etmez. Yoğun sancılar yaşayan bazı hanımlar hariç çoğu kadın bu dönemde normal hayatını sürdürebilir.

Adet kanaması nasıl olur sorusunun cevabı yüzeysel olarak bilinse de bunun tıbbi olarak da bir açıklaması vardır. Bu dönem kadınlar için sağlıklı olduklarının bir göstergesidir. Regl dönemi olarak da adlandırılan bu dönemde bir aksaklık meydana geldiğinde doktora danışılmalıdır. Adet kanaması nasıl olur sorusuna beyinde bulunan hipotalamusun yumurtalıkların döl yatağının ve hipofiz ön lobunun birlikte çalışarak bu kanamayı meydana getirdiği cevabı verilebilir.

Devam eden adet kanaması süresince dışarı atılan kanda akyuvarlar alyuvarlar serviks salgısı ve epitelyum hücreleri bulunur. Kanama bittikten sonra bir dahaki ay için hazırlık başlar. İlk olarak mukoz zarda değişimler gözlemlenir. Kan damarları ve salgı bezleri yeni baştan gelişmeye başlar. Zar kalınlaşır ve normal salgılama başlar. Yumurtalıklarda bulunan bir kesecik salgılanan bazı hormonların yardımı ile büyür.

Granuloza hücreleri östrojen hormonu salgılamaya başlar. Bu sürecin sonunda olgunlaşmış bir yumurta ortaya çıkar ve karın boşluğuna atılır. Buna yumurtlama da denilir. Sonrasında yumurtalıkta bulunan folikül sarı bir hal alır. Ardından progesteron salgılamaya başlar. Bu dönemde eğer yumurta döllenirse vücut gebelik için hazırlanmaya başlar. Yumurta döllenmez ise bu durumda adet kanaması meydana gelecektir.

Kadınların hayatlarının bir döneminde adet kanaması nasıl olur da ertelenir sorusu gündeme gelmektedir. Özellikle düğün balayı yaz tatili ve önemli iş gezileri gündeme geldiğinde regl döneminin ertelenmesi gerekli olabilir. Bunun birkaç yolu vardır.

İlki kadınların kendi kendine uyguladıkları bir yöntemdir. Doğum kontrol hapı kullanan kadınlar normalde o aya ait kutu bittiğinde 1 hafta hapsız dönem geçirmektedirler. Bu hapsız geçirilen haftada regl dönemi başlamaktadır. Regl döneminde erteleme yapmak için biten kutunun ardından ara verilmeden yeni kutu doğum kontrol hapına başlanır. Ertelenmek istenilen süre boyunca hap kullanımı sürer.

Hapın kesilmesi ile kanama gerçekleşecektir. Sağlığın etkilenmemesi için en geç 2. kutu hapın sonuna gelindiğinde gereken 1 haftalık ara verilmelidir.

Bazı zamanlarda adet dönemini doktor yardımı ile geciktirmek de mümkündür. Jinekolojik muayene sonrasında doktor tarafından verilen progesteron içerikli ilaçların kullanımı ile dönem ertelemesi gerçekleşir. Bu ilaçlar en geç adet dönemi başlamadan 3 gün önce alınabilir.

En ideali 5 gün önce ilaca başlanmasıdır. 3 günden daha geç başlanan ilaçlar etki etmeyebilir. Bu ikinci yöntem asla doktora danışılmadan uygulanmamalıdır. İlaçların doktor muayenesi olmaksızın alınması sağlık sorunlarına yol açabilir. Bunların dışındaki eczanelerde satışı yapılabilen geciktirici enjeksiyon ve ilaçlar asla kullanılmamalıdır. Regl erteleme uygulaması senede en fazla 2 defa mecburiyet halinde tercih edilmelidir.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.