user
Bebeklerde konak neden olur, nasıl geçer temizlenir

Sıradaki içerik:

Bebeklerde konak neden olur, nasıl geçer temizlenir

e
sv

Bebeklerde reflü neden olur, reflü öksürüğü testi ve yastığı

751 okunma — 08 Mayıs 2014 09:59
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Reflü halk dilinde mide yanması ve ekşimesi olarak bilinir. Reflü mide asidi ile beraber gıdaların hazmedilmemesiyle yemek borusuna geri gitmesidir. Normalde geri gitmemesi gerekir. Bu yüzden reflü hastalığı oluşur.

Günümüzde reflü rahatsızlığınla çok karşılaşılmaktadır Yetişkinlerde görülen bu hastalık bebeklerde de görülmektedir. Uzmanların görüşleri ilk 6 gibi zamanlarda bebeklerin % 40 ile 60 arasında reflü görüldüğüdür.

Araştırmalara göre bebeklerde oluşan reflünün en önemli sebebi ise yemek borusu ve mide arasındaki kapakçığın daha gelişmemiş olmasıdır. Devamlı olarak ta yatarak sıvı alınıyor olmasındandır.

6. ayla beraber katı gıdalara geçişin dolayı ve de bebeğinizin destek almadan oturabilmesi ile reflü rahatsızlığında azalma görülür. Çocukların bazıları 1 yaşında doğru yürümeye başlayacaktır. Bu zamanda da daha da azalır ama bazı çocuklarda ise devam etme durumu görülmektedir.

Bebeklerde reflü hastalığının nedenleri;

*Doğumun erken olması bebeğin prematüre doğması

*Obezite olunması

*İnek sütünün kullanması ile alerji olunması

*Midenin geç şekilde boşalması

*Mide fıtığı rahatsızlığı

*Karın içinin basıncın artışı gibi durumlar yaşanması

*Sinir sistemi rahatsızlığı

*Yemek borusunu gelişimindeki anormal durumlar

Bebeklerde reflü rahatsızlığında belli bir belirtiler olur. Bunlar kusma, yemek yerken huzursuzluk ve yemeği yememe, öksürme, kilosunda azalma ya da durma, yemeğini yerken ağız hareketlerinde değişiklik, boğulma ile morarmadır. Tabii bunlar olurken anne ve baba hemen doktora götürürler.

Reflü için alınacak önlemler ;

Bebekte duruş posizyonuna dikkat edilirse reflüden daha az etkilenir. Yemek yedirdikten sonra bebeği karnı üstüne baş aşağıya yatırmalısınız. Bebeği rahatlatır ama bebek bu pozisyonu istemez ve de ağlar. Böyle de olunca 45 derece bir açı ile sırt üstü şekilde yatırabilirsiniz. Bunum için özel yastıklardan alabilirsiniz. Özellikle olabildiğince anne sütü ile sık ve az şekilde beslenmelidir. Annelerinde yedikleri besin gruplarına dikkat etmeleri gereklidir. Kafein ve sigara içilmemelidir. Bebeğinizdeki gazını yedikten sonra hemen çıkarılmalıdır.

Bebeklerde reflü hastalığının tedavisi ;

İlk olarak reflü sorunun tedavisi beslenme düzenine çok iyi derece önem gösterilmelidir. Bebekte kusmalar şiddetli oluyor ve sıklığı da artıyorsa o zaman solunum yolu sorunları da yaşamaya başlar ve de önlemi alınmalıdır. Alınan önlemler eğer sorunu devam ettiriyorsa o zaman ilaç tedavisine başlanır. Doktorla bazen de cerrahi tedaviye seyrek şekilde başvurulabilmektedir.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.