user
Akut pankreatit nedir tedavisi ve nedenleri

Sıradaki içerik:

Akut pankreatit nedir tedavisi ve nedenleri

e
sv

Erken doğan (prematüre) bebeklerin beslenmesi gelişimi ve bakımı

849 okunma — 01 Kasım 2013 20:31
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Gebeliğin 38. Haftasından önce dünyaya gelen bebeklere pramatüre adı verilir. Otuz sekizinci haftadan evvel doğan bebeklerde kalp, karaciğer, akciğer, böbrek gibi hayati önemi olan organlarda bozukluklar olabilir. Çünkü gelişimini tam olarak tamamlamamıştır.

Pramatüre bebeklerin doğma haftaları küçüldükçe en çok solunum problemi ortaya çıkar. Anne karnından çıkan bebek dış ortama uyum sağlayamaz. Pramatüre doğacak olan bebeğin yeni doğan yoğun bakım ünitesi olan bir merkezde doğması gerekmektedir.

Pramatüre bebeklerde emme, yutma, solunum problemleri görülür. Bu bebeklerin ilk beslenmesinin anneden gelen ilk sütle yani kolostrumla yapılması bağışıklık sistemi açısından çok önemlidir. Kalp atımında yavaşlama bunun sonucunda da mideden yemek borusuna besin kaçışı olur.

Pramatüre bebekler diğer bebeklere oranla ten rengi olarak daha kırmızıdır. Derileri diğer bebeklere göre daha incedir. Kan hücre sayıları fazladır. Pramatüre bebeklerde sarılık diğer yeni doğan bebeklere oranla daha uzundur. Sarılığın tedavisi fototerapidir.

Bağışıklık sistemleri gelişmemiş olduğundan Enfeksiyona yatkındırlar. Prematüre bebeklerde en çok karşılaşılan sorunlardan biriside görme kaybıdır. Erken dönemde tespit edilir ise tedavisi mümkündür. Prematüre bebekler Küvez ortamında takip edilmelidirler.

Yoğun bakım ekibinin dinamik, iyi eğitim almış ve çok dikkatli kişilerden oluşması gerekir. Yeni doğan yoğun bakım ünitesinin bulunduğu hastanenin labaratuvar, radyoloji ve kan ünitelerinin üst düzeyde ve 24 saat hizmet veriyor olmalıdır. Anne adayını gebeliği boyunca mümkünse bir perinatalog takip etmeli bebek olabildiğince daha uzun anne karnında tutulmalıdır.

Prematüre bebeklerin bağışıklık sistemi zayıf olduğundan mutlaka anne sütü ile beslenmelidir. Erken doğabilecek bebeğin akciğerleri için bir ilaç uygulanmalıdır. Yoğun bakım ortamından taburcu olan bebeğin annesine eve çıkarken mutlaka eğitim verilmelidir.

Bebekler taburcu olduktan sonrada sık aralıklarla takibi yapılmalı eksik olan noktalarda anne desteklenmelidir. Anne ve baba dışarıdan kişilerin söylemleri ile olumsuz etkilenebilirler onlara eğitim verilmesi ve destek olunması gerekir.

Doğum kilosu 1000 gramın özellikle de 1600 gramın üzerinde olan bebeklerin yaşama şansı çok yüksektir. Bebeğin akciğerinin gelişme oranı yaşama şansını belirleyen en önemli kriterdir. İyi bir bakımla yaşama tutunma şansları yüksektir.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.