user
Cinsel ilişki sonrası Kanama ve Lekelenme neden olur

Sıradaki içerik:

Cinsel ilişki sonrası Kanama ve Lekelenme neden olur

e
sv

Gebelikte bel ağrısı, boyun ağrısı ve sırt ağrısı

756 okunma — 19 Mayıs 2014 10:14
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Gebelikte birçok rahatsızlıklarla karşılaşılır. Çünkü vücut fiziksel ve fizyolojik olarak değişimlere uğramaktadır. Bunlardan en sık olanı da bel ve sırt ağrısıdır. Gebeliğin yan etkisi olarak bu ağrıları görebiliriz.

Gebelikte Sırt Ağrısı;

Kadınların % 80 i gebelik esnasında sırt ağrısını çekmektedir. Tabii bu sırt ağrıları geçicidir. Sırt ağrısı, gebeliğin ilerlemesiyle beraber omurgalarda olan değişimlerden, göğüs kafesinin öne ve yana doğru genişleyerek eklemler üstüne binen yoğun stres ve memelerinde büyümesi ile sırt aşırı yüklenme yaşar. Ayrıca sırt bölgesindeki ağrı, bel bölgesindeki ağrı ile ilişkili olarak ta gelişebilir.

Gebelikte yaşanan bu ağrı yanlış şekilde eşya kaldırma, vücudunuzun hatalı durması, zayıf olan kaslardan ve gebelik ilerledikçe artan kilodan kaynaklanabilmektedir.

Gebelikte sırt ağrısı normal bir ağrı gibi görüldüğü için doktor ağrının azalması için hafif bir egzersiz önerir. Ama unutmayınız ki, egzersizleri yaparken çok dikkat edilmeli yoksa doğacak olan bebek üzerinde etkisi olabilir. Doktorunuzla görüşerek egzersiz ve de ilaç tedavisine başlayabilirsiniz. Ağrılar doğum yaklaştıkça daha fazla hissedilecektir.

Sırt ağrıların giderilmesini sağlamak için oturuş ve kalkış anınıza önem göstermelisiniz. Uzun süre boyunca ayakta kalmamalısınız. Fakat 1 saatten fazla oturmamalı, aralıklı olarak yürüyüş yapmalısınız. Ani reflekslerle kol kaldırma hareketlerine dikkat ediniz. Tavsiye edilen egzersiz hareketleri ile beraber ağrılarınızı hafifletebilirsiniz.

Gebelikte oluşan sırt ağrısının fizyoterapisi’nin uygulamaları;

*Düzgün duruşu korumak için yapılan egzersiz programları,

*Göğüs kafesinin hareketli olması geliştiren solunum egzersizi,

*Eklemlerle bağlantılı mobilizasyon teknikleri,

*Germe egzersizleri,

*Ağrıyı hafifletmek için yapılan gevşeme egzersizleri,

*Bazı masaj teknikleri uygulamaları

 

Gebelikte bel ağrısı;

Gebe kadınları yarısından fazlasında bel ağrısı görülmektedir. 5 gebeden 1 tanesinde mutlaka bel ağrısı şiddetli yaşanmaktadır. Genellikle bu ağrılar 3.aydan sonra başlamaktadır.

Gebelikte bel ağrısına sebep ilk olarak karnın artık ağırlaşmaya başlamasıyla, vücudunda ağırlık merkezini öne doğru gitmesindendir. Diğer sebeplerden biride gebelik döneminde relaxin hormonunun etkisi ile leğen kemiği ya da bel bölgesinde bulunan kas ve eklemlerin gerilmesi, gevşemesiyle bağlantılıdır. Bunların devamında kilo almak, stres yapmak, ağırlıktan dolayı vücudun normal duruşundaki değişiklikler bel ağrısına etken olmaktadır.

Bel ağrılarının önlenmesi için dikkat edilmesi gerekenler:

*Fazla ayakta kalınmamalı, çok uzun oturulmamalı, genellikle dik durmaya çalışılmalı, kasların en rahat olduğu şekil alınmalıdır.

*Aşırı kilo alınmamalıdır.

*Doğru yatak seçimi ve de yan yatarak uyunmalı. Sırt üstü yatılmamalıdır.

*Yerden herhangi bir şey almak için eğilmemeli, dizinizi çöküp almalısınız.

*Yüksek topuk ya da dümdüz ayakkabı giyilmemelidir. Ortopedik ayakkabı kullanabilirsiniz.

*Dinlenmek ve ayaklarınızı yukarı şekilde kaldırmanın faydası olacaktır.

*Gün içinde birkaç kez, 1-2 saat aralıklar ile 20 dakika geçmeyecek şekilde soğuk sıcak uygulamalar sizi rahatlatacaktır.

*D vitamini ve kalsiyum mutlaka alınız.

Gebelikte bel ağrısının tedavisinde cerrahi işlem çok nadiren uygulanmaktadır. Özellikle dinlenme, ilaçla tedavi ve de egzersiz önerilir. Korse kullanmak sakıncalıdır. Doktorunuzun verdiği ilaçlar kullanılmalıdır. Size zararı olmayan ve kısa sürede vücuttan atılan ilaçlar verilecektir.

Egzersizler günlük olarak devamlı yapılmalıdır. Uzun sürede oturmak omurganızın sistemini yükünü arttıracağı için ara sıra gezinmenizde fayda vardır.

 

Gebelikte boyun ağrısı;

Gebelik döneminde enseden başlamakta olan ağrının birçok sebebe bağlı olabilir. İlk önce tansiyon rahatsızlığı olduğu düşünülür. Gebelik döneminde preeklamsi adı verilen yüksek tansiyon, ödem ve idrarında protein kaybı olabilmesinden dolayı hastalık çok önemlidir. Gün içinde değişik saatler arasında tansiyonunuzu mutlaka kontrol etmelisiniz.

Ayriyeten bağ ağrısına, kas spazmına ve de boyun fıtığına sebep olabilir. Sık şekilde boyunda ağrınız oluyorsa hemen doktorunuza başvurmalısınız.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.