user
Progesteron Nedir, Progesteron Hormonu ve Progesteron Testi

Sıradaki içerik:

Progesteron Nedir, Progesteron Hormonu ve Progesteron Testi

e
sv

Gebelikte Varis – Hamilelikte Varis Tedavisi ve Çorabı

382 okunma — 19 Ağustos 2013 15:47
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Hamilelerde en sık görülen sağlık problemlerinden biri de varis problemidir. Varis; cilde yakın toplardamarlarda meydana gelen genişlemeler sonucu oluşur.

Damarlarda meydana gelen bu genişlemeler hem görüntü olarak kötü görünür hem de bazı gebelerde ağrılara neden olabilmektedir. Varisli damarlardaki renk görünümü sağlıklı damarlara göre farklıdır.

Varisli damarlar daha çok mor renkli olurlar. Gebelik döneminde daha çok görülen varisler genellikle bacaklarda ve vulva bölgesinde görünürler. Varis oluşumunun bir sonucu olarak da hemoroid hastalığı özellikle gebelik döneminde meydana gelir. Bir varis hastalığı olan hemoroid bu dönemde gebelere çok sıkıntı oluşturmaktadır.

Gebelik döneminde varislerin artmasının bazı sebepleri vardır. Bunlar; normal zamana göre hamilelik döneminde kan basıncı artar. Bu basınç artması sonucu damarla daha fazla yük biner ve genişleme meydana gelir, gebelik döneminde progesteron hormonu salınımı artar ve buna bağlı olarak damarları çevreleyen kaslarda gevşeme meydana gelir bunun sonucu olarak da damarlarda genişleme meydana gelir.

Varis oluşumu bayanlarda daha sık görülen bir hastalıktır. Özellikle gebelik döneminde normal zamanlara göre görülme sıklığı 2-3 kat kadar artar. Hamile bayanlar üstünde yapılan bir çalışmada anne adaylarının %20’sinde varis oluştuğu gözlenmiştir.

Gebelikte bacak bölgesinde oluşan varisler, doğumun gerçekleşmesine engel olmazlar. Ancak vulva bölgesinde meydana gelecek büyük varis bölgelerine doğum esnasında daha dikkatli yaklaşmak gerekir.

Gebelik döneminde varis oluşumunu engellemek için bazı önlemler alabilirsiniz. Bunlar: Çok uzun süre ayakta veya çok uzun süre oturur pozisyonda kalmayın, aşırı kilo almamaya dikkat edin, doktorunuzun önerdiği egzersizleri düzenli yapın, çok dar kıyafetler giymekten kaçının, her fırsat bulduğunuzda uzanın ve ayaklarınızı yükseğe kaldırın, yüksek topuklu ayakkabılar giymeyin, bu küçük ama faydalı bilgilerin size çok faydası olacaktır. Eğer varis oluşumu gözlenmişse ve size rahatsızlık veriyorsa tedavi edilmesi şarttır.

Tedavi yöntemleri olarak; varis çorapları giyebilirsiniz. Bu çoraplar damar genişlemesini engelleyerek varis oluşumunu önler, doktorunuzun önerdiği ilaçları kullanabilirsiniz ya da en son çare olarak ameliyat gerekebilir.

Ancak gebelikte ameliyat olamayacağınızdan varis çorabı ve doktor tavsiyesi ilaçlarla önleyici önlemler alabilirsiniz. Oluşan varislerin gebelikten sonra büyük oranda düzeldiği görülmüştür.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.