user
Yolk kesesi nedir, Boş gebelik nedir belirtileri ve nedenleri

Sıradaki içerik:

Yolk kesesi nedir, Boş gebelik nedir belirtileri ve nedenleri

e
sv

Brusella hastalığı nedir, testi tedavisi belirtileri ve nasıl bulaşır

656 okunma — 18 Kasım 2013 11:12
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Brusella hastalığı, hastalığa neden olan brusella bakterisinin hayvanlardan insanlara bulaşması ile meydana gelir. Bu hastalık daha çok peynir yapımının arttığı ilkbahar aylarında çok görülür.

Hastalığın belirtileri; Beyin, kalp, omurga ve karaciğerde hasara neden olabilir. Bakteri bulaşan hastalarda 2-4 hafta arasında şikayetler görülmeye başlar.

Başlıca şikayetler;

Ateş, terleme, yorgunluk, iştahsızlık, baş ağrısı, sırt ağrısıdır. Eklem ağrıları sıklıkla gözlenir. Bazı hastalar ağızlarında garip tattan bahsederler ve bazı hastalarda da depresyon görülebilir.

Brusella hastalığının bulaşma yolları: Hayvanlardan insanlara direk temas ya da hayvansal ürünlerin çiğ tüketilmesi ile bulaşır. Son derece tehlikeli bir hastalıktır. Gebe kadınlarda erken doğuma neden olur.

Brusella bakterisini taşıyan hayvanın süt, et ve bunlardan yapılan taze peynir, tereyağı, dondurma gibi besinlerin tüketilmesi ile insanlara bulaşır. Bazı süt ürünlerini kaynattığımız için bunlarda brusella bakterisi görülme olasılığı çok düşüktür. Çünkü yüksek sıcaklıklarda brusella bakteri yaşayamaz.

Brusella hastalığının tedavisi: Brusella hastalığının hayvanlar için aşısı vardır. Ancak insanlar için bir aşısı bulunmamaktadır. İnsanlara brusella hastalığının bulaşmasını engellemek için süst ve süt ürünlerini iyi kaynatarak tüketmek gerekir. Kesinlikle çiğ süt tüketmemek gerekir. bu hastalık için kullanılan çeşitli antibiyotikleri bulmak mümkündür. Tetrasiklinler, kloramfenikol, rifampin ve streptomisin Brucella bakterilerine karşı etkili ilaçlardır. Doktorunuzun ön gördüğü şekilde kullanılmalıdır.

Bruselladan korunma yolları: Birinci ve öncelikli korunma yöntemi süt ve süt ürünlerini pastörize etmektir. İyi kaynatılan sütte brusella bakterisi yaşayamaz ve böylece hastalıkta bulaşamaz. Özellikle kırsal alan başta olmak üzere bu konuda süt ve süt ürünleri üreticilerine gerekli eğitimler verilerek hastalığın bulaşması engellenebilir.

Çiğ süt tüketimi önlenmeli ve çiğ sütten yapılan taze peynirler en az 1 ay tuzlu suda bekletildikten sonra tüketilmelidir.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.