user
Prematüre Bebek – erken doğmuş bebek nedir gelişimi sorunları

Sıradaki içerik:

Prematüre Bebek – erken doğmuş bebek nedir gelişimi sorunları

e
sv

Gebelikte Reflü tedavisi belirtileri ve ne zaman başlar

986 okunma — 16 Eylül 2013 09:31
avatar

Hamilelikte

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Reflü hamilelikte sık karşılanan bir rahatsızlıktır. Gerekli önlemler alarak hamilelikte yaşanan reflüyü kolay bir şekilde atlatabiliriz.İlk yapacağımız yeme alışkanlıklarımızı düzenlemek ve reflüyü arttırıcı bazı yiyeceklerden kaçınmak bize yarar sağlayacaktır.

Reflüyü kısaca şu şekilde açıklayabiliriz; Gastroözofageal Reflü hastalığı halk arasında bilinen adı mide reflüsü diye geçer. Mide reflüsünün başlaması , mide içerisindeki sıvıların yukarıya doğru yemek borusuna geri gitmesidir.Mide bölgesinde yanma ve ağıza acı su gelmesi hissi ortaya çıkar.

Reflünün hamilelikte artmasının sebebi gebelikte artan progesteron hormonunun mide ve yemek borusu arasındaki kapakçığı gevşetmesidir. Ayrıca rahmin büyümesine bağlı olarak karın içerisindeki basıncın artması da mideye baskı yaparak içeriğin yukarı doğru kaçmasına sebep olur.

Hamilelerin çoğu yakınmalarını ilk veya ikinci üç ayda yaşar. Son üç ayında olan hamilelerin %80’inde bu sorun görülür. Hamileliğin ileri aylarında rahmin de büyümesine bağlı olarak reflü daha sıkıntılı geçer.

Genç yaşta gebe kalanlarda, önceki hamileliklerde reflü sıkıntısı yaşamış olanlarda, hamilelikten önce de az da olsa reflü şikayeti olanlarda, çok doğum yapmış olanlarda hamilelik daha sık görülmektedir. Doğumdan sonra reflü şikayetleri azalır ve kaybolur.

Hamilelikte reflü sorunu yaşayan anne adaylarımızın az ve sık yemek yemesi , yediklerindeki yağ oranının azaltılması, baharat kullanmaması gerekir.

Çay, kahve, asitli içecekler, çikolata, domates gibi yiyecekler reflüyü tetiklemektedir. Sigarayı bırakmak reflüde de olduğu gibi her açıdan anne adaylarımız için yararlı olucaktır.

Yemekler yavaş yavaş ve fazla çiğneyerek yenmelidir . Çok su ve sıvı alınmalıdır.
Yatış pozisyonunun yükseltilmesinden reflü hastaları çok fayda görür. Yatağın baş ucunu 20 cm kadar kaldırmak reflüyü hafifletebilmektedir. Gevşek, bol rahat kıyafetler seçmek size yardımcı olucaktır.

Hamilelerde reflü için ameliyat kesinlikle yapılmamalıdır. Hamilelik reflüsü zaten kendini sınırlayan bir durum olduğu için anti-reflü ameliyatlar hamilelerde uygulanamaz.

Doğum sırasında anestezi kullanılacaksa çok dikkatli olunmalıdır. Operasyon sırasında ya da anestezi altında asitli mide içeriğinin yemek borusundan akciğere kaçışı çok tehlikeli problemlere neden olabilir.

Hamilelere reflü ilaçları kesinlikle jinekolog ve gastroenterolog eşliğinde önerilmelidir. Hamile reflüsünde standart reflü ilaçları bebek için hayati risk taşıyabildiğinden kullanılamaz. Buna zaten büyük çoğunlukla gerek de yoktur. Büyük olasılıkla doğumu takiben reflü geçecektir.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.