user
Hamilelik Döneminde Anne Adayının Vücut Bakımı

Sıradaki içerik:

Hamilelik Döneminde Anne Adayının Vücut Bakımı

e
sv

Üçlü Tarama Testi (Triple Test) Ne Zaman ve Nasıl Yapılır

731 okunma — 09 Haziran 2013 10:39
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Üçlü tarama testi (Triple test) gebelikte bebekte olabilecek bazı kromozomal anomalileri ve nöral tüp defekti denilen doğumsal anomalileri araştırmak için yapılan bir testtir.

Üçlü tarama testinde gebelikte rastlanacak kromozomal anomalilerin trizomi 21 ve trizomi 18 olma riski belirlenir. Kesin bir hastalık tanısı koymaya yaramaz ancak bu hastalıklardan birinin görülme riski çok yüksek çıkarsa kesin tanı konması için amniyosentez işlemi yapılmalıdır. Üçlü testte ikili testten farklı olarak nöral tüp defektleri denilen anomalilerinde riski belirlenir. Bunu sağlayan alfafötoprotein değeridir.

Nöral tüp defektleri bebeğin sinir sistemi ile ilgili omurulik hasarları (halk arasında bebeğin sırtında açıklık olması) veya beyin hasarları ile ilgili anomalilerdir.

Üçlü test bebeğin gelişimi hakkında çok can alıcı bilgiler sağlar. Trizomi 21 ve 18 bebekte olabilecek zeka geriliğini kalp anomalileri ve daha birçok organ anomalileri hastalığıdır.

Üçlü tarama testi genellikle hamileliğin 16-20 haftaları arasında yapılır Üçlü test aynen normal kan tahlillerinde olduğu gibi anneden az miktarda alınan kan ile yapılır. Üçlü tarama testinde sonuca göre risk belirleme (Down sendromu için 1/380, Edwards sendromu için 1/200) hastalığın görülme olasılığı üzerinden hesaplama ile iletilir.

Üçlü testin sonucunu değerlendirirken gebelik haftasına göre annenin yaşı, vücut ağırlığı, ırkı, annede diyabet olup olmaması, sigara içip içmediği, öyküde önceki gebeliklerin özellikleri ile birlikte değerlendirilir.

Üçlü tarama testi ile down sendromlu bebek taşıyan gebeliklerin tamamı belirlenemez ancak %70’i belirlenebilir.

Down sendromlu bebek taşıyan hamileliklerin yaklaşık üçte birinde üçlü test sonucu yüksek riskli olarak gelmez, normal gelir. Bu tespit etme başarısı düşüklüğü nedeniyle üçlü testin tek kullanılması önerilmez.

Üçlü test ile diğer bazı anomalileri de saptamak mümkündür. Bebeğin karın duvarı anomalilerinde (gastroşizis, omfalosel), böbrek anomalilerinde de test sonuçları yüksek çıkabilir. Bu nedenle üçlü testte artmış risk saptanan gebelere amniyosentez yapmadan önce tüm bu anomaliler açısından ayrıntılı ultrasonografik değerlendirme (II. basamak ultrasonografisi) yapılmalıdır.

Yapılan ayrıntılı ultrason ile bu anomaliler daha net gözlenebiliyorsa bu doğrultuda tamamen emin olmak için amniyosentez işlemi yapılmalıdır.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.