user
Turner sendromu hastalığı nedir, nedenleri ve tedavisi

Sıradaki içerik:

Turner sendromu hastalığı nedir, nedenleri ve tedavisi

e
sv

Polikistik over nedir belirtileri ilaçları ve tedavisi

329 okunma — 03 Ekim 2013 09:04
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Tanı tarihi 1935 yıllarına kadar dayanan polikistik over üreme çağındaki kadınların yumurtlama bozukluklarının sonucu gelişen bir hastalıktır. Belirtileri adet düzensizliği aşırı tüylenme ve kıllanma aşırı kilo alma gebe kalamama ve adet görememe şeklindedir.

Vücudun hormon dengesini genel anlamda etkileyen bu rahatsızlık insülin hormonunun da yapısının bozulmasına neden olduğunda ciddi metabolizma bozukluklarına yol açmaktadır. İnsülin dengesinin bozulması şeker hastalığı gibi önemli hastalıklara yol açabilmektedir.

Polikistik overin genel belirtileri adet düzensizliği ve tüylenmedir. Bu nedenle her kadın bu belirtileri görmesi halinde mutlaka doktora başvurmalıdır. Gizli ilerleyen bir hastalık olmadığından belirtilerin görülmesi halinde hemen önlem alınabilmektedir.

Zira tedbir alınmayıp kendiliğinden geçmesi beklendiğinde hastalık oldukça ilerlemekte ve çocuk sahibi olamama gibi oldukça üzücü sonuçlar doğurabilecektir. Ancak tedavi sonucu hasta normal ve sağlıklı bir kadın gibi hayatını idame ettirebilmektedir.

Aylık yumurtlama döngüsünün bozulması sonucu kadın bedenindeki birtakım birikmelerin sonucu olan bu hastalık daha çok genç kadınlarda veya ergenlik dönemindeki kızlarda görülmektedir. Yumurtlama yarım kaldığından kanda eksik yumurta kalmaktadır. Bu eksik yapı kendi içerisinde hormon ürettiğinden östrojen – testesteron dengesini bozarak vücutta daha fazla erkeklik hormonu salgılanmasına yol açmaktadır.

Polikistik over vücudun hormon dengesini bozan bir hastalık olduğundan şeker hastalığına yakalanma riskini arttırabileceği gibi şeker hastalığı olan kadınlardaki hormon düzensizliğinin bu hastalığa yol açtığını da söyleyebiliriz. Yapılan araştırmalar bu hastalığın görüldüğü kadınlarda gizli şeker hastalığının da bulunabildiğini göstermiştir.

Üstelik polikistik over fazla kilolu kadınlarda daha fazla görülebilen bir hastalıktır. Ancak fazla kilo mu kist oluşturur yoksa kistler mi fazla kiloya yol açar bu konu henüz tıp literatüründe netlik kazanmamış bir husustur. Görülen vak’alarda polikistik over rahatsızlığı tedavi edilen kadınlarda daha kolay kilo verildiği görülmüştür.

Fazla kilolu ancak kilo vermeyi kendi kendine başarabilen kadınlarda ise hastalık tedavisinin daha kolay ve daha başarılı sonuçlara ulaştığı kaydedilen sonuçlardandır. Elbette tüm bu sonuçlara bakarak polikistik overin sadece kadın görüntüsünü olumsuz etkileyen bir hastalık olduğu sonucunu çıkaramayız. Ancak tüylenme kilo alma adet düzensizliği belirtileri görmesine rağmen bunu ciddiye almaksızın yalnızca kozmetik stresi yaşamak yapılacak en büyük yanlıştır.

Zira tüylenme ve kilo problemi halledilse bile polikistik over ciddi doğum bozukluklarına yol açan rahatsızlıktır. Tedavinin olumsuz olma şansı çok düşüktür. Dolayısıyla tedaviyi aksatmak ertelemek bu rahatsızlığa sahip her kadını anne olma imkanından mahrum bırakabilmektedir.

Bu rahatsızlık yumurtlamanın tamamlanması halinin gerçekleşmemesi sonucu oluştuğundan tedavi yumurtlamanın tamamlanmasını sağlamak üzerinedir. Çocuk doğurmak istemeyen kadınlara ve bekar genç kızlarda doğum kontrol hapı kullanılarak tedavi yapılmaktadır. Böylelikle yumurtlama tamamlanıp rahim duvarının kalınlaşması engellenmektedir.

Çocuk doğurmak isteyen kadınlarda ise yumurtlamayı sağlayan ilaçlar doğum kontrol hapı yerine kurtarılmaktadır. Adet döneminin yarıda kesilmemesi yumurta atımının tamamlanması bu döngüsü kıracaktır. Bunu sağlamak bazı kadın bünyelerinde sadece kilo vermeyle bile sağlanabilmektedir.

Bazı doktorlara göre sadece ultrason görüntülerindeki kist görüntülerine bakarak belirtilerin görülmediği vakalara polikistik over tanısı konulmamalıdır. İlerlemiş durumlarda ise kistlere müdahale edilerek patlatılması yöntemi izlenmektedir. Bu durumlarda kısır döngü kırılarak yumurtlama evresinin tamamlanması söz konusu olabilmektedir.
Bunun yanı sıra dirençli kistlere karşı ağızdan alınacak haplarla kan şekerinin düşürülmesi sistemiyle bu hastalığın önüne geçilebilmektedir.

Çünkü şeker hastalığı ile bu rahatsızlık arasında yakın bir ilişki olduğu anlaşılmıştır. Sonuç olarak polikistik over günümüzdeki gibi yapay koşullarda yaşayan birçok inorganik ve kimyasal etkiye strese maruz kalan kadınlarda görülebilen bir rahatsızlıktır. Genç kadınlarda ve yetişkin kadınlarda dönemsel görülebileceği gibi ergenlik başlangıcından itibaren kronik hale de gelebilir.

Her durumda adet düzensizliği kıllanma gibi belirtiler gören kadınlar doktora başvurmalıdır. Bu süreci ertelemek tedavinin zorlaşmasına kistlerin direnç göstermesine hormon faaliyetlerinin çok daha fazla düzensizleşmesi ile ciddi rahatsızlıklara yol açacaktır. Bu hastalıklardan biri de şeker hastalığıdır.

Tüm hayatı olumsuz etkileyen bu tür hastalıklardan kaçınmak için düzenli olarak kendimizi kontrol etmeli kendi bedenimizin doktoru olabiliriz. Genç kızlar ise anneleri ve diğer yakınları tarafından kontrol altında tutulmalıdırlar. Çocuk sahibi olmak gibi her kadının hakkı olan bir imkanı bu hastalıkla kaçırmamak için doktora gidin tedavi olun.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.