user
Gebelikte 2. Ay

Sıradaki içerik:

Gebelikte 2. Ay

e
sv

Gebelik ve tiroid bezi hastalıkları hipotiroidi – hipertiroidi

425 okunma — 18 Aralık 2013 09:28
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Tiroid bezi tüm vücudu ve metabolizmayı düzenleyen boyunun orta kısmında duran salgıladığı hormonlarla büyüme ve gelişmeyi sağlayan 25 gr ağırlığında bir bezdir.

Tiroid bezi iki önemli hormon salgılar. Bu hormonlar T4 ve T3 hormonlarıdır. Bu iki hormon aşırı miktarda salgılanırsa hiperTiroidi, düşük miktarda salgılanır ise hipotoidi hastalığı meydana gelir. Tiroid bezinin çalışması beyinde bulunan hipofiz bezinden salgılanan TSH ile kontrol edilir.

Gebeliğin başlangıcından doğuma kadar organ sistemlerinde yapısal ve işlevsel değişiklikler olur. Doğurganlık çağındaki kadınlarda görülen hormonal hastalıkların gebelik süresince anne ve bebek üzerinde kötü sonuçlara yol açtığı bilinmektedir.

Tiroid bezi hastalıkları teşhisi gebelikten önceki dönemde konulacağı gibi gebelik döneminde de konabilir. Tiroid bezi hastalıklarının gebeler üzerindeki belirtilerine bakıldığında; çarpıntı, iştahsızlık, bulantı, kusma, halsizlik gibi sorunlar gözlenmiştir.

Gebelikte Hipotiroidi: Gebe kadınların % 2 sinde gizli hipoTiroidi görülür. İyot eksikliği, geçirilmiş Tiroid cerrahisi, radyoaktif iyot tedavisi hipotoridiye neden olur.

Yapılan kan tahlillerinde TSH yüksek ve T4 ile T3 düşük ise kolayca hipoTiroidi tanısı konur. Bu hastalığın hem anne hem de beke üzerinde olumsuz etkileri vardır. Bunlar; Düşük, gebelik zehirlenmeleri, doğumdan sonra kanama riski, yeni doğan bebekte hipoTiroidi, bebekte zeka ve bilişsel fonksiyon bozukluklarıdır.

Gebelikten önce hipoTiroidi tanısı konulmuşsa gebelik oluşmadan önce Tiroid hormonu yerine koyma tedavisine başlanır.

TSH değerinin 2,5 Mu/L değerinin altında olması gerekir. Eğer gebelik esnasında hipoTiroidi tanısı konulmuşsa en kısa zamanda torid fonksiyonlarının Tiroid hormonu ile düzenlenmesi gerekir.

Gebelikte HiperTiroidi: Bu hastalık gebelikte % 0,2 – 1 arasında gözlenir. Bunlar daha önceden hiperTiroidi hastası olan kişilerdir.

HiperTiroidi annede düşük, gebelikle ilgili hipertansiyon, erken doğum, anemi, kalp ritim bozukluğu, kalp yetmezliği ve Tiroid krizine yol açabilir. Bebek açısından ise; ölü doğum, anne karnında gelişme geriliği ve erken doğum olayları görülebilir.

Yapılan kan tahlilinde TSH düşük T4 ve T3 düşük çıkmış ise hiperTiroidi vardır denir. Gebeliğin ilk döneminde rastlanan TSH düşüklüğü hiperemezis gravidarumdan ayırt edilebilmelidir. Gebelerde hiperTiroidi tedavisinde atom tedavisi mümkün değildir.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.