user
Bebeğin Sütten Kesilmesi Katı Gıdaya Geçiş

Sıradaki içerik:

Bebeğin Sütten Kesilmesi Katı Gıdaya Geçiş

e
sv

Bebeklerin Uyku Saatleri Düzeni

643 okunma — 22 Haziran 2018 22:45
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Yeni doğan bebeklerin uyku düzenlerinin yetişkinlerinkinden farklı olduğunu muhtemelen anlamışsınızdır. Yeni doğan bebekler yetişkinlere göre 2 kat daha fazla uyumaktadırlar; fakat uyku aralıkları yetişkinlere göre daha kısadır.

Gün içinde de gecede olduğu kadar uyurlar, bu uyku düzenini değiştirmek neredeyse imkansızdır; bu yüzden anne ve babalar uyku düzenlerini bebeklerine göre adapte etmeleri gerekmektedir.

Bebeklerin Uyku Zamanı

Anne rahminin dışında bebekler 24 saatlik bir gün içinde ortalama olarak 16,6 saat uyurlar. Bu toplam uyku vakti ortalama olarak 18 eşit parçayla bölünmektedir.

Bebeklerin, verdiğimiz rakamlardan daha çok veya daha az uyuması olasıdır; bebekten bebeğe birçok varyasyon bulunmaktadır. Bebekler arasında günde 10,5 veya 23 saat uyuyanlar bulunabilir.

Bebekler dört haftalık olduklarında günlük uyku süreleri yaklaşık 2 saat azalır. Bir aylık olan bebek ortalama olarak 14,75 saat uyumaktadır.

Bebeğiniz altı aylık olduğunda ortalama uyuma süresi 14 ve bir yaşına geldiğinde 13 saatin altına düşerek devam etmektedir. Beş yaşında girdiğinde ortalama 12 saat olmakta ve yavaş yavaş sekiz saate kadar düşmektedir.

Uyku saatlerindeki azalma genellikle gündüz uykusundandır. Bebeğiniz 3. haftadan itibaren gündüz vaktinin %54’nü ve gece vaktinin %72’sini uyuyarak geçirecektir.

Bebeğiniz 26 haftaya girdiğinde bu oranlar %28 ile %83 olacaktır. Gündüz uykuları yerini kısa süreli kestirmelere bırakacak ve artık anne ve babalar da geceleri daha çok uyuyabilecektir.

Yakında bu düzen sabahları ufak bir kestirme ve öğlenleri bir siesta olacaktır. Bebeğiniz 1 yaşına girdiğinde gündüz uykusuna artık ihtiyaç duymayacaktır.

Bebeklerin Uyku Türleri

Bebeğinizin gerçekleştireceği iki ayrı tür uyku vardır. İlki rüya gördüğü uyku ve diğeri ise derin uykudur. Rüya gördüğü uyku zamanı, göz kapakçıkları ve gözleri hareket halindedir.

Bu yüzden bu uyku türü “hızlı göz hareketli” uyku olarak bilinir. Yetişkinler uyku sürelerinin üçte birini bu uykuda geçirmektedirler; fakat bebekler neredeyse yarı yarıya ve hatta üçte ikisini bu uykuda geçirirler.

Bu hızlı göz hareketi uykusunda beyine kan akışı hızlanır ve buda bebeğinizin öğrenme yeteneğini arttırmaktadır. Uyandığı zaman bebeğiniz daha dinç, atik, verileri algılama ve işlem yeteneği çok daha yüksek olacaktır.

Derin uykuda ise bebeğinizin vücudu kendini yeniler, kan gelişmekte olan kaslara aktarılmaktadır ve aynı zamanda gelişim hormonları salgılanmaktadır.

Rüya Gören Bebek

Bebeğinizin rüyasında ne gördüğünü bilmek imkânsızdır; fakat 24 saat içinde yaşadıklarını sindirebilmesi için birçok veri vardır.

Yeni doğan bebekler ilk önce “hızlı göz hareketli” uykuya dalmaktadırlar, daha büyük bebekler ilk önce derin uykuya dalarlar, bebeğinizin hangi uykuda olduğunu anlamak için gözlerine bakmanız yeterli olacaktır.

Hızlı göz hareketlerinin yanında, hafif kıpırdama ve düzensiz bir şekilde nefes alma “hızlı göz” uykusunda olduğunun belirtileridir.

Bebeğiniz rüya görmeyi bıraktığında ve derin uykuya geçtiğinde hareketsiz bir şekilde yatmaktadır, kasları daha rahatlamış ve yüzünde huzurlu bir ifade oluşmuş olacaktır.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.