user
Gebelikte ultrason anne ve bebek için zararlı mı

Sıradaki içerik:

Gebelikte ultrason anne ve bebek için zararlı mı

e
sv

Yumurtlama tembelliği (anovulasyon) hastalığı ve tedavisi

585 okunma — 17 Şubat 2014 12:32
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Yumurtlama tembelliği bir yumurtalık fonksiyon bozukluğu olup, ülkemizde çoğunlukla çocuğu olmayan her hastaya konulan yanlış bir tanıdır. Hastalığın belirlenebilmesi için öncelikle kişide normal yumurtalık işleyişinin tespit edilmesi gerekmektedir.

Her ay kadınlarda bir adet yumurta gelişmekte ve olgunlaşarak adet’in 12. ve 14. günlerinde yumurtlama meydana gelmektedir. Bazı durumlarda ise bu olayın gerçekleşmemesi de mümkündür. Bu olaya yumurtlamanın olmaması ya da Anovulasyon adı verilmektedir.  Anovulasyon çoğunlukla adet düzensizliğine neden olan ve bazen de aşırı kanama ile kendini gösteren bir sağlık sorunudur.

Yumurtlama tembelliği nasıl teşhis edilir?

Yumurtlama tembelliği, hormon analizleri ve yumurtalıkların ultrason ile gözlenmesi sonucunda tespit edilebilmektedir. Hastalığın belirlenmesinde vücut ısısının takibi ve progesteron hormon seviyesinin ölçülmesi de etkili bir sonuç vermektedir.

Günümüzde ne yazık ki her kadına adet düzensizliği görülmesi durumunda yumurtlama tembelliği teşhisi konmaktadır. Olaya tıbbi açıdan bakılacak olursa bir kadında yumurtlama ya vardır ya da yoktur. Bazen yumurtlama adet döneminin 14. gününde gerçekleşirken bazen de 20. gününde görülebilir. Burada önemli olan kadının gebeliği isteyip istemediğidir. Fakat normal şartlar altında düzenli olarak yumurtlama gerçekleşen kadınlarda gebelik ihtimali daha yüksek iken geciken kadınlarda bu ihtimal biraz daha azalmaktadır.

Yumurtlama tembelliği nasıl tedavi edilir?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi yumurtlama tembelliğinin tedavi edilmesinde hasta tarafından gebeliğin istenilip, istenilmemesi önem taşımaktadır. Hasta gebeliği istiyor ise uygun yöntemler (ilaç vb) uygulanırken, gebeliği istemeyen hastalarda yalnızca adet düzensizliği ve aşırı kanamayı önlemek adına uygulamalar yapılmaktadır.

Yumurtlama tembelliği hastalığının tedavisinde, hastaya verilecek ilacın dozu, kişiye ve hastalığın seyrine göre değişmektedir. Her hasta da aynı ilaç aynı etkiyi göstermeyebilir ya da yeterli doz verilmeyebilir. Ortalama ilaç tedavilerinde 6 – 8 ay içerisinde sonuca ulaşılmaktadır.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

avatar
  • Soner 6 yıl önce
  • Peki venim esimin yumurtlama oluyor adet duzenli yumurtlama tembbelli.koydilar rahimflimi cektrdi temiz cikti 1sene oldu cocumuz olmadi nasil bir yol almaliyiz

avatar
  • Afkan 6 yıl önce
  • Pei btkisel yokmu