user
Gebelikte 3. Ay

Sıradaki içerik:

Gebelikte 3. Ay

e
sv

Gebelikte reflü tedavisi ne zaman yapılır ne zaman başlar

408 okunma — 19 Aralık 2013 09:41
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Reflü asitli mide içeriğinin yemek borusundan yukarı doğru kaçmasıdır. Midenin içi bu aside dayanıklıdır ancak yemek borusu için aynı şeyi söyleyemeyiz bu yüzden yemek borusunda acı ve yanma hissi olur.

Reflü oluşumu birçok nedene bağlıdır. Ancak en önemli sebebi mide ile yemek borusu arasındaki kapak basıncının düşmesidir. Kapakçığın basıncı düşünce mide içeriği yemek borusundan yukarı doğru çıkmaya başlar. Kadınlarda özellikle gebelik döneminde reflü görülür. Bunun nedeni gebelik sırasında artan progesteron hormonudur.

Kadın üreme hormonları olan progesteron ve östrojen hormonunun artması yemek borusu ucundaki kapakçığın basıncının düşmesine neden olur. Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde karın içi basınç artar bu basıncın mide üzerinde oluşturduğu baskı da artacağından yakınmalar bu dönemde daha fazla olur.

Günümüzde gebeliklerin 2/3 ‘ünde reflü görülmektedir. Gebelik sırasında bu şikayetler o kadar çok artar ki artık bu durum gebeliğin normal seyrine bağlı sayılır. Gebelik reflüsünün görülme sıklığı gebeliğin ilerleyen haftalarında daha çok artar. Anne adayının doğumdan önce reflü rahatsızlığının olması ve önceki gebeliklerinde de reflü yakınmaları olması da gebelik reflüsü için risk faktörleri arasındadır.

Anne adayının ileri bir yaşta olması ise gebelik reflüsü için koruyucu bir etki sağlar. Yapılan çalışmalara göre ileri yaşlarda gebe kalan bayanlarda reflü şikayetleri hiç olmamıştır. Ya da çok hafif olmuştur. Gebelik esnasında ortaya çıkan reflü genellikle hafif seyreder ve doğum sonrasında bu şikayetler kaybolur.

Kimi hastalar yakınmalardan o kadar şikayetçidir ki bu yüzden günde sadece tek öğün yemek yerler, kimi hastalarda gece sandalye ya da koltukta uyumaya çalışırlar. Gebelik döneminde reflü tanısı genellikle semptomlarla konur. İnatla devam eden reflü vakalarında gastroskopi gerekebilir. Bu işlem anne adaylarında dikkatli bir kan basıncı ve oksijen monitörizasyonu ile anne ve bebeğe zarar vermeden güvenle yapılabilir.

Gebelik reflüsünde dikkat edilmesi gereken noktalar: reflüyü arttıran gıdalardan uzak durmak gerekir, çikolata, narenciye, domates, hardal, sirke, naneli gıdalar, baharatlı gıdalar, yağlı yiyecekler, acı yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Kahve, çay, kola gibi içecekler kapak basıncını düşüreceğinden bunlardan uzak durmak gerekir.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.