user
Hamilelikte Adet Görme Sebepleri

Sıradaki içerik:

Hamilelikte Adet Görme Sebepleri

e
sv

Hamilelikte Kaşıntı Nedenleri?

1054 okunma — 26 Ocak 2019 15:08
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Hamilelik döneminde sık görülen rahatsızlıklardan biri de kaşıntıdır. Bu kaşıntılar anne adaylarının yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Vücut kaşıntıları önemli hastalıkların habercisi olabilir. Bu yüzden bu tür rahatsızlıkları olan anne adaylarının uzman hekimlere danışması gerekir. Hamilelikte kaşıntı nedenleri şu şekilde izah edilebilir.

Deri Kaşıntısı

Hamilelikte deri kaşıntısı sık rastlanır bir vakadır. Karın bölgesinden başlayıp döküntü ve kızarıklıkların olması hamilelik kaşıntısıdır. Özellikle deride dökülme ve kuruma görülür. Bu genellikle ilk aylarda meydana gelir. Progesteron hormonu etkisiyle ilk 3 ayda meydana gelen bu durum, ilerleyen aylarda azalsa bile hamilelik sonuna kadar devam etme ihtimali vardır. Ayrıca halsizlik, iştahsızlık ve göz çevrelerinde oluşan sarartı da kaşıntıya sebep olur. Eğer kaşıntılar artar ve sıkıntı verir hale gelirse anne adayının mutlaka tedaviye başlaması gerekir. Bazı kremler tedavi edici ve rahatlatıcı özelliği vardır. Anne adayları bu tür kremleri kullanabilir.

Diğer Nedenler

Gebelikte değişen hormonlar, kilo artışı ile oluşan çatlaklar, cilt kuruması, safra akımında gelişen duraklama sonucu biriken safra asitleri gibi nedenler de kaşıntıya sebep olmaktadır. Hamilelikte safra kanallarının yüksek östrojen hormonundan dolayı daralması, safra asitlerinin karaciğerden dışarı atılamaması ve kana karışması ile ilgilidir. Bu olay bazı anne adaylarında sık görülür. Bu durum genetik bir yapıdan kaynaklanmaktadır. Vücuttaki kaşınma etkisiyle kaşınan yerde yara ve kanama olabilir. Döküntü olmamakla birlikte vücudun her yerinde kaşıma izlerini görebilirsiniz. Bebeğin dünyaya gelmesiyle birlikte şikayetler de azalma görülür. Kaşıntı ile gözlerde sararma, idrar renginde koyulaşma da görülebilir. Halsizlik, yorgunluk ve iştahsızlık da görülebilir.

Uzmana Başvurun

Hamilelikteki kaşıntıların tedavisine yönelik Lokal kaşıntı giderici losyonlar ve pomatlar kullanılmaktadır. Eğer şikayet devam ederse, bebeğe zararı olmayan bazı ilaçlar kullanılabilir. Bazı durumlarda da özel bir tedavi yapılması gerekir. Anneye verdiği rahatsızlıktan çok anne karnındaki bebeği de etkileyen hamilelik karaciğer kolestazı rahatsızlığı olan hamilelere “Yüksek Riskli Hamilelik Grubu” içerisine yer alırlar. Bu problemi olan anne adaylarında bebeğin oksijensiz kalması durumu, bebek ölümleri ve erken doğum sıklıkla görülebilir.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.