user
Süt (bebek) dişleri kaç tanedir, ne zaman, kaç yaşında dökülür

Sıradaki içerik:

Süt (bebek) dişleri kaç tanedir, ne zaman, kaç yaşında dökülür

e
sv

menopoz (menapoz), erken menopoz belirtileri, menopoz tedavisi

487 okunma — 07 Eylül 2013 09:49
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Menopoz kadınlarda adet kanamaları ve üremenin sona erdiği evrenin adıdır. Doğal bir süreçtir. Bir kadın hayatının ortalama üçte birini bu evrede geçirir. Bu dönem genellikle 45 – 55 yaşları arasında başlar.

Ortalama yaşın 50 olduğu bilinse de 40 yaşından önce ya da 50 yaşından sonra bu evreye giren kadınlar da vardır. 40 yaşından önce girmek erken menopoz olarak adlandırılır. Bu döneme erken ya da geç girilmesi genetik bir durum olmakla beraber kişinin beslenme alışkanlığı sağlık durumu ve yaşam tarzına göre de değişkenlik göstermektedir.

Menopoza giren kadın artık çocuk doğurma becerisini yitirmiş demektir. Kadının gebe kalma şansı yok demektir. Adetten de tamamen kesilir. Menopoz dönemindeki en temel değişiklik kadınlık hormonu denilen östrojenin yumurtlamanın durması sonucunda azalmasıdır. Bu nedenle de kadında bazı belirtiler ortaya çıkar.

Ateş basması terleme çarpıntı göğüste sıkışma hissi kilo alımı uykusuzluk gerginlik depresyon sinirlilik hali halsizlik unutkanlık cinsel istekte azalma gibi birçok etki baş gösterir. Bunların haricinde damar sertliği kemik erimesi ve cinsel organda kuruluk gibi belirtiler de olabilir.

Ani ateş basmaları genel olarak göğüste ısınma hissiyle başlar yüzü de etkileyerek tüm vücuda yayılabilir. Eğer geceleri ateş basıyorsa uyku düzeni bu durumdan olumsuz etkilenir ve bu sefer de uyku bozuklukları başlar. Bu ani ateş basmaları 2-3 yıl kadar devam edebilir.

Negatif etkileri minimuma indirmek için tanının erken yapılması ve kişinin erken tedavi edilmesi gerekir. Özellikle ilk yıllarda adetten kesilme çocuk doğurma yeteneğini kaybetme aşırı terleme gibi sorunlar kadınlarda depresyon uykusuzluk aşırı sinirlilik hali gerginlik ve saldırganlık gibi çeşitli sıkıntılara sebep olur. Böylesine zor zamanlarda kadının içinde bulunduğu durumla tek başına mücadele etmesi pek de kolay bir şey değildir.

Eş ve çocuklar bu dönemde kadına karşı anlayışlı olmalı ve yardım etmelidirler. Bu tür sıkıntıları devam eden kadın ise durumun ehemmiyeti artmadan önce tavsiye ve özel tedavi için bir psikiyatriste başvurmalıdır. Standart bir tedavi olmadığı için her kadına farklı bir tedavi uygulanabilir.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.