user
Yeni Doğan Bebeklerin Vücut Yapısı

Sıradaki içerik:

Yeni Doğan Bebeklerin Vücut Yapısı

e
sv

Bebeklerin Vücut Isısı Ne Kadar Olmalı?

339 okunma — 12 Haziran 2018 00:38
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Yetişkin insanlar üşüdüklerinde giyinebilir veya sıcak olduğunda soyunabilirler. Fakat bebeklerin böyle bir şansı yoktur, onlar dışarıdan yardım görmek zorundadırlar.

Bebeklerin vücut ısılarını en az enerji sarf ederek ayarlayabilmeleri için gerekeli sıcaklık 32 ile 21 derece arasında değişmektedir.

Yeni doğan çıplak bir bebek için 32 derece uygun olabilir; fakat üstüne giysi giydirilmiş ve sarmalanmış bir bebek için bu sıcaklık 24 dereceye düşmektedir.

Birkaç hafta sonra bebekler vücut ısılarını daha iyi ayarlayabileceklerinden dolayı, sıkı giydirilmiş bir bebek 21 derecede gayet mutlu olacaktır.

 

Zamanında doğan bebeklerin sırtlarında kahverengi yağ tabakası bulunmaktadır. Bu tabaka bebeğin vücut ısısı düşmeye başladığında kimyasal bir tepki ile bebeğe ısı verecektir. Bebeğin gelişmesi ile bu kahverengi yağ tabakası normal beyaz yağ tabakasına dönüşecektir.

Bebeklerin sıcaklığa karşı yapabilecekleri çok bir şey yoktur. Daha serin olan bir bölgeye gitme ihtimalleri bulunmamaktadır. Genellikle fazla sıcaktan şikayet eden bebekler üstlerindeki battaniyeyi ayakları ile iterek atabilirler; fakat bunun dışında üstlerindeki giysilerden kurtulma şansları yoktur.

Anne ve babalarına ağlayarak sıkıntılarını belli edebilirler; fakat ağlaması vücut ısını daha da artıracaktır. Bir de bunun üzerine, bebeğinin üşüdüğünü sanan bir ebeveyn, üstüne daha da kalın bir şeyler örtmeye kalkarsa durumu daha da kötü bir hale sokmuş olacaktır.

Ya da bebeğin acıktığı sanılıp sıcak mama verilmesi vücut ısının aynı şekilde daha da artmasına sebep olacaktır.

Yetişkinlerin içtiği sıcak içecekler, terlemeye sebep vererek, vücut ısının düşmesine yardımcı olsa da bebeklerde henüz bu tepkime gelişmemiştir.

Bebekler soğuğa karşı yağ tabakası ile kaplanmışlardır fakat sıcağa karşı yapabilecekleri çok bir şey yoktur. O yüzden bu konuya da ayrıca dikkat edilmesi gerekmektedir.

Bebekler uyurken çok daha çaresizlerdir; çünkü metabolizmaları daha yavaştır ve vücut ısılarını birden arttıramazlar. Soğuğa ancak uyananınca ağlayarak tepki gösterebilirler. Bu yüzden ısıda ki ani düşüşlere çok dikkat edilmesi gerekmektedir.

Erken doğan çocuklarda bu daha da tehlikelidir; onlarda kahverengi yağ tabakası bulunmadığından, ısıdaki ani düşüşlere karşı yapabilecekleri herhangi bir şey yoktur.

Erken doğan bebekler genellikle 32 derecede tutulmalıdır ve oda termostatların doğru çalışıyor olmasınına özen gösterilmesi lazımdır. Çünkü sadece birkaç derecelik artış bebeğin fazla ısınmasına sebep olacaktır.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.