user
Bebeklerin Sinir Sistemleri

Sıradaki içerik:

Bebeklerin Sinir Sistemleri

e
sv

Bebek Beslenme Dönemleri ve Katı Gıda

373 okunma — 20 Haziran 2018 23:42
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Bebeğiniz, sütten kesilerek katı gıdalara geçmeden önce, tüm besin kaynaklarını anne sütünden almaktadır.

Bebeğiniz 6 aydan sonra küçük katı yiyecekler yiyebilir ve bu zamandan sonra anne sütü ile beslenirken, yiyeceklerin miktarı yavaş yavaş arttırılabilir.

Zaman ilerledikçe 9 ile 12 aylar arası, bebeğiniz beslenme konusunda yeni bir aşamaya geçerek, kendini besleyebilir hale gelecektir.

Bebeklerin Emmesi

Genel yargı bebeklerin emerek annesinden süt elde ettiği yönündedir; fakat asıl olan emmeden çok bir sıkma işlemidir. Dudakları memenin etrafını kavrayacak, çenesi ve dilli ile de sıkıştıracaktır.

Bu sayede oluşan basınç, sütün çıkmasına sebep olacaktır. Memenin ucu emilmemekte, meme bir püskürtme cihazı görevi görmektedir. İlk aylarda bebeğinizin ağızının etrafında bu işlemlerden dolayı yaralar oluşabilir.

Bebek, annesinin memesinden beslenmeye başladığında gözlerini kapatarak, kendini annesinin sütünün tadını çıkarmaya bırakır.

Birkaç ay geçtikten sonra gözler açılmaya başlar ve artık sütünü bu şekilde içer. Bu zamanlarda anne ile yapacağı göz teması aralarındaki bağın kuvvetlenmesine yardımcı olacaktır.

Bebeğin Annesinden İlk Gelen Süt

Yeni doğan bebeğin annesinden emdiği ilk sütte “colostrum” denmektedir. Bu sarı renkte bir sıvıdır, protein ve antikorlar ile yoğunlaştırılmıştır.

Böylelikle yeni doğanı hastalıklara karşı korumaktadır. Anne yaklaşık olarak 3 gün boyunca bu maddeyi salgılayacaktır ve sonradan gerçek süt çıkacaktır.

Bu sonradan çıkan süt, yağ ve şeker olarak zengindir ve besleme oranı daha yüksektir. Bu süt gelmeye başladıktan sonra bebeğinizin kilo almaya başlayacaktır.

Bebeğinizi Besleme Seansı

Gerçek süt çıkmaya başladıktan sonra her beslenme seansında özel bir sıralama oluşacaktır. İlk olarak ön süt üretilecek ve beslenme sırasına göre arka süt gelmeye başlayacaktır.

Ön süt ince, sulu ve susuzluğu giderme görevi görmektedir. Arka süt daha kalın ve besin olarak daha zengindir. Bu sıralama, bebeğinize ilk önce iç, sonra beslen demektedir.

Bununla ilgili önemli bir konuya değinmemizi gerekir; bu da kısa süren beslenme seanslarının dezavantajıdır.

Bebek susuzluğunu giderebilir fakat gelişimi için önemli olan besinleri almakta eksik kalacaktır. Bu yüzden sağlıklı bir beslenme seansının 10 ile 15 dakika arasında olması gerekmektedir.

Bebeğinizin İstediği Zaman Beslenmesi

Bebeğinizin acıktığı ve kendi istediği zaman beslenmesi çok eskiden beri uygulanan bir yöntemdir. Çok basit bir fikir üzerine kurulmuştur, bebeğiniz acıktığı zaman ve istediği zaman beslenme gerçekleştirilecektir.

Bu metot beslenmelerde, seans sayısı daha fazla olacaktır. Sık olarak beslenmesi tıkanmaları engelleyecek ve her seans da bebeğinizin fazla beslenmesinin önüne geçilmiş olacaktır.

Bebek kendi beslenme düzenini oluşturmuş olacak ve zaman geçtikçe beslenme sayısını kendisi otomatik olarak düşürecektir.

Anne Sütünün Avantajları Nelerdir?

Anne sütü bebeğinizin ihtiyacı olan besinlerin hepsini bulundurmaktadır. Anne sütü, ilk çıkmaya başladığı zamanlarda antikorlar bulundurur ve aynı zaman da çok dengeli bir besin kaynağıdır.

Bebeğin beslenmesi sırasında, tenlerinin birbirlerine değmesi bebek ve anne arasındaki bağın oluşmasına yardım etmektedir. Bu bağ biberonla beslenmelerde tamamen kaybedilmiş olmayacaktır; fakat memeden emzirme kadar da kuvvetli değildir.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.