user
Yeni Doğan Bebeğe Banyo Yaptırmak

Sıradaki içerik:

Yeni Doğan Bebeğe Banyo Yaptırmak

e
sv

Hamilelikten Doğuma Anne Adaylarına Kritik Bilgiler

367 okunma — 31 Aralık 2017 12:55
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Hamilelik dönemi özellikle ilk gebeliğini yaşayan anne adayları için birçok bilinmezle dolu. Karnındabbebeğini taşıyan her anne adayı elbette sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmek ve bebeğini sağlıkla dünyaya getirmek ister. Gelin sizler için anne-bebek sağlığı, hamilelik, doğum ve bebek bakımı konularında yayın yapan Bebek.Tv Hafta Hafta Gebelik kanalıyla birlikte hazırladığımız hamilelik dönemine dair bazı kritik bilgileri beraber inceleyelim.

Hamilelik Belirtileri Nelerdir? Ne Zaman Başlar?
Hamile olduğunuza dair en önemli belirti adet kesilmesidir. Gebeliğin diğer fiziksel belirtileri ortaya çıkmadan evvel adet kesintisinin başlaması gerekiyor. Adet kesintisiyle beraber fiziksel olarak hissedeceğiniz değişimler olacak. Bunlar göğüslerde büyüme ve hassasiyet artışı, sık idrara çıkma isteği, halsizlik duygusu, mide ekşimesi, aşerme, bulantı ve kusmalar şeklinde ilk hamilelik belirtileri olarak sıralanabilir.

Tabi hamile olduğunuzu anlamanın en güvenilir yöntemlerinden biri de eczaneden alıp evde kendi başınıza kolayca uygulayabileceğiniz gebelik testlerinden yapmaktır. Eğer evde yaptığınız test pozitif çıktıysa hemen bir kadın doğum uzmanına muayene olmanız ve hamile olup olmadığınızı ultrason yöntemiyle de teyit etmeniz ve bundan sonraki süreçte de doktorunuzun yönlendirmelerine göre hareket etmeniz gerekiyor. İşte yeni bir hayat şimdi sizi bekliyor…

Kaç Haftalık Hamileyim?
Adet kanamanız vaktinde gelmediği için hemen test yaptıysanız, hamile olduğunuzu en erken fark ettiğinizde aslında dört haftalık hamilesinizdir. Rahminizdeki yumurta döllenmiş ve ilk evresinde gelişimine devam etmektedir. Hamile olduğunuzu öğrendiğinizde mutlaka tespit etmeniz gereken soru kaç haftalık hamile olduğunuz sorusudur. Kaç haftalık hamile olduğunuz yaklaşık 9 ay 10 günlük gebeliğiniz boyunca hamileliğinizin ve bebeğinizin sağlıklı gelişiminin hafta hafta takibi açısından oldukça önemlidir. Hamilelik başlangıcınız son adet döneminizdir. Aslında bu son adet döneminden hemen sonraki hafta hamile olmadığınız halde gebeliğinizin ilk haftası olarak hesaplanır. Eğer hesaplama detaylarını merak ediyorsanız Bebek.Tv sayfalarında Kaç Haftalık Hamileyim başlıklı yazıyı okuyabilir, kaç haftalık veya kaç aylık hamile olduğunuzu kendiniz de kolayca hesaplayabilirsiniz.

Hafta Hafta Gebelik Takibini Nasıl Yapmalıyım?
Hamile olduğunu öğrenen her anne adayı tabi ki sağlıklı bir gebelik süreci geçirmek ister. Bunun için her şeyden önemlisi kendinize iyi bir kadın doğum uzmanı bulmanız ve düzenli olarak muayenelere ve kontrole gitmenizdir. Yani size en doğru yönlendirmeyi uzman doktorunuz yapacaktır. Ancak tabi ki kendiniz de gebelik takibinizi doktorunuzun verdiği bilgilere ek olarak internette bulunan pek çok kaynaktan hafta hafta yapabilirsiniz. Burada en önemli husus güvenilir bir kaynaktan gebelik takibi yapmanızdır. Zira her ne kadar internet sayesinde bilgilenme imkânımız artmış olsa da doğru ve güvenilir bilgiye erişmek her zaman kolay olmuyor. Hamilelik gibi son derece hassas bir konuda sağlıklı bilgilere erişmek isterseniz Bebek.Tv Hafta Hafta Gebelik kanalında 15 yılı aşan deneyimiyle Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Fatih Esen’in videolu anlatımıyla yapabilirsiniz. Kendisi de iki bebek deneyimi yaşamış bir baba ve mesleğinde son derece yetkin bir Kadın Doğum Uzmanı olan Op. Dr. Fatih Esen her bir gebelik haftası için detaylı bilgiler veriyor, kritik yönlendirmeler yapıyor.

Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı?
İşlenmiş, GDO’lu, hormonlu, boyalı, katkılı gıdalarla çevrelendiğimiz bir dünyada yaşıyoruz. Bu durum aslında son derece düşündürücü. Peki hamilelikte beslenme nasıl olmalı? İlk olarak mümkünse bu saydığımız gıdalardan uzak durmak gerekiyor. Yani olabildiğince doğal ve ev yemekleriyle beslenmek önemli. Ülkemizdeki yaygın inanış hamilelikte çok tatlı tüketilmesi gerektiği yönünde, oysa bu doğru değil. Bununla beraber hamilelikte kilo vermek amaçlı diyet yapmak da kesinlikle önerilmiyor. Yine hamilelikte sakatat da tüketilmemesi gereken gıda maddelerinden. Hamilelikte beslenme konusunda deneyimli diyetisyen Serpil Bozkurt Doğanayın verdiği birçok önemli uyarıyı dikkate almak isterseniz daha fazla bilgiye Bebek.Tv Hamilelikte Beslenme kanalındaki videolara mutlaka dikkatle izlemelisiniz.

Hamilelikte Baş Ağrısına Ne İyi gelir?
Hamileliğin ilk 3 ayında yani birinci trimester evresinde mide bulantısı sorunuyla karşılaşma ihtimaliniz yüksek olduğu gibi aynı süreçte ve hamilelik boyunca zaman zaman baş ağrısı sorunu yaşama ihtimaliniz de yüksek. İlk üç aylık dönemde mide bulantısı sorununu aşmak için özellikle sabahları yataktan yavaşça kalkmalı ve canınız istemediği müddetçe kendinizi yemeye zorlamamalısınız. Elbette zayıf düşmemeniz gerekiyor ancak midenizi bulandırma ihtimali yüksek gıdalardan bir süreliğine uzak durmalı, olabildiğince katkısız ve doğal beslenmelisiniz. Eğer koku
hassasiyetiniz de fazlaysa sakın parfüm veya aşırı kokulu temizlik malzemeleri kullanmayın. Hamilelikte baş ağrısı pek çok anne adayının yaşadığı sorunlardan biri. Bunun en temel sebebi gebelik süresince değişen hormonlarınızın damarların gevşeme ve kasılma hareketlerine etki etmesi ve bu durum da son derece doğal. Bu durum doğal ancak biliyoruz hiç de hoş değil. Mide bulantısına, giderek ağırlaşan bir vücut ve kısıtlanan hareketlere ve yaşadığınız diğer sorunlara ek olarak bir de baş ağrısı gebelik döneminde sizi rahatsız edebilir. Baş ağrısından kurtulmak için doktorunuz tavsiye etmedikçe ilaç içmeniz kesinlikle önerilmiyor. Zaten hamilelik boyunca ilaç kullanımı konusunda çok dikkatli olmalı, doktorunuzun bilgisi ve onayı dışında kesinlikle ilaç kullanmamalısınız. Hamilelikte baş ağrısına ne iyi gelir? Sorusuna özetle doğal ve ilaçsız yöntemleri tercih etmelisiniz diyebiliriz. Örneğin yürüyüşe çıkmak ve temiz hava almak kesinlikle daha iyi hissetmenize fayda sağlar. Yürüyüşten eve dönünce de sıcak bir dış almak sizi daha da rahatlatır. Bu süreçte ruhsal gerilimlerden olabildiğince kaçınmalı, huzurlu bir hayat süremeye gayret etmelisiniz. Sohbetini sevdiğiniz dostlarınızla daha sık bir araya gelmeli, size iyi hissettiren rahatlatıcı müzikler dinleyerek gevşemeyi tercih etmelisiniz. Ancak yaşadığınız baş ağrısı eğer çok şiddetliyse doktorunuza mutlaka danışmalısınız.

Gebelikte Şeker Yüklemesi Ne Zaman Yapılır?

Bazı anne adayları daha önce şeker hastası olmasa da gebelik döneminde hamilelik şekeri sorunu yaşayabiliyor. Anne adaylarının hamilelik döneminde yaşadıkları biyolojik değişimler gebelikte kan şekeri yüksekliği ihtimalini artırıyor. Şeker yükleme testi de anne adayının gebelik şekeri sorunu yaşayıp yaşamadığını ortaya çıkarmak için yapılıyor. Zira gebelik şekeri bebeğiniz ve sizin için birçok riske yol açabiliyor ve bunun tespit edilmesi önemli.
Şeker yükleme testi hamileliğin 24 ila 28. haftaları arasında iki aşamalı şekilde uygulanıyor.  Glikoz tarama testi bunun ilk aşaması ve glikoz tarama testi uygulanırken anne adayına içinde 50 gram glikoz bulunan özel bir sıvı içiriliyor. Eğer bu testte kandaki glikoz miktarı yüksek olursa ikinci test olan şeker yükleme testi (OGTT) yapılarak kesin tanı konabiliyor.

Hamilelikte Grip Nasıl Atlatılmalı?
Şiddetli belirtileriyle ortaya çıkan ve zatürre gibi tehlikeli bir hastalığa neden olabilecek ciddi bir virüs enfeksiyonu olan gribe hiçbir anne adayı hamilelik döneminde yakalanmak istemez. Bunun için gebeliğiniz boyunca vücut direncinizin düşmemesine özen göstermeli, virüsün en kolay bulaştığı toplu ve kalabalık ortamlarda temkinli olmalısınız. Eğer hamilelikte gribe yakalandıysanız bunun en iyi tedavisi istirahat etmektir. Böylelikle vücudunuz virüslerle daha rahat savaşır. Tabi ki beslenmenize dikkat etmeli mümkünse C vitamini ve çinko vücut direncinizi artıracağından bunları içeren besinleri tercih etmelisiniz. Eğer şiddetli bir grip atlatıyorsanız mutlaka doktorunuza danışmalı ve onun yönlendirmesine göre hareket etmelisiniz. Grip tedavisi amacıyla ilaç kullanımı sadece doktorunuzun onayıyla gerçekleşmeli.

Hamilelikte Öksürük Bebeğinize Zarar Veriyor mu?
Hamilelik döneminde soğuk algınlığı, grip veya pek çok sebeple öksürük nöbetlerine tutulabilirsiniz. Böyle bir durumda hemen her gebenin aklına acaba öksürmem karnımdaki bebeğime bir zarar veriyor mu sorusunu getiriyor. Bebeğiniz gebelik boyunca karnınızdaki içi sıvı dolu olan amniyon kesesinin içinde gelişimini sağlıyor. Bu kesenin içindeki sıvı da bebeğinizin dışsal etkilere karşı güvenli kalmasını sağlıyor. Öksürük ve onun sebep olduğu sarsıntı da bebeğinizin bir sorun yaşamasına sebep olmuyor.

Normal Doğum mu Sezaryen mi Tercih Etmeliyim?
Ülkemizde sezaryen doğum oranlarının özellikle son yıllarda çeşitli sebeplerle önemli bir artış gösterdiği zaman zaman medyaya yansıyan haberlerden. Ortada dolaşan spekülasyonlara bakılacak olursak özel hastaneler için bunun daha karlı olması, doktorların ve annenin doğum saatini önceden planlayabilmesi gibi pek çok nedenden bahsediliyor. Oysa ki gelişmiş birçok ülkede sezaryen oranları son derece düşük ve zaruri haller dışında tercih edilmiyor. Öyleyse bu soruyu çok da fazla “tercih”miş gibi sunmak pek doğru değil. Yani anne veya bebeğin sağlığı açısından gerekli veya zaruri bir hal olmadıkça adı üzerinde “normal” doğumu tercih etmek hiç de anormal bir durum olmasa gerek. Her ne kadar doğum sancısı pek çok anne adayını düşündürse ve hatta sezaryene sevk etse de normal doğum sonrası iyileşme süreci genellikle çok daha hızlı oluyor.

Hamilelikte Stresle Nasıl Başa Çıkarım?
Hamilelik dönemi olabildiğince huzurlu ve sakin geçirmeniz gereken bir dönem. Değişen hormonlarınız sizi bir yandan sürekli dürterken, giderek şiştiğini hissettiğiniz gerginleşen vücudunuz ruh halinize de zaman zaman gerginlik hissi ve stres olarak yansıyabiliyor. Bu durumlarla baş etmenin en iyi yöntemi mutlu olacağınız, size iyi hissetmenizi sağlayacak aktiviteler yapmanız. Örneğin açık havada yürüyüş yapmak hem fiziksel sağlığınız hem de ruhsal dengeniz için son derece keyif verici olabilir. Sevdiğiniz ve uzun zamandır görüşemediğiniz dostlarınızı da arama vakti geldi de geçiyor. Beraber keyifli sohbetler yapmak ve bir yandan da doğuma ve bebeğinize hazırlıklar yaparak çok keyifli bir sürece de dönüştürebilirsiniz.

Hamilelikte Müzik ve Ninniler
Hamilelik sürecinde sizi rahatlatan müzikler de dinlemek hem sizin huzurunuz hem de karnınızdaki bebeğin müzik kulağının gelişimi açısından çok isabetli bir tercih olabilir. Bebek.Tv portalı hamilelik döneminde sizi dinlendirecek en güzel müzikleri Hamilelikte Müzik kanalında toplamış, mutlaka göz atmalısınız.
Tabi bebeğiniz dünyaya gelmeden bebeğinize söyleyebileceğiniz veya dinletmek isteyeceğiniz ninnileri hatırlamak isterseniz yine Bebek.Tv portalında Ninniler kanalında en güzel bebek ninnileri bulabilirsiniz. Tabi bir bebek ninnileri klasiği olan “Uyusun da Büyüsün”, Kayahan’ın Ninnisi: Annesi Onu Çok Severmiş, Dandini Dandini Dasdana gibi ninnler yanında dünyadan da bazı ninni örnekleri bulabilirsiniz. Gebelik döneminde psikolojik olarak kendinizi doğum sonrasında kucağınıza alacağınız bebeğinize ve onun sorumluluğuna kendinizi hazırlamanız da önemli. Bebeklerin o naif dünyasını, evimize neşe katan bu minik dostlarımızın videolarını da emin olun bu dönemde çok farklı bir gözle izleyeceksiniz.
Bebek.Tv portalında Bebek Videoları kanalında izleyeceğiniz bebek videoları sizin de bebeğinizi bir an evvel kucağınıza alma isteğinizi artıracak, buna emin olabilirsiniz.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.