user
Ultrasonda Cinsiyet Yanılması

Sıradaki içerik:

Ultrasonda Cinsiyet Yanılması

e
sv

Vejetaryen Hamileler Nasıl Beslenmeli?

351 okunma — 13 Şubat 2017 22:08
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Vejetaryen beslenme, et, balık, tavuk, yumurta gibi hayvansal gıdaların ve bunlardan elde edilmiş yoğurt, peynir, süt gibi gıdaların tüketiminin reddedildiği bir beslenme şeklidir.

Bu beslenme şekli, kendi içerisinde hayvansal gıda olarak sadece balık, kümes hayvanları, yumurta tüketen semi – vejetaryenlik, sadece mandıra ürünleri ve yumurta ürünlerini tüketen lakto – ovo vejetaryenlik, sadece mandıra ürünlerini tüketen lakto – vejetaryenlik, sadece yumurta tüketen ovo vejetaryenlik, sadece bitkisel gıda tüketip her türlü hayvansal gıdayı tüketmeyi reddeden veganlık, bir diğer anlamıyla katı vejetaryenlik olmak üzere farklı gruplara ayrılmaktadır.

Vejetaryen tarzı beslenme, hamilelikte hem olumlu hem olumsuz yönde etkilere sahiptir.

Vejetaryen hamileler nasıl beslenmeli sorusuna farklı besin kaynakları baz alınarak cevap aranmalıdır.

Hamilelikte Tüketimi Önemli Olan Besinler

Katı yağ ve kolesterol açısından zengin besinler olan et ve et türevi besinlerin tüketilmesi bebekte ileri yaşlarda kalp ve damar hastalıkları görülmesi riskini artırmaktadır.

Bu besinlerin daha az tüketilmesi riski tamamen ortadan kaldırmasa da önemli derecede düşürmektedir.

Hamilelikte yoğun lif içeren besinlerin tüketilmesi, sebze ve meyve ağırlıklı beslenme annede görülebilecek kabızlık sorununu ortadan kaldırmaya yardımcı olmaktadır.

Vejetaryen beslenen anne adaylarında gebelik şekeri hastalığına yakalanma riski, yeterli oranda posa içerikli beslenme sağlayabilmeleri nedeniyle daha düşüktür.

Ancak diğer taraftan vejetaryen beslenmede, vücuda protein alımının azalmasının tetikleyeceği B12 vitamini eksikliği nedeniyle bebekte nörolojik sorunlar oluşabilecektir.

Vücudun temel gereksinimi olan proteini yeterli miktarda alamayan anne adaylarının bebeklerinde doğumsal anomali ve sinir sistemi hastalıkları görülme riski yüksektir.

Vejetaryen anne adayları bol miktarda sebze ve meyve tüketecektir, ancak bu tüketim sırasında yemeklerin yanında çay, kahve gibi sıcak içeceklerin ve gazlı içeceklerin tüketilmemesine dikkat edilmesi gerekmektedir.

Bu tür içecekler alınan besinlerin vitamin değerlerini ve demir içeriklerini düşürerek besinden alınacak faydayı azaltırlar.

Vejetaryen anne adayında demir hali hazırda yeterli miktarda alınamadığı için, alınan besinlerdeki demir içeriklerinin de bu içecekler yüzünden yitirilmemesi önem taşımaktadır.

Süt – Süt Ürünleri ve Folik Asit Tüketimi

Vejetaryenlik alt gruplarından süt ve süt ürünlerini tüketmeyen alt gruba göre beslenen anne adaylarında, kalsiyum ve D vitamini eksikliği görülebilmektedir.

Annede yaşanan bu eksiklik, mevcut kalsiyum ve D vitamininin de bebek tarafından anneden çekilmesi sonucunda, annede diş ve kemik problemleri oluşmasına neden olmaktadır.

Kemik demineralizasyonu yaşanmaması için vejetaryen anne adaylarının kalsiyum açısından zengin gıdalarla beslenmelerini desteklemeleri gerekmektedir.

Hamileliğin ilk 28 günü boyunca büyük öneme sahip olan folik asit, yetersiz miktarda alındığında bebekte problemlere yol açmaktadır.

Folik asit,yeşil sebzelerde bol miktarda bulunmaktadır.

Vejetaryen hamileler, yeşil sebze tüketimine dikkat etmeli ve hayvansal gıdadan temin edemedikleri folik asiti bu besinlerle takviye etmelidirler.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.