user
Yeni Doğan Bebeğin Kilo ve Boy Gelişimi

Sıradaki içerik:

Yeni Doğan Bebeğin Kilo ve Boy Gelişimi

e
sv

Bebeğin İskelet Yapısı ve Kemik Oluşumu

353 okunma — 18 Haziran 2018 22:18
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Bebeğinizin iskeletini onun durağan bir parçası olarak düşünebilirsiniz; fakat sandığınızdan çok daha canlıdır. Bebeklerin kemikleri yetişkinlere göre çok daha yumuşak ve daha fazla su seviyesi bulundurmaktadır.

Yetişkin bir bireyin iskeleti bir bebeğinkine göre 25 kat daha ağırdır. Bebeğinizin, ilk iki senesi içinde, iskeleti sertleşecek ve kaynaşacaktır.

Anne rahmine göre tasarlanmış yumuşak iskeleti doğumdan sonra etrafındaki dünya şartlarına göre şekil alacaktır.

Bebeğinizin İskeletinin Sertleşmesi

Anne rahminde bebeğinizin iskeleti kemik değil daha yumuşak, esnek ve daha rahat büyüme sağlayan kıkırdak halindedir.

Fetüs büyümeye başladığında kemikleşme adı ile anılan bir işlem başlamaktadır ve iskeletin bazı kısımları sertleşerek kemik haline gelmektedir.

Doğumdan sonra anne sütünden aldığı kalsiyum kemikleşmenin sağlıklı olarak devam etmesi için büyük önem taşımaktadır.

Doğumdan sonra bebeğin tüm iskeleti kemikleşmemiştir bu yüzden de çok daha incinebilir bir haldedir.

Bebeğiniz büyüdükçe bu kıkırdak olan yapısı kemikleşecek ve böylelikle oturma, ayağa kalkma, emekleme, yürüme ve koşma gibi hareketleri yapabilmesini sağlayacaktır.

Bebeğinizde Kaç Tane Kemik Vardır

Bebeğinizin iskelet yapısının 2 adet önemli kısmı bulunmaktadır. İlk kısmı merkezi iskelettir; bu kısım kafatasını, orta kulağın küçük kemiklerini, boğazdaki dil kemiğini, omurga ve göğüs kafesini kapsamaktadır.

İkinci kısım ise uzantı iskelet kemiklerdir; içinde omuz kemeri, kol ve eller, leğen kuşağı, bacak ve ayak kemikleri yer almaktadır.

Yetişkin bir kişinin iskelet yapısı toplam olarak 206 kemikten oluşmaktadır, yeni doğan bebeğin kemik yapısı daha fazladır.

Bebeklerin kemik sayısı bebekten bebeğe farklılık gösterebilir; fakat ortalama olarak 270 adet kemikten oluşmaktadır.

Kemik yapısındaki azalmalar merkezi iskelet yapısında gerçekleşmektedir. Kafatasındaki ve omurgadaki kemiklerin birleşmesi ile azalma kaydedilir.

Merkezi iskelet kısmında doğumda yaklaşık 172 adet kemik bulunmaktadır, yetişkin birinin merkezi iskelet kısmında sadece 80 adet vardır.

Kemiklerdeki artış, uzantı iskelet kısmında gerçekleşmektedir; doğumda bu kısmın içinde 98 adet kemik bulunmaktadır fakat yetişkinlerde bu adet 126 olarak hesaplanabilir.

Toplam olarak 92 adet kayıp ve 28 adet kazanılan yeni kemik vardır. Doğum zamanındaki 270 adet olan kemikten 64 çıkarılırsa yetişkin kemik sayısı olan 206 ortaya çıkmaktadır.

Bebeğin Birleşen Kemikleri

Bebeğiniz büyüdükçe kafatasındaki kemik sayısı, 45’den birleşerek 22’ye düşmektedir. Aynı zamanda omurga kısmındaki 5 adet farklı kemik birleşerek tek bir kemik haline gelmektedir.

Bebeğin Yeni Oluşan Kemikleri

Anne rahminden çıktıktan sonra bebeğinizin kol ve bacakları inanılmaz bir büyüme evresine girmektedir. Bu kemiklerin özel kısımlarında bulunan kıkırdak hücreleri bölünerek büyümeye sebep olmaktadır.

Daha yaşlı olan kıkırdak hücreleri kemiğin ortasına doğru yol alarak sertleşmiş bir kemik yapısına dönüşmektedir.

Uzantı kemik sistemi ilk yıllarda büyük değişime uğramaktadır. Doğum zamanında bebeklerin el ve ayak bilek kemikleri oluşmamıştır.

Bir yaşına geldiklerinde bile, el bileklerindeki kemik sayısı sadece 3 adet olacaktır; bu sayı yetişkinlerde 8’dir. Bebeklerin doğduklarında sertleşmiş diz kapakları bulunmamaktadır ve 2 yaşına kadar oluşmaya başlamayacaktır.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.