user
Bebekler ilk ne zaman konuşur, ilk ne der, Anne mi Baba mı

Sıradaki içerik:

Bebekler ilk ne zaman konuşur, ilk ne der, Anne mi Baba mı

e
sv

Bebeklerde ishal nasıl geçer, neden olur, belirtileri tedavisi

358 okunma — 01 Mayıs 2014 09:26
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

İshal özellikle yeni doğan bebeklerde ve de süt çocuklarında görüldüğü gözlenmektedir. Bu da 2 yaşına varana kadar sürmektedir. Fakat 2 yaşını geçince ishal sorunu kalmaz.

Bebek yumuşak ve de sıvı kıvamında bir kaka yapıyor ise ishal olmuştur. Yeni doğmuş olan bir bebekte 6-7 kez gibi sarı renkli dışkımın gelmesi, normal olarak görünür. Ama normalden fazla şekilde oluyor ise ishaldir.

Bebeklerde İshal Belirtileri;

Ateşinin yüksek olması, bulantı, yemek yemede azalma, kilo kaybı gibi belirtilerin bebekte görünmesi ile ishal olduğu anlaşılmaktadır. Bebeklerde ishal olduğu zaman sıvı kaybı da fazla olur. Tedavideki amaçta zaten sıvı kaybının önlenmesidir.

Bebeklerde İshalin Nedenleri;

Bebeklerin vücut sistemlerinin çok hassas olmasından dolayı enfeksiyon kapma riski çok yüksektir. İshal olunmasının en sık sebeplerinden biri el ve ağız yolluyla bulaşabilecek mikroplardır. Bu sebepten dolayı bebek sağlığı için bebeğine temas bulunduğunu zaman eller yıkanmalıdır Mikrop kapmalarına su, mama, inek sütü ya da aldıkları besinlerde etki edebilir ve ishale neden olabilir.

Bebeğini yedikten sonra artan mamayı daha sonra yedirmekte nedenlerden biridir. Annenin almış olduğu gıdalar emzirme sayesinden bebeğe geçer. Bu da bebeği ishale çevirebilir. Mamaların tarihine dikkat edilmelidir. Son tüketim tarihi geçmiş olan mamalar bebeğin ishal olması sağlayabilir. İshalin başka bir sebebi de doğuştan olan metabolizma rahatsızlıkları, bağırsak hastalıklarıdır.

Bebeklerde İshal Tedavisi ;

Bebeklerde ishal genellikle geçicidir. Birkaç gün ya da bir hafta gibi sürebilmektedir. Sıvı kaybı çok olduğu için bebek sıvı tüketmelidir. İshalin hemen katıya dönmesi mümkün değildir. Zaman gittikçe sıvı hal katıya dönüşür. Bebek ishalse daha fazla emzirilmelidir. Kaybetmiş olduğu sıvıları anne sütünden alabilir.

Bebeklerde ishalden kaynaklanan bir tahriş olabilir. Bunun içinde altı sık sık değiştirmeli ve yıkanmalıdır. Krem sürerek de koruyabilirsiniz. Su çok önemlidir. Sıvı kaybı için normal verdiğiniz ölçüdeki sudan daha fazlasını içirmelisiniz. Suyu kaynatmalısınız. İnek sütünü veriyorsanız kesmelisiniz ve içirmemelisiniz. Yoğurt verebilirsiniz

Bebekte ishal olmasını sağlayan etkenleri iyi tespit edilip ona göre uygulamak çok önemlidir. Bebekte ishale neden olan besinler, ilaçlar, içecekler olabilir. Buna dikkat edilmelidir. Hijyen kurallarına kesinlikle uyulmalıdır.

Eğer ki yüksek ateşi, kanlı dışkısı ve de şiddetli karın ağrısı varsa mutlaka bebek doktora götürülmelidir. Tehlikeli olma ihtimali olabilmektedir.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.