user
Kabakulak hastalığı nedir belirtileri tedavisi ve nasıl geçer

Sıradaki içerik:

Kabakulak hastalığı nedir belirtileri tedavisi ve nasıl geçer

e
sv

Hamilelikte toksoplazma testi, enfeksiyonu ve belirtileri

350 okunma — 10 Eylül 2013 09:03
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Toksoplazma enfeksiyonu parazitli hayvanların vücudunda bulunur ve bu hayvanların etinin yenmesiyle insana bulaşır. İyi pişirilmemiş etlerden de bulaşabilir.

Hamilelikte ise daha önce bu enfeksiyona karşı bağışıklığı olan anne adayının hamilelikte tekrar geçirme riski yüksektir. Hamilelikte toksoplazma geçiren hastanın bebeğine de bu enfeksiyon bulaşır.

Bebeğin kısa süre için tüm vücuduna yayılan bu parazit bebekte görme duyma geriliğinin yanında büyüme geriliğine de neden olmaktadır. Çoğu zaman hiçbir belirti göstermeyen hastalık hızla anneye ve bebeğe geçer. Nadir vakalarda deri döküntüsü ve lenf bezi şişkinliği görülebilir.

Hamilelikte bebek anne karnındayken bu hatalık eğer bebeğe geçerse düşük yapma ya da erken doğum yapmaya neden olabilir.

Ayrıca bebekte görme bozukluğu ya da körlük görülebilir. Bazı vakalarda ise yeni doğan bebekte ilk yıllarda hiçbir belirti göstermezken sonraki yıllarda zeka geriliği büyüme ve gelişme geriliği ve sara hastalığına sebep olabilir.

Kan tahlilinin yapılması ile tanısı konulan hastalık gebeliğin ilk aylarında görülürse bebeğe geçme ihtimali daha düşüktür. Ancak gebelik ilerlemişse risk daha yüksektir. Böyle durumda kordosentez uygulanarak hastalığın bebeğe geçip geçmediği anlaşılır. İlk önce ilaç tedavisi uygulanır.

Spiramisin içeren ilaçların toksoplazma hastalığına karşı iyi geldiği bilinmektedir. İlaç kullanımıyla ve doktor kontrolünde yapılan bir tedaviyle bakterinin bebeğe geçmesi önlenmeye çalışılır. 

Hamilelikte toksoplazma geçirmemek için anne adayının hamile kalmadan önce bu enfeksiyonu geçirip geçirmediği tespit edilmelidir. Gerekli tahlillerin önceden yapılması hamileliğin sağlıklı geçirmesini sağlar.

Anne adaylarının kedilerden uzak durmaları gerekir. Sağlıklı ve hijyenik gıdalarla beslenmelidirler. Ayrıca etlerin iyice pişirilmeden yenilmesi hastalığın vücuda bulaşmasındaki en önemli etkendir.

Evde bakılan ya da dışarıda yakın temasta bulunulan  kedilerin dışkılarından bu parazitin bulaşma olasılığı yüksektir.

Normalde insanın hayatı boyunca sadece bir kez geçirmesi tahmin edilen toksoplazm ahastalığı gebelikte ise daha önceden geçirmiş olan anne adayının tekrar bu hastalığı geçirme riski her zaman bulunmaktadır. Bu yüzden özellikle hamilelik döneminde annenin sağlıklı beslenmesinin yanında hijyenin ortamlarda bulunması gereklidir.

Ve hamilelik öncesinde annenin yapacağı testlerle bu bakteriyi taşıyıp taşımadığı tespit edilmesi eğer taşıyorsa hamile kalmadan önce tedavi görülmesi bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi açısından oldukça önemlidir.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.