user
Miyom Nedir, Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

Sıradaki içerik:

Miyom Nedir, Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

e
sv

Fertilizasyon Nedir?

697 okunma — 01 Ağustos 2018 20:16
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Fertilizasyon ne demektir?

Fertilizasyon; spermin ve kadın yumurta hücresi olan oositin karşılıklı birtakım kimyasal reaksiyonlarla birbirleriyle etkileşmesi  olayıdır. Başka bir deyişle haploid sayıda kromozom içeren metafaz 2 yumurtanın gene haploid sayıda kromozom içeren sperm ile birleşmesi olayıdır.

Her fertilizasyon olayından sonra döllenme olur mu?

Fertilizasyon olayları gerek doğal gerekse yardımcı üreme tekniklerinde olsun zigot dediğimiz yeni yapıyı meydana getiremeyebilir. Bu olaya fertilizasyon başarısızlığı, fertilizisasyon yetmezliği denilmektedir.

Fertilizasyondan önce sperm ve  kadın yumurta hücresi ne gibi değişiklikler yaşarlar?

Fertilizasyondan önce spermlerin bir olgunlaşma süreci geçirmeleri gerekmektedir. Bu olgunlaşma spermin erkek genital kanallarından geçişi ile birlikte başlar. Kadın vajinasında bu olgunlaşma devam eder. Kadın tüplerinde olgunlaşma süreci tamamlanır. Spermlerin kadının rahim ağzından, rahminden ve tüplerindeki yolculuğu sırasında ancak sağlam olanlar ve gerekli enerjiyi koruyabilenler başarıya ulaşabilmektedirler.

Fertilizasyon için başarılı olabilecek spermin seçiminde doğal eleme bariyerleri kadın genital organlarında nerelerdir?

Kadının rahim ağzı (serviks) en önemli doğal bariyerlerden biridir. Kadının rahim ağzı mukus denilen bir salgı salgılar. Yumurtlama günlerinde kadın rahim ağzından mukus yapımı artar. Mukus salgısında hem içerik(kimyasal) hem de miktar olarak değişim gösterir. Şekilsel ve hareket yeteneği olarak bozuk spermler bu rahim ağzı kanalından rahime doğru geçişte bu mukusa takılıp kalırlar. Böylece bozuk olan spermler mukus tarafından elenmiş olurlar.

Kadın tüplerinde iç tabakasında silya dediğimiz hareket yapıları vardır. Bu hareket yapılarının çalışma yönü spermin gidiş yönü ile terstir. Sperm bir nevi akıntıya karşı hareket etmek mecburiyetindedir. Bu yolculuk için spermin hem şekilsel hem de enerji açısından yeterli donanımda olması gerekmektedir. Enerji yönünden yetersiz olanlar ve hareket kusuru olanlar bu ters akım ile durdurulmaktadırlar.

Kadın vajinasına bırakılan spermin kaç tanesi tüplere ulaşabilmektedir?

Döllenmenin olduğu tüplerin en geniş yeri olan ampullada yaklaşık 100.000-200.000 civarında sağlıklı sperm ulaşabilmektedir ve burada doğal bir seçicilik olabilmektedir.

Kadın tüplerine gelen spermlerin kadın yumurta hücresi ile birleşmesinde rol oynayan temel düzenekler nelerdir?

Üç temel düzenek vardır. Bunlar;

-Spermin kadın yumurta hücresinin en dış tabakasına(zona pellisuda) tutunması.

-Akrozom reaksiyonu

-Sperm ve yumurtanın zarlarının birleşmesi

Akrozom ne demektir?

Sperm baş bölgesinde bulunan ve içinde çeşitli sindirici enzimlerin ve iyonların bulunduğu yapının adıdır. Spermin gelişimi sırasında oluşur ve içerik ve şekilsel değişimler geçirerek son şeklini alır. Bu yapı sperm başında çekirdek (nucleus)in üstünde bulunur. Sperm çekirdeğini çepeçevre sarar. Sperm başının şekillenmesini sağlar.

Zona pellusida ne demektir?

Kadın yumurtası tarafından yapılan ve en dışta bulunan karbonhidrat ve proteinden oluşan ince, şeffaf düzgün yüzeyli zarımsı bir tabakadır. İçerdiği proteinler zp1, zp2, zp3 adını alır.

Döllenmede hangi olaylar olur?

Spermin yumurtanın zona tabakasına tutunması ile birtakım olaylar gelişerek sperm ve oosit arasında bir kaynaşma meydana gelir. Bu olaylar sonucunda sperm başı ile beraber yumurtanın içine girer. Sperm başında bulanan spermin genetik materyalinin açığa çıkması ve yumurtanın genetik materyali ile kaynaşma süreci sonucu singami denilen olay meydana gelir.

Fertilizasyon meydana geldiğinin göstergesi nedir?

Normal döllenme sürecini takiben ilk 24 saat içerinde embriyoda iki adet pronukleusun görülmesi laboratuvar ortamında fertilizasyonun morfolojik göstergesidir.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.