user
Erken doğan (prematüre) bebeklerin beslenmesi gelişimi ve bakımı

Sıradaki içerik:

Erken doğan (prematüre) bebeklerin beslenmesi gelişimi ve bakımı

e
sv

Bebeğin göbek kordonu bakımı nasıl yapılır ve göbek düşmesi

432 okunma — 03 Kasım 2013 09:38
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Bebekler bildiğiniz gibi anne karnındayken 9 ay boyunca annesine bağlandığı kordon ile beslenmektedir.

Bebek büyümeye başladığı zaman gelişmekte ve kordon ve plasenta oluşmaktadır. Bebeğinizin beslenmesi ve oksijen almasını sağlayan göbek kordonu, plasentanın ortasından çıkıp göbeğe kadar uzanan bir geçittir.

Göbek kordonu 1 parmak kalınlığında olup ,boyu 50 cm ,dokusu ise yumuşaktır.Bebek doğduğu zaman kordonda 2-3 cm uzunluk bırakılır ve göbek klembi ile kesilir.Bu kordonda 7,5 cm gibi bir ortalamada 2,5 cm geriye kalır.Bebek için bu mesafe sorun teşkil etmez. 2,5 cm olan bir payda 7-15 gün arasında kurur ve düşer.

Bebeğinizin kordonunun 7-15 gün öncesi veya sonrası düşmesi bir sorun başlangıçı olabilir.Bu yüzden de hastaneye gitmelisiniz.Yenidoğan tetanozu, sepsis gibi hastalıklara sebeb olabilir.

Doğum sonrası, hemşireler bebeğinize uygun antiseptik solüsyonla göbek bakımı yaparlar.Bu bakımı anneler evde göbek düşene kadar devam ederler.Başta bebeğinizin göbeği şiş görünebilir ama ilerleyen günlerde büzülür,siyah renge döner sonrada kurur ve düşer.

Bazı bebeklerde kanama ve göbek çevresinde akıntı görülmektedir.Eğer kanama 2 gün 1-2 damla olarak gelirse sorun yoktur.Ama eğer kanama cok gelirse ilk günden doktora başvurmalısınız.

Bebeğinizin göbeğini ne kadar temiz tutarsanız kanamasını engellemiş , soruna yol açmamıs da olursunuz.

Göbek bakımı hakkında doktorunuz size pansuman ile ilgili mutlaka bilgi verecektir. Göbek bakımı yaparken elleriniz yıkanmış ve temiz olmalıdır.Unutmayalım ki bebeğimiz daha çok hassastır , dikkatli olunmalıdır.

Göbek bakımı steril bezle sarılmalı ve kuru tutulmalıdır.Günde 2-3 kere göbek kordonunu batticon, solüsyonlar veya yüzde 70’lik alkol kullanarak temizleyebilirsiniz.İlaçlar sadece kordona sürülmeli,cilde bulaşmamalıdır.

Kordonu temiz bir gazlı beze sarabilirsiniz.Fakat hava ile teması daha kısa zamanda iyileşmesini sağlayacaktır.Bebeğin bezini değiştirken bezin kordona değmemisine özen gösteriniz.Yeni doğan bezleri göbek kordonuna uygun şekildedir.

Göbeğin düşmemesi sizin banyo yaptırmamınıza engel değildir.Yumuşak bir bezle bebeğinizin cildine göre bir sabunla silin ve durulayın.Gün aşırı banyo yeterlidir.Ama genede bebeğinizin mikrop kapmaması ve temiz olması için genital bölgesini ıslak, sabunsuz, yumuşak bir bezle silebilirsiniz.

Tabii yeni bebeği olan aileler, genç anneler hastaneden eve döndüklerinde bebek bakımı için telaşlanırlar.

Bebekteki en ufak bir sorun veya bir değişiklik korkuları getirir.Şunu unutmayalım ki aklımızda ki tek bir sorunda mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.