user
Bebeklerin Kendini Güvende Hissetmesi

Sıradaki içerik:

Bebeklerin Kendini Güvende Hissetmesi

e
sv

Büyüyen Çocuklarda İsyankârlık

380 okunma — 13 Temmuz 2018 10:45
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Küçük çocukların duygusal dünyaları 2 yaşına girdiklerinde değişmeye başlayacaktır. Bu yaşlarda kendilerine olan güvenleri ve dışa dönük olmaları daha fazla olacaktır.

Özgürlük ve bağımsızlıklarını genellikle isyankârlık yaparak göstermeye çalışacaklardır. Anne ve babalar söz dinleyen çocuklarının birden bu hale nasıl geldiğine şaşırabilirler.

Reddetmenin Gücü

İki yaşındaki çocuklar hayır kelimesinin gücüne şaşırmaktadırlar. Bu kelime anne ve babada güçlü bir tepkiye sebep olacaktır. Çocuklar bu yeni buldukları kelime ile anne ve babalarını test etmektedirler ve ne kadar ileri gidebileceklerini bulmaya çalışırlar.

Fakat bu oyunu oynamaya başlayan küçük çocuk nasıl bitireceğini bilmemektedir ve uzattıkça uzatabilir; bu da ebeveynler ve çocuk arasında bir inat yarışına dönüşebilir.

Bu yaştaki çocuklar inanılmaz bir şekilde inatçı olabilirler fakat anne ve babaların onları bu durumlarına daha olumlu yaklaşabilmeleri için birkaç taktik bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi iki seçenekten birini seçme taktiğidir.

Tek bir seçenek verilmesi yerine, birkaç alternatif sunulması onların inatçılığını kırabilir. Örneğin sütünü iç demek yerine süt mü yoksa portakal suyu mu içmek istersin gibi bir soru onlara bir seçim sunmaktadır ve ikisini de istemiyorum cevabı daha henüz oluşmamıştır.

Diğer bir numarada ise sayma numarasıdır. Anne veya baba 10’dan geriye doğru saymaya başlar ve çocuğun sayım bitene kadar kararını vermesi gerekir. Durum inatlaşmaktan ziyade bir sayma oyununa dönüşür.

Üçüncü strateji ise sözlü bir çözümdür. “Hayır” kelimesini bağırarak söyleyen bir çocuk anne veya babasını taklit ediyor olabilir; bu yüzden negatif durumları ifade etmek için farklı yöntemler kullanılabilir.

İki yaşındaki çocuk “evet” ve “hayır” kelimelerini bilebilir; fakat onlara farklı seçenekler sunmak onların negatif tepkilerini azaltacaktır. “Evet” ve “hayır” kelimeleri yerine “belki”, “yakında” ve “sonra” kelimelerinin öğretilmesi onların daha az negatif sözcükler kullanmasına sebep olacaktır.

Bazı durumlar çok ciddi olabilir ve bu gibi durumlarda anne ve babanın “hayır” demesi önemli ve uyulması gereken bir koşul olmalıdır. Bu gibi durumlar için önceden konuşulmuş “hayır” kelimesinin peşinden gelen bir kilit sözcük kullanılabilir.

Bu “hayır” kelimesinden sonra gelen sözcük sadece çok önemli durumlarda kullanılmalıdır ki çocuğunuz bunun farkını bilsin. Örneğin “hayır ciddiyim” gibi söylem çok sık kullanılmadığı zaman çocuğunuz bunun farklı bir durum olduğunu algılayıp yapmakta olduğu şeyi bırakıp sizin söyleminize uyması gerektiğini anlayacaktır.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.