user
Gelinliğinizin Duvağı Bizden Olsun

Sıradaki içerik:

Gelinliğinizin Duvağı Bizden Olsun

e
sv

Hamile Çalışanın Hakları Nelerdir?

369 okunma — 22 Aralık 2018 13:05
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Hamile Çalışanın Hakları Nelerdir

Hamile Çalışanın Hakları Nelerdir ?

Anayasaya bağlı bulunan tüm yasa, yönetmelik ve tüzüklerde kadın işçilerin pozitif yönden ayrı bir alanda tutulması gerektiği bilinmektedir. Kadınların fiziki bazdaki özellikleri ve doğalarından ötürü bazı işlere uygun olmadıkları ve bazı işlerde çalıştırılmamaları gerektiği konusu kadınların iş hayatında pozitif açıdan özel hakların tanımlanması ile değerlendirilmektedir. Bu haklardan bir tanesi hamile çalışanın hakları olmakla beraber anayasada yeri vardır.

Hamile Çalışanın Doğum İzni

Sigortalı çalışmakta olan bir kadının hamile kalması durumunda doğumundan önceki bir yıl içerisinde minimum 90 gün kısa vadeli olarak sigorta primini bildirmiş olması koşulu göz önüne alınarak doğum öncesi ve doğum sonrasındaki 8’er haftalık süre boyunca çalışmama hakkı bulunur. Hamile çalışanın hakları bünyesinde yer alan doğum izni toplamda 16 haftalık bir süreci kapsamakla beraber ikiz gebeliklerde 10’ar haftadan toplamda 20 hafta boyunca çalışmama durumu söz konusu olur.

Doğum Sonrası Süt İzni

Hamile bir çalışanın 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 74. maddesinde yer alan ve çocuğun 1 yaşını doldurması süresine tekabül eden süre boyunca süt izni alma hakkı bulunur. Emziren kadının günde 1.5 saat emzirme hakkı anayasada ve ilgili kanunlarda kendi varlığını göstermektedir.. Günlük 1.5 saatlik emzirme süresini hangi aralıklarda kullanacağı annenin inisiyatifinde olup, işyeri bu süreyi anneye tanımakla yükümlüdür.

Hamile Çalışanın Günlük Çalışma Süresi

Hamile kalmış olan bir kadının doğumdan önceki 8 haftalık süreç öncesinde periyodik kontrollerinin iznini alması dışında normal sürelerde çalışmaması için her hangi bir sorun yoktur. Resmi Gazete’de yayınlanmış olan ilgili yönetmeliğin ilgili maddesi gereğince hamile kadınların gün içerisinde 7.5 saatlik süreç haricinde daha fazla çalıştırılma durumu söz konusu değildir. Bu süreç de günlük çalışma sürelerine tekabül etmekle beraber hamile çalışanın anayasada yer alan hakları konusunda bilgilendirilmesi gerekir. Günlük çalışma süresi, süt izni, doğum izni vb. daha pek çok konuda anayasada kendisine yer bulan bir madde olarak 4857 Sayılı İş Kanunu’nda bu konuya da yer verilmiştir.

Kaynak: Aylingostericiler.av.tr

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.