user
Bebeğin Beslenmesinde Katı Gıdalara Ne Zaman Başvurulmalı

Sıradaki içerik:

Bebeğin Beslenmesinde Katı Gıdalara Ne Zaman Başvurulmalı

e
sv

Bebeğin Ek Gıdaya – Ek Besine ve Katı Gıdaya Geçişi

933 okunma — 08 Haziran 2013 00:12
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Etleri derken bunun altını çizmekte mutlak fayda var ki çok dikkat etmelisiniz yağsız iyi çekilmiş ve pişimi iyi gerçekleşmiş olan kıyma ve yine yağsız – derisiz beyaz et olan tavuk etini tercih etmelisiniz.

Bir ay daha büyümüş olan bebeğinizi yani 8.ayına girdiğinde sebze yemeklerini çeşitleyerek ve bunları hem tuzsuz hem de baharatsız yapmalısınız ki bebeğinize dokunmasın bu şekilde yedirmelisiniz. Devamında ise baklagiller olarak ifade edilen nohut, bezelye, mercimek gibi gıdaların yemeklerini yapmalısınız ve ezmiş bir şekilde bebeğinize yedirmelisiniz. Yağ asitlerinden vücudun üretemediği ve en çok ihtiyaç duyduğu bir değerde omega-3 olmaktadır.

Omega-3’ün deniz ürünlerinde bol bulunduğunu düşündüğümüzde artık bebeğinize kılçıklarından arındırılmış ve derisini de temizlemiş olduğunuz balıklarını yedirmeye başlayabilirsiniz. Omega-3’ün yararları saymakla bitmese de özellikle gelişim dönemlerini ilgilendirdiği için hem bebeklik hem de çocukluk dönemlerinde mutlaka yeterli miktarda tükettirmelisiniz. Bu sayede göz gelişimi ve beyin hücrelerindeki olumlu gelişmelerin yaşanmasını sağlayabilirsiniz.

8.ayına giren bebeklerin sabah kahvaltılarında pastörize peynir çeşitlerinden tattırmaya ve yavaş yavaş miktarını arttırarak yedirmeye devam edebilirsiniz.

8.aydan itibaren bebeğinizi daha sıklıkla alıştırmaya çalıştığınız katı gıdaları 4 aylık zaman dilimini geçirerek bebeğiniz ilk yaşını doldurduğunda artık sofranıza rahatlıkla oturabileceksiniz ve yine az tuzlu baharatsız sebze ve et yemeklerinizi artık çok fazla dikkat etmeden yedirebileceksiniz.

Bebeğinizin yemek borusunun ufak olduğunu göz ardı etmemeniz gerekmekte ve yine beslenmesinde kolaylıkları sağlamak için çatal veya kaşık yardımıyla ezerek yediriniz.

Bu gelişmeleri bilinçli bir şekilde yürütmelisiniz. Aksi takdir de yanlış davranışlarla bebeğinizin sağlık durumunda sıkıntılar yaşayabilmenize neden olabilirsiniz. Yine de bu aşamaları uygularken, uzman hekim tarafından bebeğinizin bünyesine uygun olarak beslenme programını yaptırmanızda oldukça fazla yarar görülmektedir.

Katı gıdaları tükettirme alışkanlığını başlattığınız ilk altı aylık dönemden sonra bebeğinizdeki değişimlerin kısa sürede oluştuğunu da fark edeceksiniz. Neden derseniz, meyve ve sebzeler bebeğinizin gelişim sürecinde ihtiyaç duyduğu gerekli vitaminleri, mineralleri, proteinleri ve hatta karbonhidratları temin edebilmesinden dolayı bebek gelişimine de oldukça fazla hız kazandırabilmektedir.

Özellikle bebeğinizin beyin gelişimi için kuruyemiş çeşitlerinden olan cevizi ezerek bebeğinize yaşını doldurduğundan itibaren yedirmeye başlamalısınız. Bu sayede bebeğinizin zekâ gelişiminin de arttığını gözlemleyebilirsiniz.

Zaten yedireceğiniz ve içereceğiniz gıdalardan bebeğinizde meydana gelen değişimleri iyi veya kötü olarak kolayca gözlemleyebileceksiniz. Bu gelişmelerin ardından bebeğinizin de tadını yakalayarak ve severek istediği gıdaları yedirmenizde fayda görülecektir. Çünkü bebeğinizin aldığı ve istediği bu tatlar sayesinde yeme içme alışkanlığını kazandırdığınızı ortaya çıkaracaktır.

Siz değerli anne adaylarına veya yeni doğum yapan bebek sahiplerine bu aşamalar pratiklik kazandırılabilmek ve bilinçlendirilebilmek amacıyla aktarılmaktadır. Lütfen sağlıklı bireyler yetiştirebilmek için bu aşamaları göz ardı etmeyiniz.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.