user
Bebeğin İskelet Yapısı ve Kemik Oluşumu

Sıradaki içerik:

Bebeğin İskelet Yapısı ve Kemik Oluşumu

e
sv

Bebeklerin Sinir Sistemleri

271 okunma — 20 Haziran 2018 00:09
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Anne ve babaların, gözlemeyerek ölçe bildikleri gelişmelerin yanı sıra, bebeğinizde birde gözle görülemeyecek değişimler olmaktadır.

Bu değişimlerden en önemlisi sinir sistemindeki değişikliklerdir. Her hafta farklı kısımlar gelişim göstermekte ve aktif hale gelmektedir.

Bebeğinizin, henüz gelişmesini tamamlamamış olan, sinirsel yapısından herhangi bir tepki beklemek imkânsızı istemektir.

Aynı zamanda gelişmiş bir yapının kendini göstermesine izin vermemekse onun gelişimini kösteklemektir.

Bebeğinizin Beyninin Büyüklüğü

Doğumda bebeğinizin beyin yapısı vücudunun diğer kısımlarına oranla çok daha fazla gelişmiştir. Yetişkinlerin vücut yapısına oranla çok daha büyüktür.

Yeni doğan bir bebeğin beyninin ağırlığı, vücut ağırlığının %10’una eşittir; yetişkinlerde bu oran %2’dir. İki yaşına geldiğin beyninin büyüklüğü doğduğu zamana oranla yaklaşık olarak 2.5 kat artmış olacaktır ve 5 yaşında bu oran 3 katına çıkacaktır.

Bebeğinizin Beyninin Fonksiyonları

Yeni doğan bebeğinizin öğrenecek birçok şeyi vardır. Bebeğiniz doğduğunda arka beyin ve orta beyin aktiftir. Bu bölümler bebeğinizin uyku, uyanma, beslenme ve dışkı çıkartma aktivitelerini kontrol etmektedir.

Fakat hareket, komplike düşünme ve dil gibi fonksiyonlarına bakan serebral korteksin gelişmesi birkaç yıl sürebilir. Doğumda bu bölüm en az gelişmiş bölümdür ve gelişmesi yavaş ilerleyecektir.

Bebeğinizin Sinir Ağının Gelişmesi

Yeni doğan bebeğinizin yüzleştiği en büyük zorluklardan bir tanesi, sadece vücudunun belirli kesimlerine, sinir sistemi aracılığı ile sinyal gönderebilmesidir.

Sinir sisteminin bu mesajları iletebilmesi için sinir uçlarının, sinir iplikçiği yağı sayesinde, gelişmesi lazımdır. Sinirlerin gelişimi neredeyse iki yıl sürmektedir, ilk önce bebeğinizin kafa kısmı ve sonra diğer kısımları gelişecektir.

Bebeğinizin Beyninin Beslenmesi

Bebeğinizin sinir sistemi geliştikçe daha fazla kontrol sahibi bir birey olmaya başlayacaktır. Sinir sisteminin gelişmiş sayıldığı, 2 yaşındaki haline gelebilmesi için belirli aşamalardan geçmesi gerekmektedir.

İlk olarak koordinasyon ve dengesi gelişecektir. Bunu istekli hareket edebilme özelliği takip edecektir. Bir sonraki aşama duyma, göreme, anlama ve konuşma olacaktır.

Bundan sonra, dikkat, hafıza, yaratıcılık ve planlama aşamasındaki gelişmeler gelecektir.

Bebeğiniz bulunduğu çevre ve ortam sayesinde ne kadar çok uyarılırsa, gelişimine de o kadar çok fayda sağlanmış olacaktır.

Beynine ne kadar çok veri girişi sağlanırsa, tecrübe haznesi o kadar fazla olacak ve bu da gelişimini hızlandıracaktır. Boş bir ortamda büyüyen bebekler kesinlikle dezavantajlı olarak büyümüş olacaklardır.

 

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.