user
Bebeklerin Emeklemesi ve Ayakta Durması

Sıradaki içerik:

Bebeklerin Emeklemesi ve Ayakta Durması

e
sv

Yeni Doğan Bebeklerin Vücut Yapısı

338 okunma — 10 Haziran 2018 15:06
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Bebeğiniz doğduktan sonra vücudunda ve kafasında kırmızı noktalar oluşabilir, bunlar doğumun zorluklarından kaynaklanmıştır ve zamanla yok olacaktır.

Doğduktan hemen sonra bebeğinizin belirli bir kısmı kırmızıya dönebilir. Genellikle bu zararsız bir reaksiyon olarak bilinir. Sebebi kan damarları çapındaki değişimlerdir.

Bu değişimler bebeğinizin duruşu ve ısısına göre farklılık göstermektedir. Ne kadar zararsız görülse de şüpheli her durumun doktorunuza bildirilmesinde fayda vardır.

Bunların dışında vücudunun diğer bölgelerinde de benekler oluşabilir. Bunun sebebi dolaşım sisteminin daha henüz olgunlaşmamasından kaynaklanmaktadır.

Bebeğin Göz Kapaklarında Şişlik Olması

 

Doğumda sonra görülen bir başka unsur da göz kapakçıklarının şiş olmasıdır, bu birkaç hafta sürebilir fakat ilk aylardan sonra yok olacaktır.

Sezaryen ile doğan bebekler de, doğumdan kaynaklanan, her hangi bir kızarma veya şişlik olmayacaktır. Fakat bu yolla doğan bebeklerin normal doğum tecrübesini yaşamayarak, doğumun oluşturduğu hormonsal ve psikolojik olaylardan eksik kaldığı da düşünülmektedir.

Bebeğin Göbek Bağı Ne Zaman Kurur?

Doğumdan hemen sonra göbek bağı kelepçelenerek kesilecektir. Bebeğinizin göbeğine bağlı kısım zamanla kuruyarak (hava ile teması sağlanırsa daha da hızlı) düşecektir. Göbek bağının kuruduğu hissedildiğinde sıkıştıran kelepçe çıkarılır ve kalan kordon da yaklaşık 10 gün ile 3 hafta içinde düşer. Düştüğü zaman birkaç damla kan görülebilir. Düştükten sonra göbek deliği içeri veya dışarı doğru olabilir bunların ikisi de gayet normaldir.

 

Bebeğin Göğüslerinde Şişlik Olması

Doğumdan sonra, bebeklerin % 5’nin göğüs uçlarından hafif bir süt gelebilir. Bu her iki cinsiyette de görülebilen bir durumdur.

Annenin hormonlarının yüksek seviye de olduğu için, bebeği etkilemesinden kaynaklanmaktadır. Prematüre doğumlarda nerdeyse hiç görülmemektedir.

Dokunulmadığı takdirde birkaç hafta içinde göğüsteki şişlik kendiliğinden kaybolacaktır.

Aynı zamanda annenin hormonlarının bebeğe geçmesinden kaynaklı olarak, cinsel organları orantısız bir boyutta gözükebilirler; fakat bu korkulacak bir durum değildir, zamanla geçecektir.

 

Bebeğin Kol Bacak ve Vücut Oranı

Bebeğinizin kolları ve bacakları, vücudu ile kıyaslandığında kısa gibi görünebilir; aynı şekilde kafası vücuduna göre çok daha büyüktür nerdeyse dörtte biri kadardır. Bu oran ileride yetişkin olduğu zaman sekizde bire düşecektir.

Doğumdan sonraki ilk hafta bebeğinizin ağırlığı nerdeyse yüzde 5 oranında düşecektir. Anne sütünün gelmesi zaman alabilir ve gelene kadar bebek daha konsantre olan kolostrum ile beslenmektedir.

Doğduğu zamanki ağırlığına yaklaşık 10 ile 20 gün içinde tekrardan ulaşacaktır ve kilo artışı bundan sonra artarak devam edecektir.

Yeni Doğan Bebeğin Kafası 

Bebeğinizin kafası doğum kanalından ilerleyebilmesi ve anne rahiminden daha rahat bir şekilde çıkabilmesi için farklı parçalardan oluşmaktadır.

Doğum sırasında bebeğinizin kafası yumuşak ve bükülebilirdir. İlerleyen zamanlarda sertleşip, vücudun en önemli organı olan beyini korumak için bir kask görevi görecektir.

Bebeklerin kafatası, doğumun zorluklarına göre tasarlanmıştır; kemiklerin esneyebilmesi ve yumuşak olması, doğum kanalından yürümesini sağlamaktadır.

Bu esnek tabakalardan dolayı bebeğinizin doğumdan sonra kafası orantısız olarak gözükebilir; merak edilecek bir durum yoktur, birkaç gün sonra kafa yapısı düzelecektir.

En ağır doğumlarda bile bu süre birkaç haftayı geçmemektedir. İlk anne olanlarda bebeğin kafatasına baskı daha şiddetli olmasından dolayı orantısızlık daha fazla görülebilir.

Kafatası doğumdan birkaç hafta sonra sertleşmeye başlar, sertleşene kadar geçen sürede çok dikkat edilmesi gerekir çünkü dışardan gelebilecek herhangi bir tehlikeye karşı korumasızdır.

Bebeğinizin kafasında, 4 adet kemik plakası ve bunları bir birinden ayıran sert dokular bulunmaktadır. Bu dokular altı ayrı noktada görülmektedir.

Bu yumuşak noktalar bebeğin kafasının sertleşmeye başlaması, kemik parçalarının kaynaşması ile ortadan kaybolacaktır. Bazı zamanlarda, bu yumuşak noktalarda damar atışlarını görebilmek mümkündür.

Kafatasının oluşumu bebekten bebeğe fark etmektedir. En erken 4 ay ve en uzun 4 sene sürebilir. Genel olarak 18 ve 24. aylar arasında kafatası oluşumunu tamamlar.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.