user
Dismenore Belirtileri ve Tedavisi Nasıl Olur?

Sıradaki içerik:

Dismenore Belirtileri ve Tedavisi Nasıl Olur?

e
sv

Gebelikte Kolestaz Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

328 okunma — 01 Haziran 2018 22:12
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Hamilelik sırasında kolestaz, karaciğerin ürettiği safra tıkanıklığı ya da durdurulduğu ve akmadığı zaman ortaya çıkar.

Hamilelik sırasında bu durum ortaya çıktığında, aynı zamanda gebelik veya sarılık veya sarılık veya gebelik veya hatta prurigo gravidarum intrahepatik kolestaz obstetrik kolestaz olarak da adlandırılabilir.

Hamilelik süresince anneye zararlı olmasa da bebeğe zarar verebilir. Herhangi bir belirti görürseniz hemen bir doktora başvurmalısınız.

Kolestaz Belirtileri Nelerdir?

Kolestaz belirtileri genellikle eller ve bacaklarda yoğun kaşıntıyı içerir. Koyu renkli idrar ve açık renkli dışkılar da diğer belirtilerdir.

Kesin bir neden yoktur, ancak hamile bir kadının vücudundaki aşırı hormonlarla ilişkili olabilir. Hamilelik vücudun normal çalışmasını engelleyebilir. Safranın hareketini tamamen yavaşlatabilir, hatta durdurabilir.

Bu durumun ortadan kaldırılması için, doktorlar çok sayıda yöntem önerecektir. Bu durum ikinci trimesterde başlayabileceğinden, doktor tam terim tamamlanana kadar karaciğerin durumunu izlemek için kan testleri yapabilir.

Düzenli ultrasonlar da bebeği izlemek için reçete edilebilir. Bebeğin bu durumda mecunium’u yiyebileceği tehdidi vardır.

Bebeğe yönelik tehdit, bebeğin nefes darlığı çekmesi veya hamileliğin geç dönemlerini bile kaybetmesidir. Erken doğum genellikle kolestaz tedavisi için kısmen teşvik edilir.

Semptomları azaltmaya yardımcı olabilecek ve bebeğe zarar vermeden karaciğerin çalışmasını iyileştirebilecek ilaçlar vardır. Bu ilaçlar hafif ishale neden olabilir.

Kolestaz için herhangi bir ev çaresi yoktur çünkü birincil neden hamilelik hormonları gibi görünmektedir. Fetüsün tehdidi çok yüksek olduğundan, çoğu doktor sadece bebek akciğer kapasitesinin olgunlaşmasını beklemekte ve emeği tetiklemektedir.

Bazen bebeğin doğumundan sonra anne için K vitamini tedavisi gerekebilir. Bu tedavi komplikasyonların kanamayı önlemektir. Doğumdan sonra kolestaz genellikle kendini düzeltir. Bu seninle olmazsa doktorun dikkatine sunmalısın.

Hassas bir karaciğeriniz varsa, daha sonraki yaşamda da kolestaz sonuçlarını hissedebilirsiniz. Her ay menstürasyon döngüsünden önce kaşıntı yaşayabilirsiniz. Kolestaz olan kadınlar, östrojen içeren doğum kontrol haplarını kullanmaktan kaçınmalıdır.

 

Kolestaz için Alternatif Tedaviler

 

Şu anda araştırılan bir alternatif doğal tedavi var. Bu tedavi, doğal olarak oluşan bir maddeyi intravenöz olarak veren S-adenosilmetionin (SAMe) kullanır.

Bunu üçüncü trimesterde veren hamile kadınlar, yoğun kaşıntıdan rahatlamış olduklarını iddia etmişlerdir. Ancak bu tedavi hala çok yeni ve doğrulanmamıştır.

Karahindiba kökü, aktif kömür, guar sakızı ve süt devedikeni gibi diğer tedaviler de yardımcı olabilir, ancak bunların çoğunun gebelik için kontrendikasyonları vardır.

Vücudun ürettiği doymamış yağ türü olan lesitin, kolestezi seviyesinin körfezde kalmasına yardımcı olabilir. Lesitin bakımından zengin gıdalar arasında soya ürünleri; yer fıstığı ve aspir yağı, diyete dahil edilebilecek iyi bitki kaynaklarıdır. Sığır ve et kaynakları da var.

Ama aynı zamanda emin olmak ve yağ alımını tesadüfen arttırmak istemiyorsunuz. Soya ürünleri  hamileliğiniz sırasında dikkatli bir şekilde alınmalıdır. Lesitin takviyeleri de mevcuttur. Ama bu takviyenin hamile kadınlara nasıl tepki verdiği bilinmemektedir.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.