user
Doğumdan Sonra Adet Düzensizliği ve Adet Görememe

Sıradaki içerik:

Doğumdan Sonra Adet Düzensizliği ve Adet Görememe

e
sv

Gebelikte Vejeteryan beslenme yemekleri, listesi ve diyeti

446 okunma — 27 Haziran 2014 10:02
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Gebelikte anne iyi beslenmelidir. Vejetaryenin anlam olarak basit şekli et yemeyen demektir. Vejetaryen tipi besleniyor olsanız da gebelik döneminizde enerji ve proteine ihtiyacınız vardır. Yeni dokuların oluşabilmesi için ihtiyacınız olan besinler alınmalıdır.

Gebe kadınlar vejetaryen olsa da, olmasa da gün içinde fazladan 300 kaloriye gereksinim duyarlar. Besin değeri yüksek olan gıdalar yağ ve de şeker oranı düşük olan besinler tercih edilebilir.

Gebelik dönemince yeteri kadar besin alınmazsa fetüsünde yeteri kadar ağırlığı olmaz. Bu seferde bebeğiniz düşük ağırlıkta dünyaya gelir ve de anne sütü de yetersiz gelebilir.

Vejetaryen beslenme gebelikte birçok olumlu ve olumsuz etki yaratmaktadır. Bunların olumlu etkilerinden birisi posa içeriğinin de olmasıdır. Gebelik döneminde bu da kabızlığı engeller. Gebelikteki bu beslenmenin en yararlı olanı da folik asit içeriği olmasıdır. Bebeğin sinir sistemi gelişimi için folik asit bebekler için çok önemlidir.

Gebelikte vejetaryen olan anne adayların da B12 eksikliği yaşadığı için hızlı büyümüş olan dokular, DNA sentezi olmadığı için doğumda anormalliklerin yaşanmasına neden olabilmektedir. B12 vitaminini almak için süt ve süt ürünleri ile yumurtanın yeterli oranda tüketmeleri önemlidir.

D vitamini kalsiyum ve fosforun vücutta emilmesini sağladığı için mutlaka tüketilmelidir. Kalsiyum kaslar, kalp atımı, diş sağlığı, kemik korunması amacıyla önemle alınmalıdır.

Demir hayvansal gıdalardan alınırsa iyi emilme olmaz. O yüzden emilimin artması için mineral takviyesi ile beraber C vitamini alınması gereklidir.

Vejetaryen gebeler için beslenme önerileri;

*Gün içinde en az 5 porsiyon olmak şartıyla sebze tüketilmelidir.

*Kuru baklagil ya da soya gibi bitkisel besinlerde et alternatifi olması için 2- porsiyon yenmelidir.

*Gün içinde en az 3-4 porsiyon meyve tüketimi olmalıdır.

*Süt ve yumurta tüketen vejetaryen gebelerdenseniz o zaman mutlaka gün içinde süt, peynir yoğurt, yumurta tüketilmelisiniz.

*Fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumları tüketebilirsiniz. Bu şekilde etten aldığımız yağları bunlar yiyerek dengeleyebilirsiniz.

Gebelikte vejetaryen beslenmenin ne kadar doğru olup olmadığı halen tartışılmaktadır.

Anne adaylarının yine de hassas olup dikkat etmeleri gerekmektedir. Hayvansal ürünlerin yerine nelerin tüketilmesi gerektiği çok önemlidir.

Gebe bir bayanın ihtiyaç duyacağı protein, vitamin, mineral ve diğer besinlerde yeterince alması ve ihmal etmemesi önemlidir.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.