user
Amniosentez Nedir Nasıl Yapılır Ücreti ve Riskleri

Sıradaki içerik:

Amniosentez Nedir Nasıl Yapılır Ücreti ve Riskleri

e
sv

Vitamin eksiklikleri ve belirtileri nelerdir

1012 okunma — 19 Haziran 2013 17:10
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Vitaminler vücudun metabolik gereksinimleri için vazgeçilmez moleküllerdir.

Vücutta ya hiç yapılmadığından ya da çok az miktarlarda yapıldığından dışarıdan sürekli alınması gerekir. Vitaminler yağda ve suda eriyenler olarak iki’ye ayrılırlar.

Yağda eriyen vitaminler A, D, E ve K vitaminleridir.  Bunlar; Yağlar da, pişmemiş sebzelerde, tahıllarda, tereyağında, balık karaciğeri ve balık yağında, kaymak ve süt gibi yağlı besinlerde bulunur.
Suda eriyen vitaminler B grubu vitaminler ile C vitaminidir.

Vitaminlerin eksikliğinden dolayı meydana gelen hastalıklara avitaminozlar denir.

B gurubu vitaminler ve folik asitler eksikliğinden kaynaklanan hastalıklar daha çok geri kalmış ülkelerde çok sık karşılaşılır genel beslenme bozukluğunun bir sonucudur.

A vitamini
Hayvanlarda bulunur ve yağda eriyen doymamış bir alkoldür. Süt, yumurta sarısı, ton ve morina balıklarının karaciğer yağında bulunur. Havuç ve havuç benzeri sarı-turuncu renkli sebzelerde A vitamininin ön maddeleri vardır.
Eksikliğinde: Gözde ve deride keratoz, kseroftalmi (göz akı ve korneanın parlaklığını kaybederek kuruması), foliker hiperkeratoz ( deri hastalığı) ve gece körlüğü görülür.

D vitamini
D2 ve D3 vitamini olmak üzere ikiye ayrılır. Molekül yapısı steroidlerle aynıdır.D2’ nin kaynağı deridir; derideki 7- dehidrokolestrol, mor ötesi ışınların etkisiyle vitamin D2’ ye dönüşür. D3’ün kaynağı besinlerdir; Et, süt ve yumurta sarısında bulunur.

Güneş ışığı alan insan vücudunda D vitamini yeterli miktarda üretilir.  Ancak yeni doğanlarda, büyüme çağındaki çocuklarda, gebelik ve süt emzirme dönemlerindeki kadınlarda besinlerle alınması gerekir.
Eksikliğinde: Çocuklarda raşitizm, yetişkinlerde osteomalazi (kemik yumuşaması) gelişir.

E vitamini
Başta tahıl olmak üzere ıspanak, kabak, lahana, marul gibi sebzelerde bulunur.
İnsan karaciğerinin yanı sıra yağlı dokularda, böbrekte, kalpte, kaslarda ve böbreküstü bezi kabuğunda depolanır. Fazlası İdrar ve dışkıyla atılır.Antioksidan özellik gösterir.
Eksikliğinde: Kansızlık ortaya çıkar.

K vitamini
Sebzelerin yeşil bölümünde, ıspanak, kabak, marul, yeşil domates ve yeşilbiberde bol bulunur. K vitamini insan bağırsağındaki bir grup bakteri tarafından da üretilir.

K vitamininin tamamına yakını kullanılır, çok az bir bölümü karaciğerde depolanır.
Eksikliğinde: Kafada, sindirim sisteminde, idrar yollarında, akciğerlerde ve deride kanamalara yol açar.

B1 vitamini Buğday başağı, kepek, bira mayası, sebzeler gibi birçok besinde bulunur. Memelilerin karaciğer, böbrek, kalp, beyin ve bağırsaklarında az miktarda bulunur.

B1 ince bağırsaklardan emilir. Vücutta depolanmaz ve kullanılmayan bölümü böbrekler yoluyla tamamen dışarı atılır.
Eksikliğinde: Depresyon, huzursuzluk, bellek zayıflığı ve dikkat azalması, hipotoni (kas gevşekliği) ve anoreksi (iştahsızlık) yer alır.

B2 vitamini Hayvansal besinlerde, bira mayası, buğday başağı, yeşil sebzeler, havuç, enginar, fındık, yerfıstığı ve mercimek gibi besinlerde bulunur.
Eksikliğinde: Protein oluşması azalır, deride yaralar, sinirsel bozukluklar ve göz bozuklukları görülür.

B3 vitamini
Hayvansal besinlerde ve kabuklu buğday, limon, kabak, soya, domates, patates, bira mayası, hurma, incir, portakal gibi besinlerde bulunur.                                                                               Eksikliğinde: Pellegra adlı hastalık ortaya çıkar.

B5 vitamini
Yumurta, karaciğer, kalp, süt, bal, bira mayası, kabak, tahıllar, sebzeler, havuç, portakal, mantar ve taze meyvelerde bulunur.
Eksikliğinde: hipoglisemi, anemi, lökopeni, dermatit, mide-bağırsak rahatsızlıkları, kas krampları, hareketlerde uyumsuzluk, asteni, uyku bozuklukları ve iştahsızlık ortaya çıkar.

B6 vitamini Hayvansal ve bitkisel besinlerde bulunur.                                                               Eksikliğinde: Deri, sindirim sistemi rahatsızlıkları görülür.

B8 vitamini
Karaciğer, yumurta sarısı, bira mayası, pirinç kabuğu ve yeşilliklerde bulunur.
Eksikliğinde: Dermatit, iştahsızlık, zayıflama, depresyon ve kas ağrıları görülür.

B9 vitamini
Bitkilerin yeşil bölümlerinde, kabak, lahana, ıspanak, yeşil sebzeler, patates, havuç, süt ,yumurta, peynir ve karaciğerde bol miktarda bulunur.
Eksikliğinde: Megaloblastik anemi, glossit (diz iltihabı), stomatit (ağıziçi yara) ve ishal görülür.

B12 vitamini
Karaciğer, süt, yumurta akın, peynir, balık, et ve karideste bol bulunur.
Eksiklğinde: persinyöz ya da megaloblastik anemi, hafif sarılık, iştahsızlık, ishal, parestezi (karıncalanma) ve uyuşma gibi duyumsama bozuklukları, ataksi, işitme siniri iltihabı ve zihinsel bozukluklar görülür.

C vitamini
Direk dışarıdan alınır Turunçgillerde bol miktarda, ayrıca taze sebzeler, maydanoz, kabak, soğan ve domateste bulunur.
Eksikliğinde: Skorbüt ve dişeti kanamaları görülür.
P vitamini

Doğada bol bulunur. P vitamini skorbüt tedavisinde C vitaminiyle sinerjik (arttırıcı) etki gösterir. P vitamini direncin artmasında ve kılcal damar geçirgenliğinin azalmasında rol alır. Eksikliği görülmez.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.