user
Anne Sütünü Yapan ve Arttıran Yiyecekler

Sıradaki içerik:

Anne Sütünü Yapan ve Arttıran Yiyecekler

e
sv

Bebeklerde Göz Çapaklanması

375 okunma — 28 Mayıs 2013 20:30
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Bebeklerde en sık görülen göz sorunlarından biri göz çapaklanmasıdır. Bazen çok inatçı olan göz çapaklanması bazen de kısa sürede düzelebilir. Bebeklerde göz çapaklanması daha çok iki nedene bağlı görülür.

Bunlardan birincisi bebeğin gözyaşı kanallarının tıkalı olmasıdır. İkinci neden ise doğum esnasında aldığı bir enfeksiyondan dolayı da göz çapaklanması olabilir. Her iki durumda da bebeğin gözlerinde çapaklanma görülür ve bebek uyuyup uyandıktan sonra gözlerini açamaz göz kapakları yapışır.

Uzun süre devam ederse göz doktoruna götürmek gerekir. Eğer gözyaşı kanallarında tıkanıklık teşhisi konursa doktorunuzun tavsiyesine göre belli aralıklarla gözün alt tarafına düzenli masaj yapmak gerekir. Bunun dışında eğer göz enfeksiyonu teşhisi konmuşsa doktorunuzun tavsiye ettiği merhem ve göz damlalarını kullanmanız gerekir.

Göz çapaklanması çoğu zaman 6. Aydan sonra kendiliğinden düzelir. Eğer devam eden inatçı çapaklanma söz konusu ise en kısa zamanda göz doktoru ile görüşmeniz gerekir. Bebeklerde göz çapaklanması bulaşıcı olabilir. Bunu önlemek ve daha kötü göz enfeksiyonlarına sebebiyet vermemek için hijyen kurallarına çok dikkat etmek gerekir. Belirli aralıklarla doktorunuzun tavsiye ettiği kurallara uyarak bebeğinizin göz temizliğini yapmanız gerekir.

Bebeğinizin ellerini sürekli gözüne götürmesine ve ovuşturmasına engel olmanız gerekir. Evde bu konuda yapılabilecek doğru uygulamaları şöyle sıralayabiliriz. Bebeğin her iki gözünü de ayrı pamuk kullanarak kaynatılmış ve ılıtılmış su ile temizleyebiliriz.

Enfeksiyonlu gözden diğerine cerahat ya da akıntı geçişini engellemek için bebeğinizin yatış pozisyonunu düzenleyebilirsiniz. Bunun dışında cerahat ya da akıntı bulaşmış nevresimi varsa değiştirerek diğer gözünün de enfeksiyon kapmasını engelleyebiliriz. Göz çapaklanması tedavi edilene kadar belli aralıklarla bu işlemi yapmak gerekir. Bebeklerde göz çapaklanması ciddiye alınması gereken bir hastalıktır.

Bebeğinizin gözünde kızarıklık, akıntı, kirpiklerinde kepek benzeri oluşumlar görürseniz en kısa zamanda bir çocuk doktoru ya da göz doktoru ile görüşmeniz gerekir. Bu konuda uzman biriyle görüşmeden kulaktan doğma yaklaşımlarla müdahalede bulunmak çok yanlış bir uygulama olur yapacağınız yanlış bir uygulama daha kötü sonuçlara neden olacağı gibi enfeksiyon bulaşmamış göze de enfeksiyon bulaştırabilirsiniz.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

avatar
  • polat 10 yıl önce
  • 15 aylık bebekte göz çapaklanması geçmedi

avatar
  • Pınar 10 yıl önce
  • Benim bebekliğimde annem benim gözüme 2 damla limon damlarımış, şimdi benim iki aylık bebeğim var çok az çapaklanıyor gibi oldu. Ilerlemesin diye kaynatılmış suya limon sıkıp temiz pamuklar sildim. Steril olacağına inanıyorum. İnş geçer